Gaziantep genel anlamda kültür, sanat ve edebiyat alanında hayli kısır bir kentimiz.

Bunun çeşitli nedenleri var. Kısırlık nedenleri arasında en önemli yeri halkın ilgisizliği ile yerel ve genel yönetimlerin bu konularda duyarsızlığı ön sıralarda yer alıyor.

İlkbahar, yaz ve sonbahar aylarında ülkemizin değişik illerinde kültür/sanat festivalleri, şiir etkinlikleri, kitap fuarları gibi edebi etkinlikler düzenlenmekte. Bu etkinliklere bazen Kumru Edebiyat Dergisi ekibi olarak davet edilip katılmaktayız. Bazen kendim bireysel olarak davet edilmekte ve bu davetlere icabet etmekteyim.

İlimizde de zaman zaman kitap fuarları veya festivaller düzenleniyor. Özellikle Büyükşehir Belediyesinin düzenlediği Fıstık Festivali. Her zaman dikkatimi çekmiştir. Benim için bu festivallerin en çok hatırlanan etkinlikleri arasında lahmacun yeme yarışması veya baklava yeme yarışması yer almıştır. Gönül isterdi ki, bu tür yarışmalar yerine şiir, öykü, beste veya roman yarışmaları yapılsın. Konusu da Gaziantep Savunması, Şahinbey gibi değerlerden seçilsin.

Ne yazık ki, kültür, sanat edebiyat görmezden gelinmekte. Dışardan bir iki yazar veya pop sanatçısı getirilmesi bu konuda yeterli ve tatmin edici kültürel çalışma olamaz. Gaziantepte yaşayan şair, yazar, öykücü, tiyatrocu, besteci gibi sanatkarlara neden yer verilmediğini anlamak mümkün değil.

'Marifet iltifata tabidir.

Üstte de belirttiğim gibi bazen Kumru Edebiyat Dergisi ekibi olarak, bazen de bireysel olarak değişik illerdeki edebiyat etkinliklerine davet edilmekteyiz. Tabi ki, bu davetlere katılıyoruz. Davetli olarak gittiğimiz etkinliklerde ilin belediyesinin, valiliğin, kültür müdürlüğünün halkın katılım ve katkılarını gördükçe kıskanmamak mümkün değil.

Bu tür etkinlikler kapsamında Azerbaycan ve Nahcivan gibi komşu ülkelere bile davetli olarak gittik. Üstelik yol masraflarımız da dahil olmak kaydıyla, bütün masraflarımızı karşılayarak bizi ağırladılar. Dönüşümüzde doğal olarak gittiğimiz illerdeki gezilerimizi yazı konusu yaptık. O illerin veya ülkelerin tanıtımına katkıda bulunduk. Şahsen ben bu tür etkinlikler kapsamında otuz kadar ili ziyaret ettim. Edebi değerimiz olmasaydı bizi çağırmazlardı. Ancak, Gaziantep bizleri yok saymakta… Bu yüzden Gaziantep kültür sanat açısından kısır kalmıştır.

Eserleri yurt içi ve yurt dışında televizyonlarda, gazetelerde, dergilerde, radyolarda yayınlanan, takdir ve saygıyla anılan edebiyatçı dostlarımız var. Tabi ki, kendini edebiyatçı sanan, sadece kendi kendine büyük şair, büyük yazar, büyük usta pozlarına bürünenler de var. O türler yazımıza dahil değildir.

Gaziantepte özerine ölü toprağı serpilmiş kültür ve sanata can suyu vermek, bu konuda yetenekli gördüğümüz kalem erbaplarının eserlerine vitrin olmak düşüncesiyle altı yıl önceden Kumru Edebiyat Dergisini çıkarmaya başladık. Bu derginin lokomotifi, sponsoru ve yaşatanı kendisi de bir edebiyat gönüllüsü şair olan Avukat Abdulhadi Baydır. Dergi ücretsiz dağıtılmakta. Böyle bir derginin basılması, dağıtımı hayli çaba isteyen bir çalışmadır. Maliyeti de çok yüksek. Derginin Velic İşhanının yedinci katında dört ofisin birleştirmesiyle meydana gelen bir bürosu var. Bu büro dergi çalışmaları ve haftalık toplantılarda kullanılmak üzere Abdulhadi Bay tarafından satın alındı. Her hafta cumartesi günleri dergi bürosunda toplanır, şiir, edebiyat ve müzik paylaşımları yaparız. Dergimizin yurt içine ve Azerbaycan başta olmak üzere yurt dışına posta dağıtımı da yapılmakta.

Bütün bu çalışmalar yetmedi. Gaziantepte kültüre ve sanata gönül veren, bunu bir yaşam felsefesi olarak kabullenen gönül dostlarıyla bir araya geldik ve GAZİŞAD derneğimizi kurduk. Bu derneğin kuruluşuna ön ayak olan, lokomotif görevini üslenen edebiyat gönüllüsü yine Avukat Abdulhadi Bay olmuştur.

Bu ilde kendi göbeğimizi kendimiz kesmeye devam edeceğiz.

Derneğimizin amaçları arasında Gaziantep merkez olmak kaydıyla ülke genelindeki kültür sanat çalışmalarını desteklemek, katkıda bulunmak, tanıtımlarını yapmak gibi çok sayıda çalışma alanlarımız mevcut. Bu amaçlar arasında Türk Dilini doğru kullanmak, Türkçemizi yabancı sözcüklerden arındırmak, Türkçe konuşan ülkeler arasında alfabe ve sözlük birliğini sağlamak, Türk devletleri arasında edebiyat köprüsü olmak, Gaziantepte kültür sanat ve edebiyatı canlandırmak, il yönetimlerini bunun gereğine inandırmak gibi çok sayıda faaliyet alanımız var. Gaziantepte kültür sanat etkinlikleri düzenlemek, il dışından şair ve yazarları davet ederek ilimizde ağırlamak, Gaziantepin tanıtımına katkıda bulunmak da vazgeçilmez amaçlarımız arasında. İlimize davet edeceğimiz edebiyatçıların geri döndüklerinde ili tanıtan yazılar yazarak çeşitli yayın organlarında paylaşmaları usuldendir.

Derneğimize üyelik giriş ücreti alınmayacak. Aylık üye aidatı bir (1) tl. Yani bütün üye aidatları ve dernek masrafları özverili dost Abdulhadi Bay tarafından karşılanacak.

Kurucu üyelerimiz;

Başkan; Abdulhadi Bay.

Başkan Yrd; Mehmet Nacar.

Sayman; Neşe Cömert.

Sekreter; Gülhun Ertilav.

Üye; Ali Duysak.

Üye ; Mehmet Bağcı.

Üye; İsmail Mercan.

Derneğimiz bugünden başlayarak resmiyet kazanmış ve faaliyete geçmiştir. Gaziantep ilimize ve ülkemize hayırlı uğurlu olsun.