2-025.jpg

Vali Ali Yerlikaya, "Gaziantep'in özellikle sanayi, ticaret ve istihdam da ulaştığı seviye dünya tarafından takdirle izleniyor. “İnanıyorum ve inanıyoruz ki Gazi şehrin Gazi torunları üzerine düşeni fazlasıyla yerine getirecek, elde ettikleri başarıları daima yinelenecek, tarihinden ecdadından aldığı güçle 80 kardeş ilimize örnek olmaya devam edecektir” dedi.

İLK TÖREN 15 TEMMUZ DEMOKRASİ MEYDANINDA

Kutlamalar çerçevesinde 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda ‘Atatürk Anıtı’na’ çelenk bırakma töreni düzenlendi.Törene, Vali Ali Yerlikaya, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Latif Karadağ, 5. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Ekiyor, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Gaziantep Milli Eğitim İl Müdürü Cengiz Mete, Gaziantep Rektörü Ali Gür, kamu kurum amirleri ve STK temsilcileri katıldı. Saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından tören, Atatürk’ün Gazianteplilere hitap ettiği tarihi Kendirli Kültür Merkezi binası önünde devam etti.

YERLİKAYA: BAYRAM HAVASINDA GEÇTİ

Gazi Mustafa Kamal’in Gazianteplilere hitap ettiği balkonun önünde konuşan Vali Ali Yerlikaya, “Gazianteplilerin 26 Ocak 1933 yılında, yıllardır hasretini çektiği Gazi Mustafa Kemal Atatürk’le buluşmanın sevincini yaşadığını anımsattı. Yerlikaya, o dönemin Gaziantepliler için, bayram havasında geçtiğini söyleyerek, “85 yıl önce 26 Ocak 1933 tarihinde bir ramazan bayramı arifesinde uzun bir yurt gezisine çıkan Gazi Mustafa Kemal, Adana'dan sonra Gazişehir'e gelir ve Ramazan Bayramını Gazişehir ile birlikte kurtlar. Gazi Mustafa Kemal'in bu ziyaret haberi duyulur duyulmaz iki bayramı bir arada kutlamanın sevincini bütün şehirde dalga dalga yayılır. Antepliler yıllardır hasretini çektikleri başkumandan ve reisi cumhuruna kavuşmanın sevincini yaşarlar. Caddeler, sokaklar, işyerleri, evler bayraklarla süslenmiş, çocuklar bayramlık giysilerini giymişler. Gaziantep Valisi Akif Bey'in başkanlığında kalabalık bir heyet Atatürk'ü istasyonda karşılamak üzere yola çıkarlar. Öğle saatlerinde şehre gelen Gazi Mustafa Kemal'i on binlerce insan öğrenci esnaf çiftçi amir memur demeden herkes evlerinden iş yerlerinde koşarak Başkarakol’da karşılamışlardır” dedi.

GAZİ MUSTAFA KEMAL, YÜRÜTÜLEN HİZMETTEN MEMNUN KALDI

Savaşlarda büyük ızdırap çeken Antep halkının, büyük kurtarıcısını heyacanla bağrına bastığını aktaran Yerlikaya, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yapılan hizmetten memnun kaldığını belirterek, “Cumhuriyetimizin banisi teşvikleriyle o gün Gazişehir'e daha önce hiç görmediği yaşamadığı sevinci ve coşkuyu yaşatıyor. Savaşlarda büyük ıstırap çekmiş Antep halkı, dedelerimiz, ninelerimiz büyük kurtarıcısını heyecanla bağrına basmanın sevincini yaşıyordu. Atatürk kendisini coşkuyla karşılayan Antepli selamlayarak büyük küçük demeden herkesle kucaklaşıyor, çocukların gözlerinden öpüyordu. Kortej şeklinde halkevine gelindi. Meydanlarda davullar zurnalar çalıyor, milli oyunlarımız büyük coşkuyla oynanıyordu. Halkevi'nde şehrin temsilcilerini kabul eden Gazi Mustafa Kemal, yürütülen hizmet ve çalışmalardan memnun olduğunu gösterdi.

1-028.jpg


ATATÜRK NÜFUSUNU, ŞEHRİMİZE KAYDETTİRDİ

“Gaziantep belediye meclisince ittifakla alınan kararla Türk'ün Gazisi Mustafa Kemal’in, Türkiye'nin gazisi Gaziantep'in Bey mahallesi nüfus kütüğüne tescil ettirilmesine karar verilmiş ve Atatürk O gün hemşehri olarak şehrimiz nüfusuna tescil ettirilmiştir” diyen Yerlikaya, “Gece şehrimizde geçiren Gazi Mustafa Kemal, Ramazan Bayramı'nın 1. Günü 27 Ocak günü sabahında belediyemizi ziyaret etti. Burada Ömer Asım Aksoy hazırladığı ve Belediye Meclisi tarafından ittifakla kabul edilen Antep hemşehriliği beratı Gazi Mustafa Kemal’e Belediye Başkanı Hamdi kutlar tarafından arz edildi” şeklinde konuştu.

GAZİANTEPLİLER HERŞEYE LAYIKTIR

Yerlikaya, “Şehrin kendisine duyduğu büyük saygı ve sevgiye duyduğu memnuniyeti dile getiren Gazi Mustafa Kemal Atatürk ‘Antep güzel şehir, Gaziantep vatanperver, cesur ve çok çalışkandır. Bu şehir halkı her şeye layıktır. Gereken yardım yapılacaktır’ ifadeleriyle şehrimize olan sevgisini takdirlerini ifade etmişlerdir” diye belirtti.

80 KARDEŞ İLİMİZE ÖRENEK OLACAĞIZ


“Bizlere bu aziz vatanı, şanlı bayrağı ve bu şehri en kutsal miras olarak bırakan şehit ve gazilerimize olan minnet borcumuzu asla ödeyemeyiz” ifadesini kullanan Yerlikaya, “Bizlere düşen en büyük görev gönül birliği ile milletimizin, ülkemizin ve şehrimizin kalkınma ve refah seviyesini yükseltmektir. Kurtuluş Savaşı'nda verdi destansı mücadele ile hürriyet ateşinin dalga dalga yayılmasını sağlayan Gaziantep'in özellikle sanayi, ticaret ve istihdam da ulaştığı seviye dünya tarafından takdirle izleniyor. Eğitimde, sağlıkta, ulaşımda, tarımda, sanayi ve ticareti her zaman daha fazla çalışmalıyız. İnanıyorum ve inanıyoruz ki Gazi şehrin Gazi torunları üzerine düşeni fazlasıyla yerine getirecek, elde ettikleri başarıları daima yinelenecek, tarihinden ecdadından aldığı güçle 80 kardeş ilimize örnek olmaya devam edecektir” diyerek, “Başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere silah arkadaşlarını ülkemizin bekası uğrunda şehadete eren şehitlerimize rahmetle, gazilerimizi minnetle anıyor iki Gazi'nin buluşmasını 85 yıldönümünü gönülden kutluyorum” ifadesini kullandı.

KARADAĞ, ATATÜRK’ÜN SÖZÜNÜ ANIMSATTI

Büyükşehir Belediye Başkan vekili Latif Karadağ, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘Gazi’Anteplileri kahramanlık örneği olarak gösterdiği sözünü anımsatarak, “Yaklaşık bundan 200 yıl önce ülkemizin her alanı ve her karışı gibi; bölgemiz, memleketimiz ve yurdumuzda ciddi bir işgal altında, paramparça olarak işgal edinmek istenmiştir. Ancak, atalarımız ve dedelerimiz kan verdiler, can verdiler…dik durup karşı geldiler. 6 bin 317 şehit vererek bu toprakları, emperyalist güçlerin amaçlarından uzak tuttular ve bizler, bugün bu duruma geldik. İki ‘Gazi’den biri olan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ‘Gazi’Antep’lilerin kahramanlık örneğini şu şekilde özetlemiştir: “ Türküm diyen her şehir, her kasaba ve en küçük Türk köyü, Gazianteplileri kahramanlık örneği olarak alabilir” dedi.

ŞEHİT VE GAZİLERİMİZİ YAD EDİYORUZ

Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Gazi Şehire’ gelişinin 85 yıl dönümü vesilesiyle biraraya geldiklerine işaret eden Karadağ, şunları aktardı: “Bu vesile ile başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, ülkemizin bekası için mücadele eden kan veren can veren atalarımıza, dedelerimize, şehitlerimize ve bugünde yine topraklarımızın ötesinde özgürlüğümüze, kardeşliğimize, cumhuriyetimize kast edenlere karşı, ‘Zeytin Dalı Harekatına’ geçmiş Mehmetçiğimizi saygıyla selamlıyoruz. Şehit olan üç Mehmetçiğimizi canla, minnetle ve rahmetle yad ediyoruz. Bu vesileyle yüz yıldan bu yana süregelen Cumhuryetimizin kuruluşunda ve kurtululuş savaşında, gerek doğudaki ve bugüne kadarki bütün harekatlarda ‘Zeytin Dalı Harekatı’ ve daha önceki ‘Fırat Kalkanı Harekatında’ şehit olan bütün şehitlerimizide rahmetle ve minnetle anıyorum. Gazilerimize ve kalanlara hayırlı uzun ömürler diliyorum. Halkımızı ve ‘Gazilik’ ünvanını veren meclis üyelerinide saygı ve minnetle anıyorum.” AYŞEGÜL BAĞCI