Gazişehir alt yapısındaki Devrim’i anlattığımız ilk yazıda organizasyonun temel mantalitesinin ‘Modern Futbol İlkeleri, Bilimden Faydalanma, Kişisel Gelişim ve Hayat Disiplini, Oyuncu Seçiminde Rasyonalite’ gibi çok önemli kavramlardan oluştuğunu belirtmiş ve hepsine kısa kısa değinmiştik. Gözlemlerimiz devam ediyor ve her geçen gün daha farklı ve güzel gelişmeler cereyan ediyor. Şu anda tesislerde bir fitness salonu, bir sosyal alan, oyuncuların kalacakları odaları, akşam idmanı için ışıklandırma vs birçok yenilik yapıldı. Süratle iyileştirmeler yapılıyor. İlk etapta yapılacak 3 adet çim sahanın zemini dolduruluyor. Büyük iş yapılıyor, benden söylemesi.
Modern Futbol İlkeleri
Küçük yaş gruplarının antrenmanlarını izlediğimde, o 8-9 yaşındaki küçücük çocuklara koordinasyon, vuruş teknikleri, yere sağlam basma gibi eğitimlerin yanında ‘yer değiştirme, takip, topu atan ya da alacak olan arkadaşı ile göz göze gelme’ gibi çok önemli ve uygulanması zor bilgilerin öğretildiğini görünce sorma gereksinimi duydum: “Hocam, bu biraz fazla değil mi? Yani 8-9 yaşındaki çocuk rakipten kurtulup, boş alana koşmayı, takım arkadaşını takip etmeyi nasıl öğrenecek? Burada öğretilen birçok teknik bilgide sizinle hemfikirim ama bu ‘alan kontrolü/yer değiştirme çalışmaları vs’ biraz fazla değil mi?” İsmail Acar’dan aldığım cevap: “Kesinlikle fazla değil! Bilimsel araştırmalar ‘herhangi bir bilgiyi ne kadar erken öğretirseniz o kadar kalıcı ve öğretici olur’ diyor. Futbol’da oyun esnasında bilgiyi harekete geçirmek, uygulamak için çok fazla zaman bulamazsınız. Olaylar saniyeler içerisinde gerçekleşir. Dolayısıyla başarı için bir hareketin/davranışın refleks haline gelmesi gerekir. Refleks haline gelebilmesi için de çok küçük yaşlardan itibaren işlemeniz ve çok tekrar yaptırmanız gerekir.” Önceki yazıda da belirttiğim üzere Almanya’da eğitim yaşının 3’e düştüğünü, Gazişehir’de 5 yaş oyuncu grubu kurma hedefinin olduğunu söyleyen İsmail Hoca, gelecek hafta Frankfurt ‘a gidecek ve Eintracht Frankfurt takımının alt yapısını inceleyecek. Akabinde Gelsenkirchen’e geçerek Schalke 04’ün alt yapısını analiz edecek. Özetle; modern futbolda ne yapılıyorsa ülkeye getirmeye kararlı.
Kişisel Gelişim ve Hayat Disiplini
Gazişehir’in sadece futbolcu değil, antrenör yetiştirme hedefinin de olduğunu her fırsatta görüyoruz. Saha içinde küçük yaş gruplarının hepsinin ayrı hocasının olmasının yanında her idmanda Kürşat Hoca ve İsmail Hoca tüm gruplarla ilgileniyor. Yani alt yapı koordinatörü ve akademi takımları sorumlusu masa başı yöneticiliği yapmıyor, saha adamı rolü üstleniyor. Bu şekilde de antrenör gelişimine katkıda bulunmuş oluyorlar. Bir bakıyorsunuz Kürşat Hoca saha bölümlendirmesi için eline hunileri almış, antrenörüne yardım ediyor, bir bakıyorsunuz bir oyuncunun topa vuruşundaki hatayı düzeltmek için birebir ilgileniyor ve düzeltene kadar da başından ayrılmıyor. Aynı davranışı alt yapı koordinatöründe de sıklıkla görmeniz mümkün. Tabi bunu yaparken ilgili grubun hocasından nezaketle izin alınması durumu da oluyor. Antrenörler arasında samimi bir nezaket göze çarpıyor.
Bu yazı dizisi ile ilgili ‘Ortada bir başarı yok. Devrim kelimesi çok iddialı’ diyenler olacaktır. Ben soru gelmeden cevaplayayım: ‘Alt yapılardaki iyileştirmeler 3 ile 5 yıl arasında bir sürede tam olarak etkisini gösterir.’ Gazişehir alt yapısında gelişim her geçen gün devam ediyor. Meyvelerini almak için biraz sabır lazım. Çünkü uzun vadeli planın ilk aşamaları bunlar. Eksiklikler, yapılması gerekenler mutlaka var. Tesislerin her metrekaresindeki hummalı çalışmalar, hareketlilik ve çaba o eksikliklerin de giderileceğinin sinyali. Bu şehrin oyuncu yetiştirmesi ve başarılı olması için, bu başarının da dönemlik değil ‘sürdürülebilir başarı’ olabilmesi için Gazişehir’e ihtiyacı var. Bunu anlamamız ve kutuplaşmadan, ayrışmadan bu takıma destek vermemiz gerektiğini yineliyor, yazı dizisinin devamı gelecek diyerek, iyi haftalar diliyorum.