* Yeni Suriye'yi Gaziantep yapacak, bölgenin başkenti olacağız

* Benzin tadilatlarında çok zor durumda kalıyorum

* Artık aile mezarları satmıyoruz. Yeşilkent'i büyütüyoruz

* Ökkeş Özekşi ve gazeteniz her zaman takdir görüyorsunuz

Gaziantep'te gereğinden fazla benzin istasyonu var

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Durdu Yetkinşekerci, ilimizde, ilçelerle beraber 400'e yakın akaryakıt istasyonu olduğunu, bu sayının kentin nüfusuna göre çok fazla olduğunu söyledi. Akaryakıt istasyonlarının yapılmasına karşı olmadığını belirten Yetkinşekerci, "Bütün tadilatlarda el kaldırdım, firmam zarar görse bile şehrin menfaati önemli, şehrin kazanması önemli" dedi. İmar planları, yapılırken akaryakıt istasyonlarının plana işlenmesi gerektiğini de söyleyen Yetkinşekerci, "Yani biz bölge oluştuktan sonra yapıyoruz. Bu sistemden dönülmeli" dedi. Yetkinşekerci, Yeşilkent Mezarlığını büyüteceklerini 3. Mezarlığı da yapacaklarını belirtti.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Durdu Yetkinşekerci ile kendi sektörünü, belediyeciliği ve genel durumu konuştuk. Yetkinşekerci son derece samimi açıklamalarda bulundu.

-"İş hayatınıza akaryakıt sektörüyle mi başladınız?"

RAKİPLERİMİN 3-4 FABRİKASI VAR

-"Önceleri battaniye ve kilim imalatı yapıyorduk. Selvi, Sedef battaniyeleri bizimdi. Sonra sektör değiştirdim. Akaryakıtı o gün için daha karlı gördüm. Bunda doğru mu yaptım bilmiyorum. Benim rakiplerimin bugün Organizede 3-4 tane fabrikası var. Ama ben hep üstte yaşadım, hamdolsun Allah'a, bir şikayetimde yok. Akaryakıt Bayileri Derneği'nin 12-13 yıl yönetim kurulu başkanlığını yaptım. Şimdi de onursal başkanıyım. Şahinbey ve Büyükşehir Belediye meclis üyesiyim."

-"Akaryakıt sektöründesiniz ama aynı zamanda Belediye Meclis üyesisiniz. Meclise sık sık benzin istasyonları tadilatı geliyor. Tavrınız ne oluyor?"

BAZAN SIKINTI YAŞIYOR, İKİLEMDE KALIYORUM

-"Bir yerde ekmeğim aşım, işim, bir yerde de almış olduğum görevler var. Bazen sıkıntı yaşıyor, ikilemde kalıyorum. Örneğin bir akaryakıt tadilatı geliyor, belediyenin bunu satması lazım, belediyede bir şekilde kaynak üretmek zorunda. Bizim giderimiz fazla, mutlaka biz kaynak üretmeliyiz, bu kaynakların en kolayı, en rahatı da maalesef akaryakıt istasyonları. Ve bizde o sektörün lideri pozisyonundayız. Burada neyi neye göre yapacağımız benim için gerçekten çok zor oluyor. Girip rey kullanmasak, gruplarda sıkıntı yapılsa işte Mehmet bey şahsının işini takip ediyor, aşı ekmeği derdinde, belediyeyi düşünmüyor gibi bir algı oluşabilir. Akşamda akaryakıt bayileri derneğinin toplantısına katıldığımda onlarda, 'yav bizi orada gidip temsil ediyorsun, ayda bir tane benzin istasyonu çıkarıyorsunuz, ne edeceğiz, biz nasıl edeceğiz, rekabet fazlalaştı ve biz burada sıkıntıdayız' diye geliyor."

-İşiniz zor o zaman?

BÜTÜN TADİLATLARA EL KALDIRDIM

-"Benim işim gerçekten çok zor. Bunun arasını nasıl buluruz bilmiyorum ama yinede asıl önemli olan Şekerci veya petrol değil, şehrin geleceği önemli bence. Onun için ben bugüne kadar tavrımı yine şehrin menfaatleri açısından hep kullandım. Çünkü bu şehir hepimizin şehri. 2 milyon insan yaşıyor. Onun için buraya yapılan hizmet benim karlılığımı etkilese bile, şehrime gelecek hizmeti esas olarak kabul ediyorum bu çok önemli. Benim mesleğim tabiki önemli. Bu şehre de hizmet geliyor. Bütün tadilatlarda el kaldırdım, firmam zarar görse bile şehrin menfaati önemli, şehrin kazanması önemli.""

-"Akaryakıt sektörünün artı tarafları var mı?

TİCARETİME HİÇ HİLE SOKMADIM

-"Bu sektörün iyi tarafı günlük alıp günlük satıyorsun. Yani akaryakıtı TÜPRAŞ'tan, ATAŞ'tan alıyorsun, günlük sayaçtan otomasyona girmişsin. Giren araç sayısını, marketten çıkışları görüyorsun, akaryakıtta herşey sisteme bağlı. Bende en üst seviyede sistemde çalışıyorum. Biz Türkiye'de Shell'de 16, bölgede üçüncüyüz. İyi bir ciromuz oluştu. Ben bunun güvene dayalı olduğunu düşünüyorum. Yani 1983'ten beri hep güven esaslı çalıştık. Hep kaliteli mal sattık. Mümkün olduğu kadar ticaretime hiç hile sokmadım. Evime de bilerek haram lokma hiç götürmedim."

-"Coğrafi olarak kritik bir konumda bulunan Gaziantep'in avantaj ve dezavantajları nelerdir?"

GAZİANTEP DOĞU VE GÜNEYDOĞU'NUN GELECEĞİ

-"Şehir çok farklı bir mozaikte. Terör örgütleri Gaziantep'te son 6 ay öncesine kadar hiç bir olaya girmediler. Yani bu bölge hep sakindi. Şimdi bu bölgeyi de oynatıyorlar. Ancak bu şehir, doğu ve güneydoğunun geleceği. Oranın patronları da burada, onların tüccarları da burada. Gaziantep'in çok önemli, hissetmediğiniz bir imkanı var. Bizim ticaret, tacir avantajımız var, onun için yine yeni Suriye'yi de bu şehir yapacak. Yani bunu samimi söylüyorum. Çünkü bunun altyapısı burada var. Yani bir adam geldiği zaman 10 dakika sonra havaalanına gelecek, 30 dakika sonra oteline gelecek, 60 dakika sonra Halep'e yakın Azez'de olacağız."

- Bu çok iddialı düşünceler değil mi ?

BÖLGENİN BAŞŞEHRİ OLACAĞIZ

-"Yani bizim burada ulaşım konaklama altyapı herşeyimiz var. Eğer şu Suriye işi biterse, inşallah bitecek, bu böyle devam etmez inşallah, gerçekten Gaziantep bu bölgenin başşehri olacak. Sayın Fatma Şahin'de söylüyor, artık devletlerin yarışı, bir süre sonra şehirlerin yarışı başlayacak. Bir New York, Paris, Bağdat. Artık bu şehirlerin, büyükşehirlerin yarışı olacak. Bizim dezavantajlarımız olmasına rağmen çok avantajlarımız var. Avantajlarımızın en önemli bulduğumuz tarafı da, çok geniş bir mozaiğimizin olması, çok renkliyiz. Burada çok güzel bir altyapı oluştu. Bu altyapıyı eğer biz kara dönüştürürsek, çok güzel işler çıkarırız diye düşünüyoruz."

-Belediye meclis toplantılarında sık sık benzin istasyonu tadilatları yapılıyor? Şehrimizde benzin istasyonu ihtiyacı var mı? Şu anda kaç tane benzin istasyonumuz var?"

GEREĞİNDEN FAZLA BENZİN İSTASYONU VAR

-"Şehir merkezinde 165 civarında akaryakıt istasyonu var. İlçelerle beraber ilimizde 400'e yakın akaryakıt istasyonu var. Bu sayı kentin nüfusuna göre çok fazla. Gereğinden fazla benzin istasyonu var. Bu rekabeti de önlüyor. Bize de zarar veriyor. Ben aslında akaryakıt istasyonlarının yapılmasına vicdanen karşı değilim. Bu bir ihtiyaç, para da kazanıyor, satılıyor. Ben akaryakıt istasyonlarının, imar planlarında yapılıp, belediye mülklerine konup, o günde satılmasını istiyorum. Yani imar planı yapılmış, artık şehir yerleşmiş, binalar oluşmuş, oraya getirip bir akaryakıt istasyonu yapılmamalı. Bu önceden planlanmalı."

-"Peki şu anda uygulama nasıl?"

BU SİSTEMDEN DÖNMEMİZ LAZIM

-"Şimdi, binalar oluşuyor, etraf oluşuyor, hiç akaryakıt istasyonu yok, sonra diyoruz ki, Karataş'ın şu bölgesine akaryakıt istasyonu çok para kazanır, gelin buraya benzin istasyonu koyalım ve satalım. Bizim yaptığımız bu. Bu sistemden dönmemiz lazım. Gaziantep'te imar planları, yapılırken akaryakıt istasyonlarının plana işlenmesi lazım. Yani biz bölge oluştuktan sonra yapıyoruz. Burada belediye yer kıymetlensin öyle satayım diyor. Ama bunu plana işlesin, satarsa yine geliştikten sonra satsın."

-"Bunları belediyede dile getiriyor musunuz?"

TADİLATLARDA ZORLANIYORUM

-"Tabi bunu grup toplantılarında dile getiriyorum. Biz grupta bunların hepsini konuşuyoruz. Zaten akaryakıt istasyonu dendiğinde 30 kişi benim gözüme bakıyor. Ben orada da söyledim. Şehrin menfatiyse ben Yetkinşekerci olarak, sektörüm olarak bunun karşısında durmam, bana yakışmaz ve şık olmaz. Ama gerçekten zorlanıyoruz, tadilatlarda."

-Sektörde gereğinden fazla akaryakıt istasyonu var, rekabet zorlaştı diyorsunuz. Buna rağmen akaryakıt istasyonları çok pahalı satılıyor?

AKARYAKIT İSTASYONU AÇAN ZARAR ETMİYOR

"Özgürlük Mahallesinde bir akaryakıt istasyonu ihalemiz vardı. 12 milyon 500 bin TL'ye gitti. Gaziantep'te akaryakıt istasyonları çevre illere göre Adana, Mersin, Antakya, Maraş'a göre değerli gidiyor. Çünkü Gaziantep çok çabuk büyüyor. Maraş gibi Antakya gibi çok düzensiz gitmiyor. Gaziantep'te akaryakıt ile ilgili yatırımcı zarar etmiyor. Bu çok önemli. Bir akaryakıt istasyonu alan adam, 'ya vah yanlış yaptım' demiyor. Kapatan yok. Bir süre sonra kara geçiyor. Onun için Gaziantep'te çevre illere göre akaryakıt istasyonları pahalı."

"Akaryakıt istasyonlarında belli kurallar var. Kavşağa, camiye, bunlara uyuluyor mu?

MESAFE AKARYAKITÇILARIN LEHİNE

-"Tabi. Zaten kanuna göre artık 2 bin metrekarenin altında istasyon tadilatı yapılmıyor. Eskiler hep küçük 1000, 800 m2. İstasyonlar arasında yaklaşma mesafeleri var. Önce bu kanun yokturdu. Bu da akaryakıtçıların lehine bir kanun."

-"Mezarlıklar da size bağlı. Bu konuda yeni çalışmalarınız var mı?"

AİLE MEZARLARI SATMIYORUZ

-"Artık aile mezarları satmıyoruz. Bir adama tek mezar yeri satıyoruz. Asri Mezarlık doldu. Her taraf yol olduğu için büyüyemiyorsunuz. Ancak Aydınlar'ı istimlak edersek, orada bir ümidim var, yeşil alan ve mezarlığa çevirebiliriz. Yeşilkent'i şehrin ortasında, merkezi bir mezar yeri şekline dönüştüreceğiz. Yeşilkent mezarlığı yepyeni binasıyla çok güzel olacak. Ana yolun üzerindeki arsaları da alıyoruz, encümen kararı çıktı. Ana yolun üzerindeki kamulaştırmalarımız çıkıyor. Ana yolun tamamını mezarlığa katıyoruz. Mermercilerden sonra kamulaştırmalara başladık 10-12 tane parsel aldık. Orada arka otobana kadar genişleme imkanımızda olduğu için biraz daha kolay hareket edeceğiz. Yeşilkent'i çok güzel mezarlık yapacağız. Namaz kılınan yerleri düzelteceğiz. Sol tarafa yeni bir idari bina yapacağız. Bu mezarlık gerçekten çok güzel olacak."

-"Peki Gaziantep'e 3. Mezarlık yapılacak mı?

NİZİP CADDESİ TAŞINACAK

-". Mezar rezerv alanımız duruyor. Orası Asım Bey döneminde mezarlık alanı olarak hazine arazisinden ayrılmıştı. Oranın bir kısmını sanayiye ayırıyoruz. Nizip Caddesine doğru giderken sağ tarafta fabrikalar var. Orası Gaziantep'te ilk sanayinin kurulduğu yer. Başak sokak deriz. Nizip caddesinde fabrika kalmayacak. Oraları temizleyeceğiz, o bölgeyi turizme açacağız, Kale'nin etrafını açacağız. Nizip Caddesi'ndeki fabrikalar ise yeni yapacağımız sanayi sitesine taşınacak. 6 tane meslek kolunu götüreceğiz. Ayakkabıcıları da götüreceğiz."

-"Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?"

-"Gazeteniz kurucusu Ökkeş bey benim arkadaşım, 1985'ten beri tanışırız. Gaziantep'te basın özgür kimse bir şey demiyor. Gazete olarak her zaman takdir ve itibar görüyorsunuz. Ökkeş Özekşi de benim gibi zararı sadece kendine olan insanlardan biri. Birde Ökkeş bey, ben şunu yazayım, şu kadar isterim diyenlerden değil." (Meral KINACILAR)