Gaziantep adına gurur duyarak yazdığım bu yazı dizisinde yeni gelişmeler var mı diyerek tesislerin yolunu tuttum hafta sonu. Gördüklerim ve duyduklarım harikulade şeyler. Hatırlarsanız; eğitimini Almanya’da almış, stajını Hollanda’da yapmış bir isim olan İsmail Acar, başkan Sn.Adil Konukoğlu’nun da desteğini alarak Gazişehir Altyapısında devrim hareketine başlamıştı geçen sezon başında. İyi bir antrenör ekibiyle yola çıkıp, futbol endüstrisinin doğrularını uygulamaya başlamıştı bir bir. Önceki 2 yazıda bahsettiğim “Modern Futbol İlkeleri, Bilimden Faydalanma, Kişisel Gelişim, Hayat Disiplini, Oyuncu Seçiminde Rasyonalite” Gazişehir altyapısının temelini oluşturuyor.

Bugün gelinen noktada; sahaların yapımı, eğitimler, kaliteyi arama konularındaki önemli değişiklikler var. Mevcut 3 sahanın yanına ek olarak yapılan 2 sahadan birisi tamamen hazır ve diğeri de tamamlanmak üzere. Bu, Gaziantep’te 20 senede yapılanın Konukoğlu sayesinde 1 yılda yapılmış olması demek. Çim sahada, doğru zeminde eğitim alan bir sporcunun seviyesi ile sentetik zeminde eğitim alan bir sporcunun seviyesi arasındaki farkı anlatmaya gerek bile yok. Bu bağlamda; yapılan iş büyük ve Gaziantep futbolu adına Gazişehir yönetimine teşekkürü borç biliyorum.

Bilimden Faydalanma

Bu hafta U13’ten U21’e kadar tüm ‘müsabaka kategorileri’ Sanko Üniversitesi Hastanesinde beslenme eğitim programına dahil oluyorlar, ilki dün yapıldı. Sporcunun fiziksel gelişimini sağlayabilmesi için doğru beslenmesi, makro ve mikro değerleri bilmesi ve beslenmede denge unsuru hakkında bilinçli olması hedefleniyor. Bir başka deyişle protein, karbonhidrat ve yağ gibi makro değerleri ne kadar alması gerektiğini, vitamin ve minerallerin önemini ve tüm bunların ne tür fonksiyonlara sahip olduğunu öğrenmeleri sağlanıyor. Bunun yanında yine Sanko Üniversitesi Hastanesinden bir ekip, sahada fizyolojik testler uygulayacak ve bu program, beslenme programının hemen ardından başlayacak. Özetle Gazişehir alt yapı yönetimi; yıllarca üst düzey maçlarda dikkatimizi çeken unsur olan ‘Avrupalı oyuncuların kondisyon ve fiziksel dirilik farkı’nın en önemli nedenlerinden birisinin doğru beslenme olduğunun farkında. Ayrıca 1 ay sürecek olan nefes egzersizi çalışmaları da başladı ki bu da yine hafife alınacak bir konu değil ve sağlık açısından oldukça önemli. Özellikle kalp krizlerinin arttığı bu dönemde… Şunu da belirtmem gerekir ki, bahsettiğim bu 3 çalışma (beslenme eğitimi, sahada fizyolojik testler, nefes eğitimi) ‘müsabaka takımları’nın yanı sıra daha alt yaş grupları olan ‘akademi takımları’na da verilecek.

Haftaya tüm kategorilerin seçmeleri var. Taranan okullar, gidilen mahalleler ve izlenilen takımlardan sonra, sıra Gazişehir tesislerindeki klasik ‘seçme’ işine geldi. Buradaki gözlemlerimi de aktaracağım, umarım bu alanda da güzel gelişmeler ve ilkeli yenilikler olur. Tekrar görüşmek dileğiyle…