UZMANLAR, 'Gebelerimize özellikle yazın sıcak aylarında kaybettikleri sıvıyı uygun bir şekilde vücuda geri iade etmelerini öneriyoruz. Bunu nasıl yapabilirler işte komposto, hoşaf, meyve suları, ayranı gün içinde gebenin canı çektiği şekilde sıvıların vücuda tekrar iade edilmesinde fayda var' dedi.

Sıcak havalarda normal sağlıklı kişiler için geçiştirecek veya durumu toparlayacak bir takım önlemler alınabildiğini dile getiren uzmanlar, "Ama hasta, yorgun, düşkün bir takım ek sorunları olan hastalarda ve özellikle bizim alanımız için konuşuyorum, gebeler için oldukça sıkıntılı bir süreç. Sıcaklarda hepimiz belli bir miktar sıvı kaybediyoruz vücut terleme yoluyla bir takım değişik yollarla sıvı kaybediyor. Bunu bizim normal sağlıklı bireylerde de sıvıyı vücuda geri iade etmemiz gerekiyor. Eğer bunu yapamazsak böbrek fonksiyonlarına kadar çok değişik hastalıklar sorunlar karşımıza çıkabiliyor" dedi.

YOLCULUK UYARISI

Yaz ayında tatile çıkacak gebelerin dikkat etmesi gereken konuları hatırlatan uzmanlar, 'Birçok yere arabaya veya otobüsle seyahat edilmesi gerekiyor. Bizim gebelere seyahat kısıtlaması gibi önerimiz olmuyor. Yeteri kadar sıvı desteği sağlandığı sürece hiç bir kısıtlamada bulunuyoruz. Ama 10 saat, 8 saat, 6 saat gibi kesintisiz sürekli oturarak yapılacak yolculuğu gebe hastalarımıza önermiyoruz. Bunların bir saatte, bir buçuk saatte bir mola verip, 5 dakika ve 10 dakika bacaklarını hareket ettirmelerinde fayda var. Çünkü sürekli oturma gebelerde, bacaklarda pıhtılaşmaya sebep oluyor. Bunun sonucunda bacaklarda oluşan pıhtı ile parça kopuyor ve kalpten geçip akciğeri tıkıyor. Bununda önüne geçmek için bir saat bir buçuk saat gibi sürelerde gebelerin mola verip bacaklarını hareket ettirmesi gebe hastalarımız için oldukça önemli tavsiyeler içinde bulunuyor' şeklinde konuştu.