Gebelikte tansiyon yükselmesi tüm gebeliklerin % 5-10’unda karşımıza çıkar, ancak nadiren tehlikeli durumlara sebep olur. Daha önce kan basıncı normal iken gebelikte kan basıncının 140/90 mmHg ve üzerine çıkması gebelikte yüksek tansiyon, preeklampsi veya gebelik zehirlenmesi olarak adlandırılır. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Herman İşçi gebelikte hipertansiyon ile ilgili bilgi verdi.

Gebelik öncesinde hipertansiyonu olmayan, gebeliğin sebep olduğu ya da ağrılaştırdığı hipertansiyonu, eski ve kronik hipertansiyondan ayırmak gerekir. Gebelikte görülen hipertansiyon daha tehlikelidir. Eski hipertansiyonlularda gebelik ile beraber antihipertansif tedavinin tekrar düzenlenmesi ve gebelikte de güvenle kullanılabilen ilaçlara geçiş yapılması gerekir.

HANGİ DURUMLARDA SORGULANMALI

Gebelik öncesi ve gebeliğin ilk iki üç aylık bölümünde tansiyonları normal seyrederken 3’cü üç aylık dönemde tansiyonları yükselen gebelerde tablonun önemli olduğunu bildiren bu durumlar sorgulanmalıdır:

- El ve ayaklarda, yüzde şişlik - Geçmeyen baş ağrısı - Geçmeyen sağ üst karın ağrısı - Geçmeyen mide ile ilgili şikayetler - Görme bozuklukları (bulanık görme, görüş alanı kayıpları, çift görme, geçici görme kaybı) Gebeliğin sebep olduğu hipertansiyonda (preeklampsi) tanı nasıl konur? - İdrarda protein kaçağı olur. - Kanın pıhtılaşmasını sağlayan trombosit adı verilen şekilli elemanların sayısında azalma olabilir. - Kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasıyla LDH değeri artabilir. - Karaciğer fonksiyonları hakkında bilgi veren enzimler artabilir. - Böbrek fonksiyonlarını gösteren kreatinin değerinde artış olabilir.