(DHA) - GAZİANTEP Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Ömer Yalım, kentte tepkilere yol açan ve protestoların ardından yapılan denetimler ile Suriyeliler'in açtığı veya çalıştırdığı işyerlerindeki Arapça tabelaları kaldırdıklarını söyledi. Yalım, 85 Arapça tabelanın kaldırıldığı kentte yapılan denetimlerde ruhsatsız olarak işyeri çalıştırdığı saptanan 94 Suriyeli esnafın da uyarıldığını kaydetti.

Resmi kayıtlara göre 215 bin sığınmacının yaşadığı Gaziantep'te, Suriyeli kiracıların ev sahibini öldürmesi ile oluşan gerginlik ve protestoların ardından; kentteki Arapça tabelaların kaldırılması ve Suriyelilerin ruhsatsız olarak açtığı işyerlerin denetlenmesi kararlaştırıldı. Bu kararın ardından harekete geçen zabıta ekipleri, İnönü ve Türkmenler caddelerinde yoğunlaşan Suriyelilerin işyerlerini mercek altına aldı.

85 TABELA KALDIRILDI

Zabıta Daire Başkanı Ömer Yalım, yaşananların ardından başlattıkları çalışmalar kapsamında kent genelinde denetim çalışması yaptıklarını söyledi. Yalım, yoğun olarak Türkmenler ve İnönü Caddesi üzerinde bulunan Suriyeli işletmelerin denetlendiğini belirterek, "Yaptığımız denetimlerde işyerlerinin çoğunluğunun dış cephelerinde Suriye kenti görünümü veren Arapça tabelalar bulunuyordu. İlk etapta bu tabelaların Türkçe'ye çevirmesi için uyarıda bulunduk. Uyarının ardından yaptığımız denetimde ise dokunulmadığını belirlediğimiz 85 Arapça tabelayı kaldırdık ve yerlerine latin harfle yazılmış tabelaların asılması gerektiğini bildirdik" dedi.

SURİYELİLER 142 İŞYERİ ÇALIŞTIRIYOR

Yalım, yapılan denetimlerde yoğun olarak lokanta ve fırın olan Suriyelilerin işlettiği 142 işyerinin belirlendiğini kaydederek şöyle konuştu: "Yaptığımız denetimlerde büyük bölümü İnönü ve Türkmenler Caddesi'nde olan Suriyelilerin açtığı veya çalıştırdığı 142 işyeri tespit ettik. Bu işyerlerinin 94'ünün ruhsatsız, 48'inin ise Türk vatandaşları adına çıkarılan ruhsat ile çalıştırıldığını gördük. Bunların yasa gereği ruhsatı varsa uygun olup olmadığı yönünde denetim yaptık. Bu işletmelerden çoğunlukla yine Suriyeliler alışveriş yapıyor. Vatandaşlarımızın rahatsız olmaması ve esnafımızın haksız rekabete uğramaması için denetimlerimizi aralıksız olarak sürdüreceğiz. Ruhsatı olmayan işyerlerine gerekli uyarıyı yaptık ve verilen süre içerisinde ruhsatlı çalışmazlarsa kapatacağımızı bildirdik. Yine ruhsatlı olan işletmelerde de hijyen ve sağlık kuralları ile üretim noktasında uyarılarda bulunduk, bu uyarılarımızın da gereğini yerine getirmeyenlere müsaade edilmeyeceğini işletme sahiplerine ilettik" diye konuştu.