Önceki gün açıklanan yabancı oyuncu kararı ve mali disiplin konularına dikkat çeken Demirören, “Borcunuz varsa yabancı değil yerli oyuncu transferi de yapamazsınız” demesinin ardından tüm gözler Gaziantepspor’a çevrildi.

TFF; vergi, sigorta, UEFA, FIFA ve futbolcu borcu olmayan kulüplerin 'sınırsız yabancı' transfer edebileceğini açıkladı. Bu kriterlere uyan tek kulüp Gençlerbirliği.

11 YABANCI İLE ÇIKILABİLECEK

Önümüzdeki sezondan itibaren 28 kişilik kadroda 14 yerli, 14 yabancı futbolcu bulundurma zorunluluğu olacak. Takımlar sahaya 11 yabancı futbolcu ile de çıkabilecek. Yabancı planlamasına göre, 18 kişilik maç kadrolarında herhangi bir yabancı sınırı olmayacak. Gelecek sezon takımlar 18 kişilik kadrolarında 11 yabancı, 7 yerli oyuncu bulunduracak.Yerli futbolculardan 2'si alt yapıdan olmak zorunda. Takımlar sahaya 11 yabancı futbolcu ile de çıkabilecek. Bu karar gelecek sezondan itibaren uygulanacak.

YABANCI, BORCU OLMAYANA SERBEST

TFF yabancı oyuncu sınırını kaldırdı ancak mali açıdan ağır şartlar da koydu. Yabancı transferi için kulüplerin şu borçlarının olmaması lazım:

1-Vergi borcu

2-Sigorta borcu

3-Oyuncu borcu

4-UEFA’ya borç

5-FIFA’ya borç

Bu borçları olan kulüpler yabancı transferi yapamayacaklar.

YILDIRIM DEMİRÖREN KARARI BÖYLE AÇIKLADI

TFF Başkanı Yıldırım Demirören, bugün Riva'da bulunan Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri'nde Kulüpler Birliği Vakfı temsilcileriyle gerçekleştirilen toplantının ardından yaptığı açıklamada, spor toto süper lig'de gelecek sezondan itibaren kulüplere, 28 kişilik takım kadrolarında 14, 18 kişilik maç kadrolarında ise tamamı ilk 11'de oynayabilecek şekilde 11 yabancı oyuncu bulundurma hakkı verildiğini duyurdu.

"BORCUNUZ VARSA TRANSFER YAPAMAZSINIZ"

28 oyuncu ve 14 yabancı kuralı doğru fakat isterseniz 25 yerli oyuncu da alabilirsiniz. Ancak vergi, sigorta ve futbolcu borcunuz varsa, gidip yabancı oyuncu alamazsınız. Borcunuz varsa yerli oyuncu da alamazsınız. Yani transfer yapamazsınız. Transfer yasağına girersiniz" ifadelerini kullandı.

"YAPTIRIMLAR TAVİZSİZ BİR ŞEKİLDE UYGULANACAK"

Bütün bu çalışmalara rağmen, uyum sürecinde son tarih yaklaşmakta ve hala, kulüplerimizin mali disiplin konusunda alması gereken önemli bir mesafe bulunmaktadır. Bu amaçla kısa bir süre önce Kulüpler Birliğiyle birlikte hareket ederek Sayın Hüsnü Güreli'nin başkanlığında bir Mali Disiplin Komitesi'nin kurulmasını sağladık. Bu komitenin yapacağı çalışmalar sonucunda lisans almak için gerekli kriterleri karşılayamayan kulüplerimiz, lisans alamamayla varan yaptırımlarla karşılaşacak. Bu yaptırımların önümüzdeki sezondan itibaren tavizsiz bir şekilde uygulanacağına dikkatinizi çekmek isterim.

YABANCI DEĞİL, YERLİ KURALI

Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Göksel Gümüşdağ, Galatasaray Kulübü Başkanı Duygun Yarsuvat ve TFF Başkan Vekili Servet Yardımcı ile birlikte medya mensuplarının karşısına çıkan Demirören, federasyon olarak başlattıkları değişimin en büyük adımlarından birinin, altyapıdan gelen genç yeteneklere şans yaratmak olduğunu aktararak, "Bu amaçla yürürlükte olan yabancı kuralında değişikliğe gitme kararı aldık. Bu değişikliğin asıl amacı, yabancı oyuncu konusunda sınırı kaldırmak, yerli oyuncu konusunda da teşvik yapmaktır. Bu nedenle yeni uygulamaya, 'yabancı kuralı' değil, 'yerli kuralı' diyoruz" ifadelerini kullandı.

TERİM, “HER KULÜPLE KONUŞTUK”

Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim'in yaklaşık 1 yıldır bu konuda çalışma yürüttüğünü dile getiren Demirören, "Pek çok kişiyle görüştü, pek çok değerlendirme yaptı. Kulüplerimizin mali yapılarını değerlendirdik. Ona göre belli çalışmalar yaptık. Bugün öğleden sonra yönetim kurulumuzla, ardından Kulüpler Birliği Vakfı temsilcileriyle görüştük. Burada olamayan kulüp başkanlarından da telefonla onay alındı. 18 kulübümüzün onayıyla aldığımız kararları size açıklamak istiyorum" diyen Demirören, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu aldığımız kararların hepsi, 2015-2016 sezonunda geçerli olacaktır. Öncelikle 28 oyuncuya lisans hakkı vereceğiz. Oyucuların 14'ü yerli, 14'ü yabancı olacak. Bu 14 yerli oyuncunun içinde, 2 tane alt yapıdan, 4 tane de Türkiye'de yetişmiş olacak. 14 yabancının isterse 11'i de ilk 11'de forma giyebilecek. Yabancı ülke milli takımlarının formasını giyen yerli oyuncular, yabancı statüsünde kabul edilecek. Maç kadrosundaki 18 oyuncunun 7'si yerli, 11'i yabancı olabilecek. Bir tane Türk kaleci olma mecburiyeti bulunuyor."