Gaziantep'te Mimar ve Mühendisler, Hükümet tarafından hazırlanarak TBMM’ne sunulan ve TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda, eleştiri ve öneriler hiç dikkate alınmadan Hükümet’ten geldiği şekliyle kabul edilen “Uluslararası İşgücü Kanunu Tasarısı”nın geri çekilmesi için Başbakan Binali Yıldırım'a faks geçti. TMMOB’ye üyeleri, bu tasarının yasalaşması halinde işsizliğin artacağını, ülkenin büyük bir darbe alacağını belirttiler.

NASIL DENETLENECEK?

Mimarlar Odası Başkanı Özgür Girişken, İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, TMMOB Gaziantep İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Burkay Güçyetmez, CHP Şahinbey Belediye Meclis üyesi Mühendis Uğur Kalkan'ın da aralarında olduğu çok sayıda mühendis, mimar ve şehir planlamacısı Başbakan Binali Yıldırım'a geçtikleri faksta, uluslararası İşgücü Kanunu Tasarısının genel gerekçesinde nitelikli yabancı çalışan vurgusunun tekrar tekrar belirtildiğini ancak bu niteliklerin neler olduğu, nasıl ölçüleceği, nasıl denetleneceğine dair hiçbir akılcı, bilimsel, nesnel ölçüt, kural ve koşul öngörülmediğini belirtti.

DİLEKÇEDE NELER DEDİLER

100 BİNİN ÜZERİNDE MÜHENDİS, MİMAR İŞSİZ

-"100 binin üzerinde mühendis, mimar ve şehir planlamacının işsiz. Kaldı ki bizler bu ülkenin mimar, mühendis ve şehir planlamacılarıyız. 488.193 mühendis, mimar ve şehir planlamacı TMMOB’ye üyedir. Mühendislik ve mimarlık bölümlerinde 435.000 öğrenci öğrenim görmektedir. Her yıl 51.000 kişi mühendis, mimar ve şehir planlama bölümlerinden mezun olmaktadır.

ÜLKE DARBE ALIR

Uluslararası İşgücü Kanun Tasarısı yasalaşırsa işsizlik artar, mesleki nitelik ve haklar aşınır, hak kayıpları yaşanır. Ülkemiz sahte mühendis ve mimar ile dolacak ve mesleğimiz ile birlikte ülkemiz büyük bir darbe alacaktır. Ülke vatandaşlarına tanınmayan haklar yabancı çalışanlara tanınamaz! Mesleğimiz ve geleceğimiz ile oynanmasına izin verilmesin! İşsiz kalmak, düşük ücretlerle çalışmak istemiyoruz! Diplomalı ve “nitelikli” işsiz olmak istemiyoruz!

GELECEĞİMİZ ADINA VAZGEÇİN

Uluslararası İşgücü Kanun Tasarısı geri çekilme. Bu ülkede yaşayan 500.000’e yakın TMMOB üyesinin ve şu anda öğrenim gören 435.000 mühendislik, mimarlık, şehir planlama öğrencilerinin geleceği için sizlerden rica ediyoruz." Meral KINACILAR