Zihinsel programlama, ?şimdi? ile gelecek arasında bir bağ kurma işlemidir.Örneğin bazılarımız, istedikleri saatte, hatta dakikada uyanacak şekilde kendilerini programlamada ustadırlar. Böylece onlar, yatmadan önce, şimdiki zamanda alınan bir kararla, ertesi sabah belli bir saatte ?uyanma? olayına neden olurlar. Görüldüğü gibi, şimdi alacağımız bir kararla, ya da şimdi kendimizde yapacağımız bir davranış ya da tutum değişikliğiyle, geleceğimizde değişikliklere neden olmak mümkündür.
Bu kadar uzağa gitmeye de gerek yok. Biz günlük yaşamımızda zaten, biraz sonra ne yapacağımızı, ne olacağını sürekli planlarız. Kafamızın içinden bir ses bununla görevlidir. ?Şu yazıyı bitirince bir kahve içsem iyi olur?, ?Öğleye ne yesek acaba?? ?Hafta sonu, çoluk çocuk pikniğe gidelim??gibi içsel konuşmalar bizim günlük yaşam akışımızı belirlemede birinci derecede rol oynarlar.
Kafamızın içindeki bu sesle biz geleceğimizi sürekli olarak programlıyoruz. Ancak, bu programlama(içsel konuşma), bilinçli değil de, kendiliğinden, otomatik olarak gerçekleştiğinden, biz kolayca, şu anda,? geleceğimizi belirleme gücümüzü? unuturuz. ?Ne olacağını Allah bilir? deriz. Sonra falcılara gider ya da gazete falımızı okuruz. ?Geleceği haber veren? medyumlarımız,kahinlerimiz olur. Ya da oturur,bilim/felsefe çalışırız! Sonuçta, gelecekle ilgili olarak inançlara veya ?bilimsel öngörülere? başvurmak bize normal gelir.
Oysa biz, herhangi bir şeyin akıbetini, mevcut durumuna bakarak kolayca görebileceğimizi de biliriz. Bu bilgiyi niye kullanmadığımızı bir tarafa bırakıp, şimdi kullanalım. Biz zihnimizin mevcut çalışma şekline dikkat edersek, geleceğimizin nasıl olacağını kestirebiliriz. Bu nedenle ekonomistler şunu rahatlıkla iddia edebiliyorlar:
?Eğer dünyanın zenginlikleri, onları elinde tutan, insanların yüzde beşlik bölümünden alınıp, eşit olarak bütün insanlara bölüştürülseydi, çok değil birkaç yıl içinde, bu zenginlikler yine aynı azınlıkta toplanırdı?.
Çünkü bizim kafamızda ne varsa, yaşamımızda ancak o olabilir. Öyleyse tekrar geleceğimize sahip çıkmak, geleceğimizi istediğimiz doğrultuda yönlendirmek istiyorsak, içinde bulunduğumuz durumda bir değişiklik yapmak zorundayız. Küçük bir günlük davranış değişikliği yapın, örneğin bir durum karşısında verdiğiniz otomatik tepkiyi bilinçli olarak değiştirin ve bunun yaşamınız üzerindeki etkilerini takip edin. Denedikçe, yaptıkça güven de gelecektir. Yarın parayla ilgili düşüncelerimizi gözden geçirip, bu konuda nasıl bir değişiklik yapılabilir üzerinde duracağım. Parasal sıkıntı içindeyseniz, mutlaka okuyun! Sevgiler!