Suriyeli hukukçular sığınmacıların hukuki sorunlarına çözüm bulmak için Gaziantep'te hukuk bürosu kurdu.

Suriyeli hukukçuların bir araya gelerek kurduğu büronun amacı Türkiye'deki kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ile koordinasyon içerisinde Suriyeli sığınmacıların sorunlarına çözümler bulmak. Türkiye'de yayınlanan Suriye gazeteleri ve internet siteleri üzerinden tanıtımlarını yapan hukukçular, zor durumdaki Suriyelilere ulaşmaya çalışıyor. Suriyeliler de gerek Gaziantep'te kurulan büroya bizzat giderek, gerekse internet vasıtasıyla sorunlarını bürodaki hukukçulara soruyorlar.

15 HUKUKÇU VAR

Büroda aralarında Suriye'de yıllarca hakim, savcı ve avukat olarak çalışmış 15 hukukçu hizmet veriyor. Kendilerine sorulan soruları yasalardan araştırıp sığınmacılara cevap veriyorlar. Zaman zaman Türk hukukçulardan da yardım alıyorlar. Suriye'de uzun yıllar ağır ceza hakimliği yapan Abdülilah Ahmet büronun başkanı.

VERİLEN HİZMETLER

Ahmet verdikleri hizmeti şöyle anlattı:

"Burası Türk kanunları hakkında Suriyelileri bilgilendirmek amacıyla kuruldu. İkamet, çalışma izni, barınma sorunları, evlenme gibi konularda yardımcı olmaya çalışıyoruz. Hiçbir ücret almadan bu sorunları çözmeye yardım ediyor ve danışmanlık yapıyoruz.' Bir buçuk ay önce kurulan büroya şimdiye kadar 100 kadar Suriyeli sığınmacı müracaat etti.

Geçici hükümetin Adalet Bakanlığı'na bağlı

Büro, Suriye Ulusal Koalisyonu'nun (SUK) geçici hükümeti bünyesinde kurulan Adalet Bakanlığı'na bağlı çalışıyor. Abdülillah Ahmet karşılaştıkları sorunları çözebildikleri kadar çözmeye çalıştıklarını, çözemediklerini ise SUK vasıtası ile Türk yetkililere ulaştırdıklarını belirtti. Ahmet büroya başvuran Suriyelilerin en büyük sorununun pasaport, ikamet alma ve evlilik olduğunu belirtti: "En büyük sorunlardan birini evlenmek için gereken resmi belgelerin hazırlanmasında yaşıyoruz. Çünkü halen pasaport ya da evlenmek ya da resmi evraklar için konsolosluğa başvurmak zorundayız. Biz muhalifiz, buradaki birçok insan da öyle. Biz nasıl rejimin konsolosluğuna başvuralım?"

KİMLİK GEÇERLİ OLMALI

Ahmet sığınmacıların bir diğer sorununun AFAD'dan aldıkları yabancı tanıtma kimliklerinin sadece o kimliği aldıkları şehirde geçerli olması olduğunu anlattı: 'Mesela bir Suriyeli Adana'dan kimlik almış. Çocukları Gaziantep'ten. Ama artık Antep'te yaşıyorlar. Ama Adana'dan aldığı kimliği Antep'te kullanamıyor. Burada Suriyelilere verilen sağlık hizmetlerinden faydalanamıyor. Yani Adana'da çıkan kimliği sadeceAdana ili sınırları içinde kullanabiliyor. Bu konuda da değişiklikler yapılması gerekiyor.' SUK'un geçici hükümetindeki Adalet Bakanlığı'na bağlı çalışan hukuk bürosu şimdilik sadece Gaziantep'te. Ancak Suriyelilerin yaşadığı diğer şehirlerde de büro açarak hizmet verdikleri alanı genişletmeyi amaçlıyorlar.

KAYNAK: ALJAZEERA TÜRK