Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Ali Serindağ, hem mevsimsel, hem de kontrolsüzce açılan sondaj kuyularından dolayı çok sayıda kuyunun kuruduğunu söyledi. Kontrolsüz ve ruhsatsız açılan kuyuların önüne geçilmesinde belediyelerin denetim konusunda gerekli inisiyatifi alması gerektiğini söyleyen Serindağ, "DSİ'nin yetişememe durumu var" dedi.

ORGANİZE'DE KAPATILDI

Gaziantep Organize Sanayi bölgesinin bir kısmının yeraltı suları aramasına kapatıldığını söyleyen Serindağ, "En doğal ve en zengin yeraltı sularımızın korunması gerekiyor. Gaziantep, Türkiye'nin tatlı su potansiyeli açısından su azlığı yaşayan illerinden biri. Kişi başına dünyada yıllık 7 bin metreküp su düşerken, Türkiye'de bu oran yıllık 1500 metreküp. Gaziantep bunun da altında. Türkiye yıllık 1000 metreküpün altına düşerse su fakiri ülke konumuna düşeceğiz" diye konuştu.

SU HAVZALARI KORUMA ALTINA ALINMALI

Su havzalarımızın acilen koruma altına alınması gerektiğini söyleyen Serindağ, "Denetimsiz ve kontrolsüz şekilde kuyular açılıyor. Bunların önüne geçilmesi mutlak bir zorunluluktur. Denetimsiz ve kontrolsüz olarak açılan kuyuların sayısı binlerle ifade ediliyor. bunların ruhsatı yok. DSİ'nin bütün birimlere yetişememe durumu var, o nedenle yerel yönetimlerle iş birliğine gidilmeli. Belediyeler denetim konusunda inisiyatif almalı. Çünkü su en zengin varlığımız. Yok olmasına neden olacak ortamları hazırlıyoruz" dedi.

İMARA AÇILDI

'Geçmişte yeraltı açısından zengin olan yerlerimiz imara açıldı' diyen Serindağ, "Mesela Alleben Deresi'nin son sahilinde sağ ve sol taraflarında buralarda yeraltı suyu açısından büyük potansiyel vardı. Buraların imara açılması, koruma altına alınmaması nedeniyle zenginlikten mahrum kaldık. Buralardan eskiden 10-20 metre arasında su çıkardı. Koruma altına alınmadı. Yapılaşmanın olması orada yeraltı suyunun daha da kirlenmesine neden olacaktır. En temel şey merkezi idareler yerel yönetimle kamu yararı gözetmeli, sularımızın bir gün çeşitli nedenlerle tükeneceğini unutmayalım" şeklinde konuştu. Meral KINACILAR