* Bütün şehirler Gaziantep'in yerinde olmak istiyor

* Olimpik havuz hala hayata geçmemiş, insan üzülüyor

*100 bin nüfuslu Erzincan'ın yüzme havuzu var, Gaziantep'in yok

* Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nin yanına 6 tane lise yapılacaktı, olmadı

Gaziantepliler kendi

özeleştirisini yapmalı

Gaziantep'in gurur duyduğu isimler arasında olan, Türkiye'de ilk kez merkeze alınmasını isteyen Vali olarak tarihe geçen eski Erzincan ve Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Gaziantep'in dışarıda inanılmaz bir portresinin olduğunu ve bütün şehirlerin Gaziantep'in yerinde olmak istediğini söyledi.

Ancak bunun yeterince anlaşılamadığını belirten Demir "Bir kere kentin lokomotifleri şimdikinden daha fazla enerji sarfetmelidir. Gaziantep kabına sığmayan bir kent, bunu iyi kullanmak lazım. Onun için şehrin kendi özeleştirisini yapması lazım. Çünkü bu şehrin potansiyeli şu anda kullandığı potansiyel değil. Bunun çok çok üstünde potansiyeli var"dedi. Demir, olimpik yüzme havuzunun hala bitirilmeyişine de çok üzüldüğünü söyleyerek "Merkez nüfusu 100 bin olan Erzincan'ın olimpik yüzme havuzu var, ancak bu şehir hala bir yüzme havuzuna sahip değil" şeklinde konuştu.

Demir eğitim konusuna da değinerek, Gaziantep'in bu konuda çok geride kalmasına üzüldüğünü söyleyerek, "Eğitimde 81'nci oluyoruz. Türkiye'ye örnek olan bu şehirde o zaman hayata geçirmek istediğim bir proje vardı. Uzak yerlere liseleri taşıyıp, yakın yerlerde de ilkokullar yapmayı amaçladık. Burada üzüldüğüm bir konu var. Gazikent Üniversitesi'nin yakınında (Hasan Kalyoncu) hazineye ait 100 dönümlük bir yer bulunmuştu. Bu alana 6 tane lise yapılacaktı. İçerisinde kantini, yüzme havuzu, spor salonu da dahil o dönemki maliyetle 35 milyon ödeneği hazırdı. Ancak bunun yapılamadığını gördük"diye konuştu.

ÖZEKŞİ İLE GAZİANTEP'İ KONUŞTULAR

Gaziantep'te görev yaptığı 3.5 yılda eğitim başta olmak üzere pek çok önemli projeye imza atan, özellikle eski okulları yıkarak daha büyük okulların yapılmasına vesile olarak derslik sayısının artırılmasına öncülük eden Gaziantep İl Özel İdaresi eski Genel Sekreteri, Erzincan ve Denizli Valiliğini yapmış olan Abdülkadir Demir, 2009'da ayrıldığı Gaziantep'te iki önemli projenin hala hayata geçirilememiş olmasından dolayı üzgün olduğunu söyledi.

Gazetemiz Yönetim Kurulu Başkanı Ökkeş Özekşi'yi ziyaret ederek, kentin sorunlarını konuşan Demir, "Gazikent Üniversitesi'nin yakınında hazineye ait 100 dönümlük bir yer bulunmuştu. Bu alana 6 tane lise yapılacaktı. 35 milyon ödeneği hazırdı. Ancak bunun yapılamadığını gördük. Olimpik yüzme havuzu projesi de 6 milyon ödeneği hazır olmasına rağmen hayata geçirilememiş" dedi.

İDDİALI PROJELER HAYATA GEÇTİ

Görev yaptığı süre içinde önemli ve iddialı projelerin hayata geçirildiğini, Şahinbey'de 5 bin kişilik UEFA standartlarında salon, Gaziantep lisesi, Kale, Akyol okulu, İl Halk Kütüphanesinin restore edildiğini söyleyen Demir, "Öte yandan 24 ve 33 derslik ağırlılı okullar yapıldı. Belediyeler ve kamu kurumları çok büyük bir fedakarlık gösterdi. Bütün hazine arazileri defterdarlık tarafından çalışıldı, milli emlak'ta masaya yatırıldı. Daha sonra bütün kurumlar el ele vererek bu seferberliğe ortak oldu" dedi.

PARA SORUNU YOKTU

Abdülkadir Demir, görev yaptığı yıllarda Gaziantep'te eğitimin en büyük sorunlardan biri olduğunu, öğrencilerin 100 kişilik, 70 kişilik sınıflarda eğitim-öğretim gördüğünü, bu sorunu çözebilmek amacıyla o dönemde kaymakamlarla, STK'larla toplantılar yapıldığını anlattı. Demir, "Ancak o dönemde tek sorun olmayan şey paraydı. Parayı hiç düşünmeyin, bunu çözebiliriz, yeterki yaptığımız iş sağlıklı ve uzun vadeli olsun dedik" dedi.

DERSLİK BAŞINA ÖĞRENCİ SAYISI 40'A DÜŞTÜ

Demir, kenar semtlerde mevcut okulları yıkıp, derslik sayısını artırdıklarını anlatarak, "Arsa üretemeyeceğimize göre veya üretsek bile çok pahalı olacağı için okulları yıkalım, yeni okul yapalım dedik. Bir anda, kenar semtlerin, varoşların tamamında okul işini çözer hale geldik. Ayrıca müteahhitlere 6 ayda okulları yapacaksınız dedik. O zaman bütün müteahhitleri topladık. Gaziantepli müteahhitlere dedik ki biz bu şehirden sorumlu olduğumuz kadar sizde sorumlusunuz. Sorun ne, niye ihalelere katılmıyorsunuz dedik. Çok yüksek kırımlar yapıyorlar dediler. Bu işin altına elinizi koyacak sizde kırım yapacaksınız dedik. Hakikaten büyük müteahhitlerin tamamı öbürleri 50 veriyorsa 55 verip bu işi yaptılar. Sonuçta da derslik başına düşen öğrenci sayısı bir anda 40 kişiye düştü" diye konuştu.

35 MİLYON ÖDENEK HAZIRDI

Gaziantep'in bir sorununun da sürekli göç alıyor olması olduğunu dile getiren Abdulkadir Demir, bu yüzden eğitimde de istenilen noktaya ulaşılamadığını söyledi. Demir, "Eğitimde 81'nci oluyoruz. Türkiye'ye örnek olan bu şehirde o zaman hayata geçirmek istediğim bir proje vardı. Uzak yerlere liseleri taşıyıp, yakın yerlerde de ilkokullar yapmayı amaçladık. Burada üzüldüğüm bir konu var. Gazikent Üniversitesi'nin yakınında (Hasan Kalyoncu) hazineye ait 100 dönümlük bir yer bulunmuştu. Bu alana 6 tane lise yapılacaktı. İçerisinde kantini, yüzme havuzu, spor salonu da dahil o dönemki maliyetle 35 milyon ödeneği hazırdı. Ancak bunun yapılamadığını gördük" dedi.

OLİMPİK YÜZME HAVUZU HALA BİTİRİLEMEMİŞ

İkinci üzüldüğü konunun da, o dönem ödeneği bile hazır olan olimpik yüzme havuzu projesinin hayata geçirilememiş olması olduğunu belirten Demir, "O dönem büyükşehir belediyesi ile görüşülmüştü. 6 milyon TL ödenek ayrılmıştı. Hemen olimpik yüzme havuzu yapılacaktı. Ama hala bitmedi. İşin çarpıcı yanı Gaziantep'in nüfusu 2 milyona yaklaştı, merkez nüfusu 1.5 milyonun üzerinde. 100 bin nüfuslu Erzincan'ın olimpik yüzme havuzu var, ancak bu şehir hala bir yüzme havuzuna sahip değil" dedi.

GAZİANTEP'E GIPTA İLE BAKILIYOR

Gaziantep'in dışarıda inanılmaz bir portresinin olduğunu anlatan Demir, bütün şehirlerin Gaziantep'in yerinde olmak istediğini belirtti. Demir, "Yarışa birlikte başladıklarında Denizli ihracat olarak bir adım daha öndeymiş ama Denizli sadece tekstile takılıp kaldığı için diğer sektörlerde ilerleyememiş. Ama Gaziantep halıda, makinada, çok gelişme sağladı. ve şu anda Gaziantep'in ihracatı Denizli'nin ihracatının iki katı. Dolayısıyla dışarıda Gaziantep'in imajı inanılmaz şekilde, herkesin gıpta ile baktığı bir imaj" dedi.

BU ŞEHİR KENDİ ÖZELEŞTİRİSİNİ YAPMALI

'Ama tabi bu şehrin zaman zaman gözden geçirilmesi gerek, kendi özeleştirisini yapması lazım' diyen Demir şöyle konuştu:" Zaman zaman içinde yaşayanlar deryanın farkında olmazlar. Bu şehrin potansiyeli şu anda kullandığı potansiyel değil. Bunun çok çok üstünde potansiyeli var bu şehrin. O dönemde vapur geldi ama bir sorun var sulamaya verdin mi suyu seviyesi iniyor. Hiç unutmuyorum, yürüyen merdiven yapan Bakbak'ların yetkilisi, çok kolay olur. Biz uçaklarda merdiven yapıyoruz, merdiven uzuyor veya kısalıyor dedi. Bunu başka hiçbir şehirde yapamazsınız ve başaramazsın. Ve kısa sürede iç sularda vapur işleyen bir kaç şehirden bir tanesi olduk."

Gaziantep'in inanılmaz değerleri olduğunu, bir Zeugma'nın ötelenemeyeceğini dile getiren Demir, Denizli'de bazı antik yerleri yerel arkeologların kazdığını, bu nedenle 12 ay kazı yapılabildiğini hatırlatarak "yerel arkeologlar daha cazip, ama nedense bu konuda tarihi eserlerimiz yabancıların eline bırakılıyor. Keşke kendi topraklarımızda sadece Türk arkeologlar kazılar yaparak hizmet verse"dedi.

BAŞKA ŞEHİRLERDEKİ SANAYİCİLER SADECE İŞİNE ODAKLANIYOR

Abdülkadir Demir farklı bir gözle daha yaparak "Gaziantep'te sanayici ve iş adamları kentin meselelerine fazla odaklanıyor. Oysa başka vilayetlerde sanayici ve iş adamları sadece kendi işini yapıyor ve büyüyor. Böylece daha fazla performans gösteriyor. Ama Gaziantep'te bazı kesimlerin kentin yönetiminde rol almaya kalkışmaları dikkat çekici"dedi.

FATMA ŞAHİN'E İLGİ İNANILMAZDI

Denizli'de Fatma Şahin'in Bakan olduğu dönemde büyük bir ilgi gördüğünü anlatan Demir, "Sayın Şahin, Bakanken Denizli'ye gelmişti. Denizlide inanılmaz bir popülaritesi vardı bizde şaşırdık. Dedik ya böyle bir şey yok. Kadınlar inanılmaz ilgi gösterdi. 6-7 tane program yaptık. Ama ilgi inanılmazdı. Sokaklarda yürüyemedik" dedi.

DOĞRU PROJE VE SIKI TAKİP

Başarının sırrının, iyi proje ve sıkı takip olduğunu söyleyen Demir, bu sayede üstesinden gelinemeyecek sorun olmayacağını söyledi. Demir, "O dönem bir şeye karar veriyordunuz ve ertesi gün o iş başlıyordu. İşe karar vermek ve takip etmek önemli. Ben hiç bir zaman bu şehirde paranın sorun olduğuna inanmıyorum. Yeter ki doğru projeler yapın. Önemli olan doğru projeyi yapacaksınız takip ederek sonuçlandıracaksınız" dedi. Leyla ÖZEKŞİ POLAT, Meral KINACILAR