Ticaret Odası, Girişimcilik Projesiyle, şehrin girişimcilik potansiyeli hakkında mevcut durum analizini yaparak, yeni yatırım ve iş alanlarının belirlenmesine öncülük etmeyi hedeflerken, Dijital Dönüşüm Merkezi Projesiyle de, işletmelerde dijital dönüşümün gerçekleştirilmesi ve rekabet güçlerinin artırılmasını amaçlıyor.

Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, ilimizin yeni yatırımlara ve yeni iş alanlarına ihtiyacı olduğunu belirterek, "Her girişimcinin aynı alanlara yoğunlaşmasını istemiyoruz. Ürün, üretim çeşitliliği sağlamamız gerekiyor. İşte bu yönlendirmeleri de biz yapacağız. Gelecek dijital dönüşümde. Rekabet gücümüzü artırabilmenin tek yolu, çağa ayak uydurmaktır" dedi.

İPEKYOLU KALKINMA AJANSI İLE PROTOKOL İMZALANDI

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, İpekyolu Kalkınma Ajansı'nın 2018 yılı Fizibilite Destek Programı kapsamında hazırladığı, Gaziantep Girişimcilik Ekosistemi Stratejisinin Geliştirilmesine Yönelik Fizibilite Çalışması projesi ile şehrin girişimcilik potansiyeli hakkında mevcut durum analizinin yapılmasını amaçladıklarını söyledi. Yıldırım, "Buna ek olarak ilimizin girişimcilik potansiyelini geliştirme ve destekleme yollarını araştırmak ve nihai olarak bölge dinamiklerine uygun bir model çerçevesinde uygulanabilecek yönetim yapısını belirlemeyi hedefliyoruz. İpekyolu Kalkınma Ajansıyla iş birliği protokolü imzalanmış olup, gerekli çalışmalara başlanmıştır" dedi.

elecekte.jpg

GELECEĞE, GENÇLERE YATIRIM YAPMAMIZ GEREKİYOR

İpekyolu üzerinde bulunan şehrimizin tarih boyunca ticaretin önemli şehirlerinden birisi olduğunu ve bugün de bu önemini artırarak devam ettirdiğini söyleyen Yıldırım şunları dile getirdi: "Geçmişin getirdiği tacirlik kültürü, şartlar ne olursa olsun şehrimizin “Girişimci” karakterini engellememiştir. Gaziantepliler üretip-satma heyecanıyla sürekli yeni fikirler üretmiş, hayallerini gerçekleştirmek için yeni girişimlerde bulunmuştur. Bu “Girişimci” ruhun yansımalarını da rakamlara baktığımızda çok net olarak görebiliyoruz. Bugün Gaziantep kendi kendine yetmesinin yanı sıra ürettiğini yaklaşık 180 ülkeye satarak, en fazla ihracat yapan 6. il konumunda yer alıyor. İşte bizler de Gaziantep Ticaret Odası olarak, bu girişimcilik kültürünü nasıl daha iyi noktalara taşırız? Bu yüksek enerjiyi daha verimli nasıl kullanırız? Sorularıyla yola çıkarak bu projeyi geliştirmeye karar verdik. Oda olarak bugünden çok yarını düşünmemiz gerekiyor. Geleceğe, gençlere yatırım yapmamız gerekiyor."

ÜRÜN VE ÜRETİM ÇEŞİTLİLİĞİNİ ARTIRMALIYIZ

Bu kapsamda İpekyolu Kalkınma Ajansı ile bir protokol imzaladıklarını belirten Yıldırım,"Girişimcilik Ekosistemi Stratejisinin Geliştirilmesine Yönelik Fizibilite Çalışması Projesi" işbirliği protokolü. Projeyle öncelikle girişimciliğin artması ve yaygınlaştırılması için mevcut potansiyeli görmeyi ve geliştirmeyi hedefliyoruz. İlimizin yeni yatırımlara ve yeni iş alanlarına ihtiyacı var. Her girişimcinin aynı alanlara yoğunlaşmasını istemiyoruz. Ürün, üretim çeşitliliği sağlamamız gerekiyor. İşte bu yönlendirmeleri de biz yapacağız. Girişimcilik fikirlerinin hayata geçmesinde nasıl bir rol oynayabiliriz, nasıl bir mekanizma kurabiliriz, bu çalışmayla bunları göreceğiz. Özetleyecek olursak kuracağımız sistem girişimci adaylarının doğru yönlendirilmesine destek olacak. Bunu şehrimiz ve ülkemiz adına önemli bir adım olarak görüyorum" dedi.

BÜTÇESİ 14 MİLYON TL

Yıldırım, İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından uygulanan "Cazibe Merkezleri Destekleme Programı" kapsamında hazırladıkları ve toplam bütçesi 14 milyon TL olan projeyle, firmaların rekabet gücünü artırmayı hedeflediklerini belirtti. Yıldırım, Endüstri 4.0 uygulamalarıyla işletmelerde dijital dönüşümün gerçekleştirilmesi ve teknoloji yoğun ürün ihracatının artırılmasının önemine değinerek,"Bu projeyle bölge işletmelerinin rekabetçilik ve yenilikçilik kapasitesinin artırılması da amaçlanıyor. Bu proje ile dijital dönüşüme öncülük ederek ilimizin küresel arenada rekabet gücü arttırılacaktır. Merkez aracılığıyla işletmelerimize ve girişimcilere dijital dönüşüm ile ihracat danışmanlığı konularında eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunulacak olup, uzmanlar eşliğinde atölye çalışmaları, endüstri 4.0 uygulamaları, kuluçka merkezi faaliyetleri yürütülecektir" dedi.

gelecek5.jpg

BAKANLIKTAN 5 MİLYON TL DESTEK

Kurulacak Dijital Dönüşüm Merkezinde dört bölümün oluşturulmasının hedeflendiğini anlatan Yıldırım, "Bunlar; Eğitim, Etkinlik Organizasyonları ve Danışmanlık Departmanı, Ticari Bilgi ve İstihbarat Departmanı, Endüstri 4.0 Simülasyonları Departmanı (Sanal Fabrika) ve Dijital Dönüşüm, Bilişim ve Yazılım Eksenli Kuluçka Merkezi. Proje için Kalkınma Bakanlığından 5 Milyon TL destek almaya hak kazanılmıştır. Gazi Şehrimiz her ne kadar olumlu göstergelere sahip olsa da, en önemli eksiğimiz dijital dönüşümü tam manasıyla sağlayamamış olmak. Dünyamız artık küresel bir köye dönüşüyor. Bizler de çok iyi biliyoruz ki dünya ekonomisinde yer edinebilmek, kural koyucu olabilmek, tabiri caizse “Oyun Kurucu” olabilmek için dijital dönüşümü sağlamak zorundayız. Yapay zekâ, robotik teknoloji vb. ileri teknolojik hamleler yapmalı, bu alanlarda Ar-Ge çalışmalarına mümkün olduğunca bütçe ayırmalıyız" dedi.

ARTIK 4. SANAYİİ DÖNEMİNDEYİZ

Dünya için dijital dönüşüm sürecinin başladığını ve hızla devam ettiğini dile getiren Yıldırım şöyle konuştu:"Çok iyi bilinmelidir ki bu dönüşüm sürecine ayak uyduramayan devletler bilim ve teknoloji sahibi devletlerin “Şekillendirme” politikalarından asla kurtulamayacaktır. Bizim Gaziantep Ticaret Odası olarak en büyük hedeflerimizden biri ülkemiz ve milletimiz için, aydınlık yarınlarımız için dijital dönüşümü üyelerimizle el ele vererek sağlamak, insan kaynağımız ve eldeki tüm imkanları en verimli şekilde kullanarak Gazi şehrimizi bu alanda da örnek bir şehir haline getirmektir. Bu vesileyle, KOBİ’lere dijital dönüşüm ve ihracat danışmanlığı hizmetleri vereceğimiz bir “Dijital Dönüşüm Merkezi” kuruyoruz. Artık 4.Sanayi Dönemindeyiz. Bunun temelinde de dijital dönüşüm var. Daha sağlam adımlarla ilerleyebilmek ve rekabet gücümüzü artırabilmenin tek yolu, çağa ayak uydurmaktır".

TİCARİ VE İSTİHBARAT DEPARTMANI KURULACAK

Yıldırım, "Merkezimizde işletmelerimize ve girişimcilere, dijital dönüşüm ile ihracat danışmanlığı konularında eğitim ve danışmanlık hizmeti sunacağız. Bu merkezde en çok önemsediğim faaliyetlerden biri Ticari Bilgi ve İstihbarat Departmanının kurulacak olması. İhracatçılarımız bu departmandan alacakları istihbarat hizmeti ile en doğru pazarlara, en rekabetçi şekilde ulaşmanın yollarını öğrenecekler. Orta ve yüksek teknolojili ürün ihracatının artırılmasına da destek olmaya çalışacağız. Kurulacak olan kuluçka merkezinde yenilikçi ürün geliştiren girişimciler desteklenecek."