Son yıllarda özellikle kış mevsimlerinde eşine ender rastlanılan Sis konusunun güneyden Suriye yönünden esen hafif rüzgarlardan kaynaklandığı belirtildi. Yıllar boyu rüzgarı kuzeyden alan ve sis konusunda fazla sıkıntı yaşamayan Gaziantep'in, son yıllarda güneyden rüzgar almaya başlaması sonucu oluşan sis yüzünden, özellikle hava ulaşımı yönünden olumsuz etkilenmesi, büyük sıkıntıların yaşamasına yol açtı.

RÜZGAR VE YAĞIŞ HAFİF

Gaziantep'in şu anda yüksek basıncın hakimiyetinde olduğunu ve bu basınç nedeniyle sabah saatlerinde sisin daha da yoğunlaştığını belirten Adana Meteoroloji Bölge Müdürü Ahmet Kocaman, "Rüzgar kuzey doğu veya kuzey batı yönlerinde eserse sis oluşmaz. Şu anda Gaziantep'te rüzgar güneydoğu ve güneyden esiyor. Rüzgar hızlı esse ve yağış çisenti şeklinde olmasa yine sis olmaz, hava açar. Fakat rüzgar hem hafif esiyor, hem de hava da nemli" diye konuştu.

ALÇAK BASINÇ YURDA GİRDİ

Birkaç gün içinde Gaziantep'te yüksek basıncın etkisini kaybedeceğini ifade eden Kocaman, "Çünkü Balkanlardan alçak basınç yurda girdi. Doğuya doğru geliyor. Yağışlarla birlikte sis de etkisini kaybeder. Perşembeden sonra Gaziantep'te sis olacağını düşünmüyorum. Sis hafta sonuna kadar geçer diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

PERŞEMBE GÜNÜ DEĞİŞEBİLİR

Gaziantep'te karayolu ve havayolu trafiğini alt üst eden sisin Perşembe gününden itibaren kentimizi terketmesi bekleniyor. Meteoroloji Böge Müdürü Ahmet Kocaman, sisin nedeni olarak cephe sistemlerini göstererek, "Gaziantep'teki sisin nedeni, güneydoğu ve güneyden hafif esen rüzgar, yüksek basınç ve az yağış. Birkaç gün içinde Gaziantep'te alçak basınç etkili olacak ve sis kaybolacaktır" dedi.

Sis Nedir ve Nasıl Oluşur?

Yatay görüş mesafesini 1 km.nin altına düşüren meteorolojik bir olaydır. Stratus bulutunun yerde veya yere yakın seviyede oluşması olarak da bilinir. Yerle temas eden hava içindeki subuharının yoğuşması veya donarak kristalleşmesi sonucu ortaya çıkan çok küçük su damlacıkları veya buz kristallerinden meydana gelmiştir.

Sis içinde çisenti biçiminde çok hafif yağış olabilir. Zirai açıdan faydalı olduğu kadar, güneşe engel olduğu için deniz, kara ve hava ulaşımında büyük ölçüde olumsuz etkileri de görülmektedir.

Sis Türleri:

Sis Türleri:

A) Hava Kütlesi Sisleri:

1) Radyasyon sisi:Açık ve durgun gecelerde ısı kaybı sebebiyle yer yüzeyi ve yüzeye yakın hava soğur. Yerden yukarı doğru yükseklik arttıkça atmosferde ters bir sıcaklık dağılımı ortaya çıkar. Alt seviyelerde hava soğuktur. Yükseklik arttıkça sıcaklık da artar. Soğuma havanın çiğ noktasına kadar inerse sis meydana gelir. Gece başlar, gündüz hava ısınınca, öğleye doğru ortadan kalkar.

2) Adveksiyon (Yatay Hava Hareketi) Sisi:Sıcak ve nemli havanın soğuk bir yüzey üzerine hareketi ile alt katmanların soğuyarak su buharının yoğunlaşması sonucu oluşan sislerdir.

3) Oroğrafik (Yer Şekili) Sis:Yatay hareket eden havanın yer şekli etkisiyle yükselerek soğuması neticesinde oluşan sislerdir. Yer şekli etkisiyle yükselme hafif hafif ve yataya yakın olmalıdır.

B) Cephe Sisleri:

Karşılaşan iki farklı hava kütlesinden sıcak olanın soğuk olan üzerinde yükselerek soğuması neticesinde oluşan sislerdir.

Meral KINACILAR

***