Gaziantep Şube Başkanı Ali Ersönmez, sürekli nüfus artışı olan ve Suriye’deki savaştan kaynaklı büyük bir göç yaşayan Gaziantep’in eğitim sorunlarının derinleştiğini söyledi.

GAZİANTEP'TEN GİTME HEDEFİNDELER

Gaziantep’te çalışma ve yaşama koşullarının güçleştiğini, yaşam riski altında eğitimi geliştirmek ve katkı yapmanın eğitimciler açısından sıkıntılı hale geldiğini belirten Ersönmez, "Ciddi tedbirler alınmadığında öğretmen açıkları artacaktır. Hayat pahalılığı, eğitim ortamının güçlüğü, kalabalık sınıflar, ikili eğitim, kadrolu hizmetli sorunu ve ücretli öğretmen uygulamaları, yetersiz okullaşma, birleştirilmiş sınıf uygulamaları eğitimin gelişimine en büyük başlıca engellerdir.Tüm bu sorunlarla boğuşan eğitim çalışanları Gaziantep’ten gitme hedefinde olduklarında eğitimde süreklilik oluşmamaktadır" dedi.

GAZİANTEP'TEKİ ÖĞRETMENİN YÜKÜ FAZLA

Gaziantep’te çalışan bir öğretmen ile Kırşehir’de bir öğretmenin çalışma ve güçlük koşulları hesaplandığında, Gaziantep’teki öğretmenin yükünün iki kat arttığını belirten Ersönmez, "Hayat pahalılığı ve Suriye merkezli yoğun göç sonucu oluşan yeni sosyo-ekonomik koşullar ise hiç ir öğretmenin uzun vadeli planlar yapmasına izin vermiyor. Eğitim de bu durumdan olumsuz olarak etkilenmeye devam ediyor. Eğitimde fırsat eşitliği sağlanamıyor. Çünkü merkez okullar tam öğretmenle çalışırken, kenar mahalle diye tanımlanan bölgelerde okullar yüksek oranda öğretmen açığı veya ücretli öğretmenlerle eğitim devam etmektedir. Yine bu bölgelerdeki sınıf mevcutları daha da yüksektir. Bir an önce Gaziantep’te çalışma güçlükleri göz önünde bulunularak, bölgeler arası denge sağlanmalıdır" diye konuştu.

ŞİDDET ÖNEMLİ BİR SORUN

Gaziantep’te eğitimin en büyük sorunlarından birisinin de okul içinde ve dışında yaşanan şiddet olayları olduğunu söyleyen Ersönmez, " Araştırmalarda okulların yeterince güvenli olmadığı, okul, yönetici ve öğretmenlerin sürekli şiddete uğrama durumunu yaratmaktadır. Bu da eğitimcilerin performansını olumsuz etkilemektedir" dedi.

DERSLİK İHTİYACI VAR

'Derslik başına düşen öğrenci sayısının fazlalığı ve Şahinbey ve Şehitkamil ilçeleri için ikili eğitimde yaklaşık 4500 ek dersliğe, tekli eğitime geçişte ise yaklaşık 10000 dersliğe ihtiyaç vardır' diyen Ersönmez, "İkili eğitimde ideal sınıf mevcuduna ulaşmada yaklaşık 180, tekli eğitime geçilme sürecinde ise yaklaşık 330 okul arsasına ihtiyaç vardır. İmarlı bölgelerde kısmen okul arsası temini hallolmuş gibi gözükse de bu alanlardaki oyun alanlarının, spor salonun vb sosyal etkinlik alanlarının eksik olması durumları Gaziantep’teki eğitimi geriye götürmeye devam etmektedir" diye konuştu.

EĞİTİM KAMPÜSLERİ OLUŞTURULMALI

Türkiye'de derslik başına düşen öğrenci sayısının 32 iken, Gaziantep'te 39 olduğunu belirten Ersönmez, "Bu durumda ihtiyaç olan öğretmen ihtiyacı mevcut ihtiyacın yüzde 20 daha fazladır. Yani ihtiyaç olan 3332 öğretmen ihtiyacı asıl 4000’dir. Normal öğretimde derslik ihtiyacı 15 bin olmaktadır. Eğitim ortamları kolay ulaşılır olmalı ve nitelikli olmalıdır. Eğitim kampüsleri oluşturulmalı, bunların ulaşım ve yemek ihtiyaçları ücretsiz karşılanmalıdır. Okullar hapishane görünümlerinden kurtarılmalıdır. Hızla okullaşma olmalıdır" dedi. Meral KINACILAR