İş-Kur ile Gaziantep Sakatlar Derneğinin ortaklaşa yaptığı, ‘Ülkeme Katkı İçin Engelli Değilim’ projesi 6. yılını doldurdu. Türkiye Sakatlar Derneği Gaziantep Şube Başkanı Hulusi Kalender, projedeki başarının yüzde 93'lerde olduğunu söyledi. Kalender, "Bu projeyle engelliye bir kişilik verdik” dedi.

2010 yılında Türkiye İş Kurumu Gaziantep İl Müdürlüğü ile Türkiye Sakatlar Derneği Gaziantep Şubesinin ortaklaşa yürüttüğü, ‘Ülkeme Katkı İçin Engelli Değilim' engelli istihdam projesinin 6. yılını münasebetiyle bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantı da konuşan Türkiye Sakatlar Derneği Gaziantep Şube Başkanı Hulusi Kalender, “Biz 2010 yılında Engelli istihdamına başladığımızda kentte engellilere bakış açılar çok farklıydı. Bir engelliyi gördükleri zaman, ‘şu dilenci geldi, şuna birkaç kuruş verelim, gitsin’ diyorlardı” dedi.

HERKES PROJE YAPIYOR

Kendini ifade edemeyen engellileri istismarcıların elinde oyuncak olduğunu belirten Kalender, “Hala da devam eden bazı olaylar var. Onların üzerinden rant yapan, onların üzerinden para kazanan kesimlerle karşılaşmaya başladık” diye konuştu. Herkesin proje yaptığını vurgulayan Sakatlar Derneği Gaziantep Şube Başkanı Hulusi Kalender, “Biz de proje konularına baktığımız zaman 3 aylık, Bilgisayar, Muhasebe yani böyle kısa vadeli projeler yapılıyordu. Gaziantep’in dokusuna baktığımızda İstihdam kenti olmasından dolayı biz İş-Kur il müdürlüğüne o zaman dedik ki, biz bir proje yapalım kalıcı olsun, sürekli olsun, başarılı olsun. Bu pastadan hem biz sivil toplum kuruluşu olarak, hem de devlet temsilcileri olarak İş-Kur yatırdığı finansın karşılığını alsın diye bir amaçla başladık, heyecanla başladık. Heyecanımız o kadar sürdü ki her sene katlayarak gitti. Ve bu gün 6.yılına geldik. 6. yıl kabulü gördü. Sayın İş-Kur Müdürümüzle son 3 yıldır çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

ENGELLİYE BİR KİŞİLİK VERDİK

Derneğe olan inançlarından dolayı İş Kur İl Müdür Sıraç Ekin’e teşekkür eden Kalender, “Öncelikle bizlere inancından derneğimize olan inancından, toplumuza olan inancından dolayı özelikle ben teşekkür ediyorum. Çünkü bizim çalışmamızı, çalışma arkadaşlarıyla değerlendiriyorlar ve genel müdürlüğüne bildiriyorlar bununla birlikte biz itibar görüyoruz. Dolayısıyla müdürümüzün Gaziantep için büyük bir şans olduğunu söyleyebilir. Onun haricinde bu proje yürürken en büyük verdiğimiz olay, engelliye bir kişilik verdik. Arkadaş sen çalışabilirsin. sen her hangi bir engelin, sağlık problemin, böbrek hastası olabilirsin, ayağın olmayabilir, gözün olmayabilir, her şeyin olmayabilir ama bir şeyin olabilir çalışabilirsin. Bu gün çalışmakla hem aile geçiminde bulunuyorlar. hem emeklilik haklarını kazabiliyorlar, hem araç alabiliyorlar yani parası olmayan hiçbir insan bir şey alamaz. Biz Gaziantep olarak Türkiye çapında 81 ilde bunu gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

GAZİANTEP’TE SÜRDÜRÜLEBİLİR GERÇEKÇİ BİR PROJE

Projenin 6 yıldan bu yana Gaziantep ilinde sürdürülebilir gerçekçi bir proje olarak gördüğünü belirten Gaziantep İş-Kur İl Müdürü Sıraç Ekin, “Dolayısıyla engelli istihdamının dezavantajlı kesimlerin özel politika gerektiren kesimlerin İş-Kur il Müdürlüğü olarak bizler bu kesime çok hassasiyet veriyoruz ve gösteriyoruz. Amaç projenin adında olduğu gibi ülkeme katkı için hizmet eden bir proje dolayısıyla bu projenin bizim nezdimizde değeri çok büyüktür” diye konuştu. Toplantı sonunda 6. Kez yürütülmesine kararı verilen 'Ülkeme Katkı İçin Engelli Değilim' projesi için imzalar atıldı. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT