9-003.jpg

5. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Ekiyor, milletvekilleri ve siyasi partilerin il başkanları katıldı. 97'nci yıl törenleri Şehit yakınları ve gaziler için düzenlenen 'Devlet Övünç Madalyası ve Berat Tevcih Töreni ile sürdü. Şehitkamil Kültür Merkezi'ndeki törende şehit ailesi ve gazilere 24 madalya ile beraatlarını verdi. Gül, "Her şehrin namı var ama dünyada 'Gazi' olan tek şehir Gaziantep. Bu hak edilerek alınmış bir ünvan. Bizler bu unvanı taşımaktan, bu unvana sahip olmaktan dolayı büyük bir iftihar duyuyoruz. Ya gazi olmak, ya şehit olmak bizim milletimizin en büyük özelliklerindendir. Gazi oluruz, şehit oluruz ama asla ve asla esir olmayız" dedi.

İLK TÖREN DEMOKRASİ MEYDANINDA

15 Temmuz Demokrasi Meydanı'ndaki törende Atatürk Anıtı'na Adalet Bakanlığı, Valilik, Garnizon Komutanlığı ve Büyükşehir Belediyesi çelenklerinin sunulmasının ardından Türk bayrağına İstiklal Madalyası takıldı ve bayrak göndere çekildi. Daha sonra saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu.

TÜRKİYE'Yİ PEŞKEŞ ÇEKTİRMEYİZ

Antep'in 'Gazilik' ünvanını alışının 97'inci yıldönümü coşkuyla kutlandı. Törene katılan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün verdiği mesajlar dikkat çekti. Teröre meydan okuyan ve adeta dünyaya mesaj veren Gül, "Kimse hadsizliğe gitmesin. Biz gazi oluruz, şehit oluruz ama asla bu ülkeyi böldürtmeyiz. Terör oyunlarına, senaryolara peşkeş çektirtmeyiz. Mehmetçiğimiz bunu gösteriyor" dedi.

7-003.jpg

ESİR ALMAMIŞ VE ESİR OLMAMIŞ TEK MİLLET

Dünyada esaret altına girmemiş ve kimseyi esir almamış tek milletin Türk Milleti olduğuna vurgu yapan Bakan Gül, "Dünyada bütün milletler ya esir olmuştur, ya da emperyalist duygularla birtakım milletleri esaret altına almıştır ama bizim Osmanlı'dan beri bütün tarihimizde hiçbir zaman ne emperyalist duygular olmuştur, ne de bu millet bir esaret altına girmiştir. Bu yeryüzünde hangi millet vardır ki, esaret altına girmemiştir, kimseyi esir almamıştır, işte bu millet Türk milletidir" ifadelerini kullandı.

6-007.jpg

KİMSE HADSİZLİĞE GİTMESİN

15 Temmuz hain darbe girişimi sebebiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ikinci kez 'Gazi' olarak anıldığını kaydeden Gül şöyle devam etti; "Milletimiz bir kez daha gazi olmuştur ama biz gazi oluruz, şehit oluruz ama asla bu ülkeyi böldürtmeyiz, asla bu ülkeyi kimseye, terör oyunlarına, senaryolara peşkeş çektirtmeyiz. Türkiye, üzerinde senaryolar oynanan, oyunlar yazılan bir Türkiye değil. Bunu Mehmetçik'imiz teröre karşı yapmış olduğu operasyonla göstermektedir. Bizim hiçkimsenin toprağında gözümüz yok ama bu toprağı şehitlerimiz bize emanet etti. Kimsenin toprağında gözümüz yok. Kimse hadsizliğe gitmesin. Bu ülkenin bir karış toprağını da kimseye vermeyiz. Eğer bu topraklar bağımsızca yaşadıysa, kıyamete kadar yaşayacaksa bu şehitlerimizin, gazilerimizin sayesindedir. Ve bu vesileyle ben terörle mücadele ederken gerek doğuda, gerek Fırat Kalkanı'nda DEAŞ'lı teröristlere karşı mücadele ederken, şu anda Afrin'de PYD/YPG/PKK'ya karşı, DEAŞ'a karşı mücadele ederken şehit olan bütün Mehmetçiklerimizi, askerlerimizi de bu vesileyle rahmetle anıyorum. Milli Mücadele'den bugüne kadar bizlere bu aziz toprakları, emanet eden tüm şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnetle anıyoruz."

5-011.jpg

'ZEYTİN DALI HAREKÂTI', TÜRKİYE'NİN HUZURU İÇİN

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Gaziantep'te şehit yakınları ve gaziler için düzenlenen 'Devlet Övünç Madalyası ve Berat Tevcih Töreni'ne katıldı. Gül, burada yaptığı konuşmada 'Zeytin Dalı Harekâtı'nın, Türkiye'nin huzuru için yapıldığını söyledi. Bakan Gül, 'Zeytin Dalı Harekâtı'nın ülkenin güvenliği için yapıldığını ifade ederek "Bugün yine Gaziantep'imizde bütün Türk milletinde 97 yıl önceki bu ruh yine bütün vatandaşlarımızda hamdolsun çok diri ve canlı bir şekilde vardır. Afrin operasyonuyla da yapılan 'Zeytin Dalı Harekâtı'nın amacı da yine ülkemize yan gözle bakan milli birlik ve beraberliğimize vatandaşlarımızın huzuru ve güvenliğine tehdit oluşturan bütün unsurlara karşı ülkemizin huzuru için yapılan bir operasyondur" dedi.

4-020.jpg

'TEHDİTLERE KARŞI SESSİZ KALAMAZDIK'

'Zeytin Dalı Harekâtı'nın sivillere değil, terör örgütlerine yönelik olduğunun altını çizen Bakan Gül, "Buradaki temel mücadele Türkiye'yi, vatandaşlarımızı tehdit eden bütün terör unsurlarına ve teröristlere karşı yapılan bir mücadeledir. Asla başka bir ülkenin toprağının egemenlik haklarına yönelik saldırı değildir. Bu harekât, Birleşmiş Milletler sözleşmelerine uygun, bütün insanlığın tehdidi olan teröristler karşı başlatılan bir harekâttır. Asla oradaki Kürtlere, orada yaşayan halka yönelik bir operasyon değildir. Teröristlere karşı yapılan bir meşru müdafaa harekâtıdır. İnşallah Mehmetçiğimizle 'kızıl elma'ya gidiyorum. Bizi beklemesinler' diyen bu ruh, bu iman kazanacaktır. 'Zeytin Dalı Harekâtı'nda yine bu millet kazanacaktır. Ay- yıldızlı bayrağımız kazanacaktır, Türk milleti kazanacaktır. Bugün Türkiye terörle mücadele eden nadide ülkelerden biridir. Fırat Kalkanı ile DEAŞ ve şimdi de YPG, PYD ve DEAŞ'a karşı mücadele eden bir ülkedir. Bugün bin 369 tutuklu, hükümlü olarak Türk mahkemelerinde yargılanıyor. Türkiye'nin terörle mücadelesinde içerde ve dışarıda yalnız bırakmak isteyenler ancak kendileri bu yalnızlığa mahkum olacaktır. Bizler Türkiye'nin bu haklı mücadelesini hep birlikte inşallah başarıyla sürdüreceğiz. Kilis'te, Hatay'da, Reyhanlı'da, Şanlıurfa'da vatandaşlarımıza yönelik bu tehditlere karşı asla sessiz kalamazdık" şeklinde konuştu.

3-027.jpg

ŞAHİN: KAHRAMANLIKLAR İLİMLE YAZILIYOR

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise “Türkiye Büyük Millet Meclisinde ilk defa bir şehre Ayıntap kasabasına Gazilik unvanı verildi. Bu unvan burada verilen mücadelenin önemi ve bunun karşılığında bu mücadelenin taktiri verildi. 97 yıl önce bunu tarih kitaplarında okuduğumuzda 2016 yılında bunun tam tersini bu ülkenin kendi silahı ile kendi insanını şehit edeceğini asla düşünemedik. O yüzden 2016 yılında yaşadığımız o karanlık gecede, ecdadın bize verdiği mirasla sabahına aydınlık bir güne uyandık. Biz büyük bir milletiz. Büyük millet olurken tankla tüfekle yapılanlar çok önemli ancak artık kahramanlıklar ilimle yazılıyor“ ifadelerini kullandı.

2-032.jpg

YERLİKAYA: TEK YÜREK OLDU

Vali Ali Yerlikaya da, "Bu coğrafya zor bir coğrafya Malazgirt’ten bu yana biz şehit verdik, gazi verdik ama Allah’ın izni ile bu vatan bizim helalimiz. 40 yıl önce Güç bizdeyse haklı biziz istediğimizi yaparız diyenler bu ülkede dini din ile vurmak için din istismarcılığı yapmak için hain FETÖ’yu kuranlar ve hemen hemen aynı tarihlerde bölücü terör örgütünü kuranlar aynı yerlerdir. Ama bu aziz millet, tıpkı 97 yıl önce ecdadının öğrettiği gibi, 15 Temmuz gecesi ilk hain çeteyi çökertti. Fırat Kalkanı ile DAEŞ’ın ve şimdide Zeytin Dalı Harekatı ile PYD/PKK ve hangi kelime ile ifade edilsin özü aynı olan terör örgütlerinin hakkından geliyor, oyunlarını bozuyoruz. 80 milyon insanımız tek yürek olduk bunu böyle başarıyoruz“ diye konuştu.

1-033.jpg

DUYGUSAL ANLAR YAŞANDI

Konuşmaların ardından Devlet Övünç Madalyalarının teslimi esnasında ise duygusal anlar yaşandı. Adalet Bakanı Gül'ün gözleri dolarken, şehitlerin yakınları ise gözyaşlarını tutamadı. Törene Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Tamer Yılmaz, şehit yakınları, gaziler ve askeri erkan katıldı.

İŞTE İSİMLER

Sivil Şehit Şirin Diril - 15 Temmuz 2016

Sivil Gazi İsmet Doğan - 15 Temmuz 2016

Sivil Gazi Mehmet Alpaslan

Şehit Onbaşı Hayri Kaya - 5 Eylül 2012

Şehit Onbaşı Mehmet Emre Özer - 5 Eylül 2012

Şehit Uzman Çavuş Halil Karakuşoğlu - 5 Aralık 2015

Şehit piyade astsubay Mehmet Yalçın Nane - 23 Temmuz 2015

Şehit Piyade astsubay Ömer Sadettin Bakır - 13 Mayıs 2016

Şehit Piyade sözleşmeli er Servet Tomak - 2 Aralık 2016

Şehit Piyade onbaşı Cuma Akıl -21 Mayıs 2016

Şehit Ulaştırma Çavuş Mesut Yaşar - 3 Şubat 2017

Gazi Piyade onbaşı Yunus Kolbaş, Gazi Piyade er Mahmut Akbalık, Şehit Polis memuru Abdullah Delibaş, Şehit Polis Memuru Hasan Aslan, Şehit Polis Memuru Serdal Şakır, Şehit Polis Memuru Sinan Akdemir, Şehit Polis memuru Ersin Yıldırım, Şehit Polis Memuru Gökhan Özdemir, Mehmet Demir, Seyit Ahmet Çakır, Taner Cinpolat, Ugur Kutku, Gazi Polis memuru Yusuf İzzet Güzel ve Uğur Çolak'ın yakınlarına devlet övünç madalyaları teslim edildi. NARİN DEMİRCİ