Tam 3 yıldan beri başıboş bırakılan ve keyfi işyeri açma konusunda seyirci kalınan Suriyelilere ait işyerlerine denetim başladı. Gaziantep Zabıta Müdürlüğü, İnönü Caddesi ile Türkmenlerde ağırlıklı olan Suriyelilere ait dükkanların tabelalarını indirdi ve denetim yaptı. Bu işletmelere gidip eksiklikleri tutanak altına alan ve Suriyeli işletmecileri uyaran zabıta ekipleri, gördükleri manzara karşısında büyük şaşkınlık yaşadı. 100'e yakın tabelayı indiren ekipler, Arapça tabela bulunan işletme sahiplerine, iş yerlerinde Türkçe kullanma zorunluluğu getirdi. Tabeladan fiyat listesine, menüden dış cephe giydirmelerine kadar iş yerlerindeki tüm unsurların Türkçe olmasını isteyen görevliler, ikazlara dikkate almayanlar hakkında cezai işlem yapılacağını ve işyerlerinin kapatılacağını söyledi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in direktifleriyle harekete geçen Zabıta Müdürlüğü ekipleri, İnönü ve Türkmenlerdeki tabelaları indirdi. Zabıta Daire Başkanı Ömer Yalım, "Ağırlıklı olarak bu caddelere yerleşmişler. Çok sayıda işyeri var ve ağırlığı gıda üzerine. Kendi esnafımızın zarar görmesini istemiyoruz. Başkanımızın direktifleriyle müdahale ettik ve 100'ün üzerinde tabelayı indirdik" dedi.

MİSAFİR EV SAHİBİ OLMAYA BAŞLADI

Ömer Yalım, yaptıkları denetimlerde iki taşta bir kuş vurduklarını belirterek, "Sabah saatlerinden itibaren İnönü ve Türkmenler Caddesi'ne girdik. Talebaları indirdik ve denetim yaptık. Tabii denetimdeki manzara iyi değil. Bir çoğu ruhsatsız olan bu işyerlerine uyarı verdik. Bundan böyle şartlara uymayan işyerlerine hem ceza, hem de kapatma uygulanacak. Suriyeden gelen bu insanlar misafir iken ev sahibi olmaya başladılar. Bir çoğu izinsiz olarak çalışan ve hoşgörülmeyecek manzaların olduğu işyerlerine gerekli tüm işlem yapılacak"

RUHSAT ALACAKLAR

TÜRKÇE İSİM KULLANACAKLAR

Yalım, "Yaptığımız denetimde hoş olmayan manzalar ortaya çıktı. Özellikle gıda sektörü üzerinde faaliyet gösterenler. Biz bunlara temizlik konusunda 1 gün, ruhsat konusunda ise 15 gün süre verdik. Kurallara uymayanlara gerekli ceza uygulanacak. Yani ruhsat alacaklar ve Türkçe isim kullanacaklar" diye konuştu. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT