Gaziantepspor’un alt yapısından futbolcu yetişmiyor eleştirisine cevap Kırmızı – siyahlı takımın alt yapı teknik koordinatörü Mehmet Ali Süral’dan geldi.

Bu sezonun ilk yarısında Türkiye profesyonel liglerinde mücadele edenlerden 25 futbolcunun Gaziantepspor alt yapısından yetiştiğini kaydeden Süral, en büyük sıkıntılarının ise yeteri kadar destek alamamak olduğunu söyledi.

Gaziantepspor alt yapısını acımasızca eleştirildiğini açıklayan Süral, manejerlik sistemiyle Türk futbolunun ilerleme kaydetmeyeceğini savundu.

Türkiye’de genç oyunculara tahammül edilmiyor, sudan bahanelerle A takımdan tekrar alt yapılarına gönderilen futbolcuların bir anda değerlerini kaybettiğini anlatan Süral, Gaziantep’in alt yapı konusunda büyük bir potansiyele sahip olduğunu ve bunu çok iyi değerlendirmek gerekiyor.

OLUMSUZLUKLARIN ARKASINA SIĞINMADIK

Gaziantepspor alt yapısından yetişen futbolcuların milli takımlar seçmelerine katılmalarından dolayı mutlu olduklarını kaydeden Gaziantepspor alt yapı teknik koordinatörü Mehmet Ali Süral, “Serdar Deniz geçen sene Aydınspor’daydı bu sezon Diyarbakır Büyükşehir Belediyespor’da iyi bir performans sergiledi. Halil İbrahim Can’ın İskenderun Demirçelikspor’da 60’a yakın maç oynaması nedeniyle ikinci liglerde oynayan futbolcuların milli takımlara yapılan karmaya takip edilerek alındılar. Bu iki arkadaşımızın Gaziantepspor alt yapısından yetişmiş olması bizleri onurlandırdı. Biz hiçbir zaman olumsuzlukların arkasına sığınmadık. Bize karşı yerli, yersiz eleştiriler olmasına rağmen biz işimizi yaptık ve çalışıyoruz. Milli takımlarda bizim oyuncuların isimlerinin olması bizler son derece mutlu etti. Antalya’da yapılacak milli takımlar karmasında bu iki arkadaşımız yer alacaklar” dedi.

ACIMASIZCA ELEŞTİRİYORLAR

Kendilerine karşı yapılan eleştirilerin dozunu aşırı bulan Süral, “Tabi ki eleştiri olacaktır ama bunlar yapıcı olması gerekiyor, yoksa alt yapıya “Messi’yi gönder futbolu unutur” demekle bu işler olmuyor. Bunu söyleyenler bir defa alt yapıya gelmemiş ve uğramamış insanlar. Böyle eleştiriler bizi üzdü. Gaziantepspor alt yapısından yetişen oyuncuları gönderdiğimiz zaman hakaret edilecek derecede tekrar buraya gönderilmesi bizleri mutsuz ediyor. Biz yukarıya oyuncu gönderdiğimizde güreşçi bahanesiyle, esnedi bahanesiyle tekrar bize gönderen hocalarımız var. Bu futbolcular kolay yetişmiyor, bunlara şans verilmesi gerekiyor. Bunlar her zaman aşamalardan geçmesi gerekiyor, yoksa buradan yetişen oyuncuya ilk 11’de hazır olmasını kimse diyemez. Sen buna destek olup, sabredersen bu oyunculardan mutlaka faydalanılır. Biz alt yapı olarak son 3 – 4 senenin analizini çıkarttık ve 25 tane futbolculumuz profesyonel takımlarda top oynuyorlar. Bunların kolayca heba edilmemesi gerekiyor. Eğer böyle yapıldığı takdirde yukarıya futbolcu vermemiz gerçekten zorlaşır” dedi.

KULÜPLER ALT YAPILARA DEĞER VERMELİ

Gaziantep’te yapılan U-20 Dünya kupası maçlarında bazı gerçeklerin gözler önüne sergilendiğini hatırlatan Süral, “Dünya kupası elemelerine oynamadan Türk milli takımı bir tarafta diğer tarafta da savaş olan Irak takımı yarı finale kalıyor. Böyle bir yapı var ve bu yapının mutlaka değişmesi gerekiyor. Aksi takdirde alt yapılarda görev yapan futbolcular ve antrenörler heba olup gidecekler. Her takımın kendi alt yapısına daha fazla önem vermesi lazım, çünkü Gaziantep’in potansiyeli de var. Burası 2 milyon nüfuslu bir şehir, buradan mutlaka destek çıkar yeter ki destek çıkılsın. Bizi böyle hakaret edecek derecede eleştirmesinler. Elbette ki yanlışımız olduğunda eleştirileceğiz ama ortada 25 tane yetiştirdiğimiz ve profesyonel liglerde oynayan futbolcularımız varsa da bunu da yabana atmamak gerekiyor” dedi.

KENDİ DEĞERLERİMZİ KULLANAMIYORUZ

Türkiye’de menajerlik sisteminin 8 yıldan beri futbolun içinde aktif bir şekilde yer aldığını aktaran Süral” Hatta bazı antrenörlerin dahi menajerlik yaptığı biliniyor. Menajerlik şirketi olan bir teknik direktörün kendi elemanları durduğu yerde alt yapıdaki sıfır maliyetli bir oyuncuya sıcak bakmaz. Bana göre bunlar normal değil, bunların bir an önce temizlenmesi gerekiyor. Kulübün transfer politikasının olması lazım, takımlar kendi antrenörleri ile başkan ve yönetim kurulu nezaretinde yapmazı lazım. Düşünün bir teknik direktör gittiği kulüpte 17 – 18 tane sezon başı transfer yapıyor kendi şirketinin oyuncusunu getiriyor. 6 – 7 hafta sonra takımdan gidiyor bu defa da gelen hocanın ve kulüplerin işi zorlaşıyor. Malatyaspor, Vanspor, Kocaelispor, Diyarbakırspor ve Sakaryaspor gibi kulüplerin düştüğü pozisyonlarda bunlardı. Kulüplerin kendi transfer sistemi olmadığı sürece menajerlerle bunlar bir yere gidilmez. Hocaya her şeyi bırakmamak lazım aksi takdirde o takımdan gittiği zaman düzeltmek çok zor oluyor. Bu nedenlerden dolayı Türkiye’den oyuncu yetişmemesi ve milli takımlarda başarısız olması bunun en büyük göstergesidir. Bunun çözümü kulüpler transferleri kendileri yapmasıdır. Alt yapısına daha fazla önem vermesi lazım. Alt yapıda ki hocaların yetersizliği varsa göndereceksin. Alt yapıdan yukarıya çıkan futbolcunun mutlaka eksiği olacak onlara da sabredeceksin bu şekilde de mutlaka kazanırsın. Burada yetişen çok sayıda futbolcu süper lig ayarındalar ve heba edilmemeleri gerekiyor. PTT birinci liginde oynayan futbolcularımız var ve bunlar Gaziantepspor’da da rahatlıkla oynarlar. Bunlar değerlendirilmiş olsa hem kendi alt yapından çıkan oyuncular ve hatta alt yapıdan antrenörlerinde çıkacak. Bana göre bu işin bir an önce düzelmesi gerekiyor” dedi.

GENÇ FUTBOLCULARA TAHAMMÜL EDİLMİYOR

En büyük sıkıntılarının teknik direktörlerin genç oyunculara tahammül edememesi olduğunu açıklayan Süral, “Günü kurtarma derdinde olmaları ve sabır göstermemeleri bunların önünü tıkıyor. Yani şimdi bir oyuncu esnedi diye geri gönderiyorsan onun hayatını bitirmek normal bir davranış değildir. Pazartesi günü milli takımlar karmasında oynayacak olan Serdar Deniz ve Halil İbrahim Can gibi futbolcuları biz yetiştirdik ama değerleri bilinmedi. Bizim de alt yapıda belli bir gücümüz var ve yukarıda ki teknik direktörle tartışamazsın öyle bir lüksünde, gücünde yoktur. Neden çünkü onlar her şeyi alt yapıdakilerden daha iyi bilirler. Böyle bir yapı olduğu sürece nereye kadar gideceğiz. Burada yetişen çocuklarla her gün biz beraberiz eksikliklerinin olduğunu bizlerde biliyoruz ama koordineli bir şekilde bizler öğrettiysek onlar üstüne koyarak devam ettirecek ve oyuncuyu kazanacak. Aksi takdirde oyuncu yetişmez” dedi.

SİSTEMİN DEĞİŞMESİ GEREKİYOR

Türkiye’de öyle bir oluşum var ki bir şeyi olmadan hemen abartacak şekilde şişirebiliyoruz diyen Süral, “Mesela bir Muhammet Demirci olayı var. 10 senedir bu çocuk Maradona diye anılıyor, aynı sezon Muhammet Barcelona’ya gittiğinde 1.000 kişilik grup seçiyorlar ve onların içinde Neymar’da vardı. Baktığımız da Neymar’ın 3 senelik mazisi var ismini yeni duymaya başladık ama biz 10 yıldır Muhammet Demirci’yi şişire şişire zarar verdik. Bunun mutlaka dozajının ayarlanması lazım. Yoksa Türkiye’den bu sistemle hiçbir zaman oyuncu çıkmayacaktır. Antrenörde çıkmaz çünkü alt yapı hocaları aldıkları maaşa göre değerlendiriliyor. Birde çok büyük ismin yoksa hiçbir şey bilmeyeceksin, susacaksın. Bizde bu şekilde bu işleri böyle yürüttük. Bu sadece Gaziantepspor için değil Türkiye’nin geneli böyledir. Teknik direktörlerin genç oyunculara sabır göstermesi gerekiyor ve ona birazcık üzerine bir şeyler koyması lazım” şeklinde konuştu.

MUHARREM TÜRKOĞLU