Gençlik ve Spor Bakanlığı Gaziantep Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünce Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen program, Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Ardından 15 Temmuz gazilerinin yer aldığı VTR'ler izletildi. Programı izleyenler arasında Tekvando Poomse Dünya Şampiyonları Kübra Dağlı ve Emirhan Muran da yerini aldı. Gaziler İsmet Doğan, Mehmet Köse, Lütfi Çiçek ve Vildan Güvercin’i sahneye programın moderatörlüğünü üstlenen İsmail Hakkı Ürün davet etti.

“5 dakikada tank sürmeyi öğrendim”Yıllarca vinç operatörlüğü yapan Mehmet Köse 5 dakikada tank kullanmayı öğrendiğini söyleyerek, “Sabaha karşı vatandaşlar tarafından ele geçirilen tankın yolda olduğu söylendi. Gittik, vincin 60 tonu kaldıramayacağını gördük. Bu esnada anahtarları istedim. İçine girdik. 5 dakikada çalıştırdım. Bir saat içinde tankı rehin alıp 5 dakika içinde tank sürmeyi öğrenebilen bir milletiz. Allah'ın yardımıyla 5 dakikada tankı sürerek garaja götürdüm. O gece millet olarak şanlı bir direniş gösterdik” şeklinde konuştu.

“Şehit olamadığım için üzgünüm”15 Temmuz Darbe girişimi sırasında İstanbul Saraçhane'de iki ayağından vurularak yaralanan Gaziantepli Karateci İsmet Doğan da o gece abdest alıp sokağa çıktığını vurguladı. Gazi şehrin gazisi Doğan, “Belediyenin önünde barikat kuran askerler bizi gördüklerinde korktular. İki gözümü onlara dikip 'Siz Müslüman değil misiniz? Müslüman Müslümanı öldürür mü?' diye sordum. Hiçbirine cevap veremediler. Ancak yine de üzerimize doğru rütbeli olduklarını öğrendiğimiz askerler tarafından ateş açıldı. O sırada gruptaki diğer vatandaşlara 'Korkmayın, kaçmayın' dediğim sırada iki ayağımdan vuruldum. Bizim darbecilere karşı dik durmamız, onları püskürtmemiz, bu ülkenin onlardan temizlenmesine vesile oldu. O gün şunu anladık: Bu ülke bedel ödenmeden kazanılmadı. Bu ülkeyi korumak için bedel ödenmesi gerekiyordu. Diğer kardeşlerim şehit olarak bense gazi olarak ödedim. Zaten benim de tek üzüntüm şehit olamamam" dedi.

“Bu milletin ölüm korkusunu sınadılar”Darbe girişimi haberini alır almaz anne ve babasıyla sokağa çıktıklarına işaret eden Vildan Güvercin, “Öyle bir mücadele içerisindeydik ki tankın önüne yatılıyor, üstüne çıkılıyordu ama hiçbirimizde ölüm korkusu yoktu. Bu girişimle milletimizin ölüm korkusunu sınadılar ve anladılar ki, bu millet canından çok vatanını sever. Üstümüzden helikopterler uçmaya, bizi vurmaya başladı. Anne ve babam ikisi de vurulmuştu. Babamın gözlüğü kan içindeydi. 11 sene milli forma giydim. Vatanı, bayrağı olmayanın şerefi de olmaz. Şehit olmaya da hazırım" diye konuştu.

“Gazi şehre gazilik anlatılır mı?”Akıncı Üssü'nün elektriklerini kesen Emniyet Müdürü Lütfi Çiçek ise Gaziantep'e gelirken çok utandığını belirterek, "Ben nasıl gazi şehre gaziliği anlatırım, diye kendime sordum. Ben buraya gönüllü değil görevli olarak geldim. Bize kahraman diyorlar ya biz kahraman değiliz. Asıl kahraman, ölümü göze alıp görevinin başında milleti sokaklara döken Recep Tayyip Erdoğan, suikastlara aldırmadan Ankara'ya gelmeye çalışan Binali Yıldırım, Niğde'nin Bor ilçesine bağlı Çukurkuyu Beldesi'nde yatan Ömer Halisdemir, İstanbul'da, Şanlıurfa'da, Ankara'da yatan şehitler. Biz hiçbir şeyiz" ifadelerini kullandı.Gazilerin 15 Temmuz gecesini anlatmalarının ardından program son buldu. Programın ardından ise Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Hizmetleri Dairesi Başkanı Rasim Arı ve Gaziantep Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ökkeş Demir konuşmacılara Türk bayrağı takdim etti. Spor Hizmetleri Dairesi Başkanı Rasim Arı ise programa katkılarından dolayı ise Gaziantep Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ökkeş Demir ve Gazikent Gençlik Merkezi Müdürü Ali Gül’e plaket verdi. Programda en yoğun ilgiyi ise Tekvando Poomse Dünya Şampiyonları Kübra Dağlı ve Emirhan Muran da oldu.