Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep-2040 Yılı İl Çevre Düzeni Plan revizyon kararı ile 2040 yılına kadar şehrimizde 1 milyon 300 bin Suriyelinin kalıcı olacağını tescilledi. CHP Şehitkamil Belediye meclis üyesi Zeynel Güçyetmez, bu kadar nüfusun kentimizde yaşayacak olmasının eğitim, sağlık, alt yapı gibi sorunların daha da artmasına yol açacağını söylerken, Suriyeli nüfus için tarım alanları ve ağaçlandırılacak alanların yerleşime açılmasının planlandığını belirtti. Güçyetmez, İl Çevre Düzeni planında, Gaziantep'in nüfus öngörüsünü de eleştirirken, TÜİK verileriyle uyuşmadığını belirtti.

zeynel.jpgTÜİK'LE ÖRTÜŞMÜYOR

Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 16.06.2017 gün ve 363 sayılı kararı ile 2040 yılına erişildiğinde merkez nüfusun 3 milyon 991 bin 970 kişiye ulaşabileceğinin öngörüldüğünü belirten Güçyetmez, "Gaziantep il geneline yönelik ise 2040 yılı nüfusu olarak 4 milyon 450 bin kişinin kabul edilmesi benimsenmiştir. Oysa TUİK'in yapmış olduğu 2025 yılı Projeksiyonlara göre, Türkiye nüfusunun yıllık ortalama artış hızının %1,1 olacağı öngörülmüştür. Hatta 2025 yılına gelindiğinde % 0,9’ a düşeceği tahmin edilmiş ve TÜİK’e göre, 2023 yılında Gaziantep ili nüfusunun 2 milyon 257 bin olacağı öngörüsünde bulunmuştur" dedi.

TÜRKİYE'DE DÜŞÜYOR, GAZİANTEP'TE YÜKSELİYOR

Gaziantep'te sayısal olarak yıllara göre 40 bin ila 50 bin kişi arasında nüfus artışı olduğunu belirten Güçyetmez, bu planda ise TUİK’ in ülke genelinde bu öngörülerinin tersine Gaziantep ili için Türkiye ortalamasının çok üzerinde nüfus büyüme hızı öngörüldüğünü belirtti. Güçyetmez, "Bu durum Türkiye’nin genel nüfus eğilimleri ile karşılaştırıldığında, ülke genelinde nüfus artış hızında çarpıcı bir düşüş gerçekleşirken, Gaziantep ilinde bu eğilimin tam tersine geçmiş dönemleri de kat kat aşan nüfus artış hızları varsaymak hiçbir şekilde gerçekçi bir öngörü değildir" diye konuştu.

SURİYELİLER İÇİN KONUT ALANLARI PLANLANDI

Büyükşehir Belediyesi'nin, plan açıklama raporunda bu nüfusun yaklaşık 1 milyon 300 bin kişinin kalıcı Suriyelilerden oluşacağını belirttiğini ifade eden Güçyetmez, "Bu nüfus için ise Kızılhisar bölgesinde Ekolojik tabanlı kent alanı olarak tanımlanan alan, öncesinde bağ bahçe nizamlı iken, öneriyle Kentsel Gelişme (konut) alanı olarak planlanmıştır. Burç Karakuyuda Üniversite çevresi ağaçlandırılacak alan iken, Kentsel gelişme alanı olarak planlanmıştır. Geneyik bölgesinde, Olimpiyat köyü ve tarım arazisi olan bölge, gelişme konut alanı olarak planlanmıştır. Büyük Şahinbey de tarım arazileri kentsel gelişme alanı olarak genişletilmiştir. Bayramlı-Kurtuluş bölgelerinde, öncesinde kısmen ağaçlandırılacak alan, kısmen tarım alanı olarak gözüken alan, öneri planla kentsel gelişme alanı olarak öngörülmüştür. Metro çevresinde yüzüncü yıl parkının bir kısmı mevzuata aykırı olarak yerleşime açılmıştır" dedi.

KABUL EDİLEMEZ

2010 yılına kadar Suriye'ye 1,5 milyar dolarlık ihracat yapan Gaziantep'in, şimdi 500 bin, 2040 yılında bir milyon üç yüz bin Suriyeli sığınmacının olacağı bir şehir olacağını belirten Güçyetmez, "Bu nüfusun Gaziantep'te kalması demek, ileride zaten yetersiz olan eğitim, sağlık, alt yapı gibi sorunların daha da artmasına yol açacaktır. 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile, Büyükşehir Belediyelerine "Sürdürülebilir kalkınma ilkesine uygun olarak çevrenin, tarım alanlarının ve su havzalarının korunmasını sağlamak;..." görevi verilmiş iken, salt Suriyeliler için tarım alanlarını ve ağaçlandırılacak alanları yerleşime açılması kabul edilemez" dedi. Meral KINACILAR