Türkiye’nin popüler spor yazarlarından Osman Tanburacı, yakın dostu Ökkeş Özekşi ile buluştuğunda, gazetemiz spor servisine çok önemli açıklamalarda bulundu. “Gaziantepspor’u kendimi bildim bileli biliyorum” diyen Tanburacı, kırmızı siyahlı kulübü geçmişten günümüze değerlendirdi. Okan Buruk’un Sergen’den daha deneyimli ve Gaziantepspor’a çok şey katacağını söyleyen Tanburacı, Gaziantep halkının takımına sahip çıkmasını ifade etti. Gaziantepspor’un eski günlerini aradığını dile getiren Tanburacı “ Gaziantepspor’un rengi soldu. Kırmızı-Siyahlı forma ağardı.” dedi.

EN GÜZEL RENK GAZİANTEP

Türkiye Ligi’nin en güzel renginin Gaziantepspor olduğunu anlatan Tanburacı, İbrahim Kızıl’ın yeni sezonda çok iyi bir takım kurması gerektiğini ifade etti. Gaziantepspor’a 4-5 tane daha Cenk gibi futbolcunun lazım olduğunu belirten Tanburacı, “Gaziantepspor’u kendimi bildim bileli biliyorum. Ve de şunu biliyorum Türkiye Ligi’nin en güzel rengi Gaziantep. Ama Gaziantep şunun farkında değil. Bu ligden ben düşersem şehrime de olan olur, yaşayana da olan olur, bu güzellikte elden gider. Onun için Gaziantep’in bütün şehir ve interlandı olarak kulübüne sahip çıkması lazım. Bir Gaziantep daha yok onun için durup dururken Gazi etmesinler Gaziantepi düşürmesinler kümede birinci söyleyeceğim o.. Çünkü ben buranın Celal Doğan zamanını da biliyorum. Şaaşalı Fenerbahçeye kafan tutup, şampiyonluğu 1 puanla 2 puanla kaçırdığını biliyorum. Onun için bu Gaziantep çok iyi yerlerde olmazsı lazımdır”dedi.

SERGEN TAKIMI İPTEN ALDI

Gaziantepspor’un geçtiğimiz sezon ligde kalmasının ben büyük sebeplerinden birisinini Sergen’in takıma aşısı olduğunu belirten Tanburacı: “Geçen sene ahla vahla geçti, küme düşüyordu. Sergen geldi ve takımı ipten aldı. Buraya ki Sergen’den benim o kadar umudum yoktu. Ama başardı yaptı birşeyler. Nasıl yaptığını bilmiyorum ama Gaziantepe bir hava getirdi. Demek ki Gaziantepin bir aşka ihtiyacı var. Gaziantep’in bir trampleme ihtiyacı var. Bütün taraftarı stada çekecek bir olaydır nedir bilmiyorum, Bunu İbrahim Kızıl’ın bulup çıkarması lazım, bu Pazar günü de seçim var. Bundan sonra Kızıl’ın iyi bir takım kurması lazım.

CENK GİBİ 4-5 TANE ADAM LAZIM

Cenk’in kaybolmuş olması Beşiktaş’a gitmiş olması Gaziantep için dezavantajdır. Onun gibi bir oyuncu bulunması lazım. Ve de sadece bir Cenk’le değil 4-5 tane Cenk lazımdır gibime geliyor.

OKAN BURUK DAHA DENEYİMLİ

Kırmızı-siyahlı takımın teknik direktör tercihini Okan Buruk’tan yana kullanmasının nokta atışı olduğunu anlatan deneyimli spor yazarı Osman Tanburacı, “Okan Buruk Sergen’den daha deneyimli. Hiç olmazsa milli takım teknik direktör yardımcılığı yaptı. Sonra Elazığ’ı çalıştırdı Sergen’e oranla Okan’ın deneyimi daha fazla ama bunların ikiside genç. Ben genç insanlara görev verilmesinden yanayım ama görev verirsin fakat çok fazla beklenti içinde olmazsın çünkü bir teknik direktör elindeki kadro kalitesinde iş yapar. Gaziantep İbrahim Kızıl, Okanın eline iyi bir kadro verdi de Okan düşürdü mü ? Yok… Onun için kadronun bikere kuvvetli olması lazım. Okan ki buna destek verebilsin. Gaziantep’i iyi oynatabilsin, ben genç oyuncuların futbolu bıraktıktan sonra teknik direktör olmalarından yanayım”diye konuştu.

DENEYİM EKSİKLİĞİ YAŞAYABİLİR

Tanburacı konuşmasına şöyle devam etti: “Burda bir tereddütüm var. Biraz deneyim eksiği yaşarlar ama birde avantajları vardır ki, Okan için bu söz konusudur. Okan futbolun koşarak oynandığını bilendir, Sergen tam tersine yetenekle oynandığını bilendir. Okan’ın takımı bakın bir zamanlar Beşiktaş vardı, Gordon Milne'nin takımı, orda Rıza vardı, orda Şifo Mehmet vardı, orda Ali vardı. Ziya Doğan vardı. Bunlar futbolun koşarak oynandığını öğrendiler Milne'den. Gittikleri takımlarda teknik direktörlük yaparken, o takımları mücadele eden takım haline soktular. Okan’ın takımı mücadele eder. Okan’a o bakımdan güveniyorum çünkü yurt dışında oynadı. Fatih Terim’in elinde oynadı. UEFA kupası görmüş Galatasaray da oynadı… Demek ki onun bilgi birikimi hepsinden fazla, Okan’a güveniyorum. Ama Okan’ın eline de biraz takım vereceksin, malzeme vereceksin, başka türlü olmaz.

ALT YAPIDAN OYUNCU ÇIKARACAKSIN

Türk futbolunun gelişmesinde alt yapıların güçlendirilmesinin ve bu yönde çalışmalar yapılmasının çok önemli olduğunu söyleyen Tanburacı Türkiye’de herkesin teknik direktöre odaklandığını ifade etti. Teknik direktörden daha önemli alt yapıların varlığının ve genç sporcuların yetişmesinin olduğunun altını çizen Tanburacı: “Türkiye’de herkes, teknik direktöre odaklanmış. İşte Okan iyimi yapar, Fatih Terim iyi mi yapar, Mancini iyimidir. Hayır..! Türkiyenin futbolda ki sorunu Teknik direktör değildir. Türkiye’nin sorunu Türk takımlarının sorunu, olaya bakış acısıdır. Alt yapın varmı Gaziantep, alt yapın varmı Kocaeli, alt yapın varmı Galatasaray. Sen alt yapından oyuncu çıkaracaksın, ve onu yurt dışından alacağın veya yapacağın yıldız transferle destekleyeceksin. Senin hiç birşeyin yok. Toplama bir takım yapmışsın, Okan dan çok şey bekliyorsun olmaz böyle birşey.

TFF STANDART BELİRLEMELİ

Türkiye Futbol Federasyonunun genç oyuncularla ilgili çalışma yapmamasını eleştiren Tanburacı Federasyonun özellikle Türk futbolunun gelişmesinde önemli etken olacak genç oyunculara yönelik kulüplere şart koşması gerektiğini ifade etti. Teknik direktörün takıma katkısının %25 olduğunu dile getiren Tanburacı: “Türkiye Futbol Federasyonu bu ülkeyi yapılandıracak. Yabancı sayısına sınırlama getirecek, gelen yabancıyı bir kritere tabi tutacak. Her takıma 2 tane 20 yaş altı futbolcuyu maça çıkarmasını kadroya oturmasını söyleyecek. Onlardan bir tanesi 45 dakika oynattıracak. Yani Federesyon birşeyleri şart koşacak kulüplerde ona uyacak. Sonra hangi antrenörü getirirsen getir zaten başarılı olur. Teknik direktörü takıma katkısı bence %25'dir, oynayan futbolcudur. İyi bir takım yapacaksın ama futbolu bilen.”

İRAN VAR TÜRKİYE NEDEN YOK

Dünya Şampiyonası görüyoruz. Dünya Şampiyonası’nda herkes var biz yokuz, burda iki tane enteresan konu var. Bir İran var niye Türkiye yok. Ekvator var niye Türkiye yok, Honduras var niye Türkiye yok. Ama biri Asya grubundan biri Güney Amerika grubundan bu turnuvaya katılıyor. Türkiye Avrupanın göbeginden gidemiyor. Türkiyenin handikapları çok. Fransayı aşacak, Avusturyayı aşacak ve bilmem kimleri aşacakta gidecek. İran öyle değil ki 3 tane Arap dünyasından takım ile oynuyor kendini oraya atıyor, bi kere bu kaise yalnış ve eksik …

İleriye dönük bir takım yapamayacaksın sen Fatih Terim'e sonuna kadar opsiyon ver, müsade ver, Fatih seni başarıya getirir. Ha 2016 gidelim dersen korkarım… O zaman günü yaşamak için birşeyler yapacak. Bana ileri vadede yapmak lazım.

KARARI GAZİANTEPSPOR GENEL KURULU VERİR

İbrahim Kızıl’ın takımın başında uzun yıllar kalmasına da değinen Tanburacı: “Bir, İktidar da olan insan avantajlıdır. Ben bu kulübün başkanı olarak bir daha seçime giriyorsam ben avantajlıyım. İki; Bırakmalımı, hayır kimse bırakmaz bıraktırtılır. Onun karşına öyle bir aday koyarsın ki onun elinden alır onu, bende başkan olsam bende bırakıp gidiyorum demem… Takımın başında devam ederim. Buna ben karar vermeyecem, buna sokaktaki adamda karar vermeyecek. Buna Gaziantepsporun genel kurulu karar verecek. Gaziantep ile ilgilenen Gaziantep kulübüne üye olmuş insanlar gidecek oraya ağırlıklarını koyacak, biz daha güzel takımı bir başkasının yaratacağını, yaratmasını istiyoruz. İbrahim Kızılı beğenmiyoruz. Veya diyecekler ki biz İbrahim Kızıldan vazgeçmiyoruz. Türkiye de hep bu şey oluyor, gitsin mi gitmesinmi kalsın mı kalmasın mı. Kim gider oturduğu koltuktan kim kalkmış, gitmedikten sonra devirmedikten sonra, kim oturursa kimse kalkmıyor, onlar bakmıyor ki ben iyimiyim kötümüyüm… Ancak şehir sahip çıkarsa futboluna şehir Gaziantepspora sahip çıkarsa o zaman iyiyi kötüyü onlar bulur onlarında temsilcileri Gaziantepsporun genel kuruludur.

800 KİŞİ ÇOK AZ

Gaziantepspor’da genel kurula katılan üye sayısının 2 milyonluk bir şehire nazaran çok az olduğunu söyleyen deneyimli yazar Osman Tanburacı: “ Genel Kurul ne derse o olur. Kaç kişi ile giriyor seçime Gaziantep, kaç kişi var üye veya seçime katılma hakkı kazanmış kaç kişi var… 1.450 civarındaki. Şimdi nüfusu kaç Gaziantep’in 2 milyon, 1.450 kişiyle mi temsil edilmeli. Evvela Gaziantep bunu çözecek. Oraya en azından 15 bin kişi sokacak. 15 bin kişinin seçtiği başkan doğru başkan olacak. 2 milyonluk Gaziantep en az 15 bin üyesi olması lazım, 1.450 kişi ile seçersen onları kanalize etmek kolay, iktidar buna sahip olur. Buda her zaman, İbrahim Kızıl’da olur, Celal Doğan’da olur. Bende olurum yani herkes olur. 1.450 kişiyi yönlendirirsin, 15 bin kişiyi yönlendiremezsin. Türk futbolu bu şekilde kurtulur ama bütün takımlar genel kurullarının üyelerinin az tuttup hükmedebilsin istiyorlar. Ondan sonrada herkez diyo ki Türk futbolu niye Dünya Şampiyonasında yok. Manchester United 150 bin üyesi var onların aidatları onların forma almaları ne kadar gelir kaynağı bir sorun kendi kendinize. Şartları TFF kuracak, Türkiye dernekler kanunu ile kulüp yönetmekten kurtulacak. Özelleşecek şirketleşecek gelecek parasını bastıran hisseleri alacak, takımın sahibi olacak. Siz şimdi Gaziantep’i çıksa deseki ben Gaziantepi alıyorum, vermezsiniz… Gaziantep bizimdir dersiniz, tamam Gaziantep seninde ben istanbul’da oturuyorum benimde Gaziantepim bende seviyorum. Ama Gazintep çok daha başarılı olursa paralı bir adamın paralı yönetimin elinde fena mı olur. Türkiye bunları aşması lazım , dernekler kanunuyla bu iş yürümez, yok ben ihlal koyacam, yok ben genel kuruluma soracam karar alacam yok geçmiş onlar, şirket gibi yönetilmesi lazım….

İBRAHİM KIZIL’I DEVİREMİYORSANIZ

YARDIMCI OLACAKSINIZ

“Gaziantepspor kaç senedir bu halde İbrahim Kızıl geldiğinden beri. O zaman devirin İbrahim Kızılı, yoksa adam devam edecek ve sizde yardımcı olacaksınız İbrahim Kızıl’a. Şehir olarak yardımcı olacaksınız. Allah yardımcınız olsun, yapacak söyleyecek birşey yok. Yada çalacaksınız kapısını kim kazanırsa o başkan oturup konuşacaksınız. Diyeceksiniz biz bunları bunları istiyoruz. Sen bizden ne istiyorsun, maça gelmenizi, forma satın alın, kaşkol satın alın. Ha bunların hepsini siz yapıyorsanız Gaziantep hala kötüyse doğru dürüst bir adam çıkartacaksınız. İbrahim Kızıl’ın karşısına o kazanacak, Onuda çıkartamıyorsanız Allah Kurtarsın, ne diyim daha diyecek birşeyim yok….

GAZİANTEPSPOR’UN RENGİ SOLDU

Daha önceleri Gaziantepspor’un bir saygınlığının olduğunu ancak şimdilerde bu durumun biraz yaşanan gelişmelerden dolayı zora sokulduğunu belirten Tanburacı: “Gaziantepspor’un bir kalitesi bir saygınlığı vardı Gaziantepimizin, halkı için söyleyeceğim birşeyim yok. Onlar hepsi gönülden sevgilisi ama Gaziantepin forması irtifa kaybetti. Rengi soldu, Gaziantepspor formasının rengi soldu. Celal Doğan zamanında Kırmızı Siyah takım diye göze giriyordu. Ama şimdi artık ağardı o forma. Onu kurtarmak içinde başkanın değil şehrin birşey yapması lazım… Başkanlar gelir geçer kulüpler kalır. Şehirler kalır. İnsanlar gelir geçer. Ben varım bugün Gaziantep’de ölürüm ama oğlum gelir. Oğlum ölür ama onun oğlu gelir. Gaziantep şehri takımına sahip çıkacak başkanı halletmek kolay. Sultan Süleyman halletti oğlunu be…RÖPORTAJ ALİ BUDAK