Lakaplar ve takma adlar konusunda gösterilen marifet aslında düşünen toplumunda bir göstergesidir.

Teşbih ve eğretileme gibi sanatların halk katmanları arasındaki devinimin bir anlamda toplumsal dinamiklerinde gücünü göstermesi açısından ilginç sonuçlar vermektedir.

Takma isimler ve onların mecaz anlamlar yükleyen küçük benzetmeler tarihi derinlik anlamında bizlere önemli ipuçları da vermektedir.

Lakapçılık konusunda eski kasaplardan günümüze doğru yürüttüğümüz seyrü seferimize ara vermeden devam edelim.

Afad Şakir ve Afad Mamed adıyla bilinen Afad kardeşler, Kara Kazım (1952 yılında sonradan yasa gereği odaya dönüşecek olan Kasaplar ve Celepçiler Derneğinin kurucu başkanı ve Kasap Şıhı… Abuşağanın damadı ve yiğeni)

Kadı Mamed, Çalık Ökkeş, Bozo Şıh Mamed (Ağa Beyi Bozonun adıyla da anılan Mehmet Boyunsuz), Com Mamed (Mehmet Çaprak), Com Mamedin oğlu Halfe İbrahim (İbrahim Çaprak), İbili Ökkeş (Ökkeş Bayoğlu), İbili Ökkeşin oğlu İbili Memik (Memik Bayoğlu), Kardeşi İbili Mamed (Mehmet Bayoğlu), bir diğer kardeşi Zazey Halil (Halil Bayoğlu), Dağlı Ökkeş, Otuzbir Ali (Ali Avşar), Geda Mamed (Mehmet Koldar), Avşar Hasan, Can Mamed (Mehmet Avşar), Çökelek Mamed (Mehmet Oflaz), kardeşi Çökelek Yaşar (Yaşar Oflaz), Emlik Sedat (Emlik Mamedin oğlu Sedat Kanbağlı), Asker Ökkeş (Ökkeş İsaoğlu), Pala Nuru (Nuri İsaoğlu), Havuç Memik (Memik İsaoğlu), Almacı Mustafa (Beybaba-Mustafa Elmacı), Almacı Memik (Beybabanın oğlu), Hoca Mamed (Mehmet Özsürmeli), kardeşi Celal Hoca (Celal Özsürmeli), Köse Ali (Ali Cingisiz), kardeşi Topal Nuru (Nuri Cingisiz), bir diğer kardeşi Gara Hösüyn (Hüseyin Cingisiz), Lete Mustafa (Mustafa Çavaş), oğlu Reşo (Raşit Çavaş), Mıstık Hoca, Naylon Heyri (Hayri Kötüoğlu) Maap Yaşar (Vahap Yaşar-Yaşar Kötüoğlu), Yirik Naci (Gabaan oğlu adıyla da bilinir Naci İyikasap), Horuz Ali (Ali Uyan), Deli İmam (İmam Hüseyin Abuşoğlu), Avşar Hasan, Kelle Sefer (Sefer Okuşluk), Kekeç Cemil (Cemil Şıhcan), Tıkna Arif, (Arif Kabasakal), Manik Adil (Babasının lakabından dolayı Pala Adil adıyla da bilinir Adil İsaoğlu), Medozlu Mamed, Mamoraş ve kardeşi Mısdo, Gitar Hasan (Hasan Hüseyin Kırıcı), Masut Ali (Masutlar adıyla bilinen aileden Ali Kuzukesen), Adanacı Kemal (Kemal Adanalıoğlu), Kekeç Durmuş Kötüoğlu, Sadık Maarrem (Muharrem Serin), Hacı Nurunun oğlu Enver (Enver Serin), Topçu Nuru, Yirik Mıstık (Mustafa Tabo), Altın Kasap (Mahmut Abuşoğlu), Yirik Ramazan (Ramazan Arık), kardeşi Almancı Hösüyn (Hüseyin Arık), Kanarya Mustafa, Kara Kazımın oğlu Kara Kazım (Kazım Abuşoğlu. Kasaplar Odası eski başkanı, 1992 ve 1993 yıllarında Talip Dağdelenin GTO başkanlığı döneminde 2 dönem GTO meclis üyesi.) Kara Kazımın bir diğer oğlu Kazım Mamed (Mehmet Abuşoğlu. Kasaplar Odası eski başkanı, 1960 yılında Mahmut Atayın, 1966 ve 1967 yıllarında Şahap Güneyligilin GTO başkanlığı döneminde 3 dönem GTO meclis üyesi ve komite başkanı).

Abuşların içinde 3 Mamedler olarak bilinenler:

Ağa Mamed (Abuş Mamed), Gara Mamed (Mehmet Sağlamcan), Güccük Mamed (Mehmet Abuşoğlu). Bunlardan Abuş Mamed (22. Dönem Gaziantep Milletvekili ve Anavatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Meclis Başkan Vekili merhum Prof. Dr. Ömer Abuşoğlunun babası).

KAYNAK

1-Gaziantep Ticaret Odasının 100 Yılı (1898-1998), Dr. Celal Pekdoğan, GTO Yayınları, Temmuz 1999 Gaziantep.

2-Kara Kazım Bey ve Suhnaların Tarihine Giriş (Tamer Abuşoğlu Gaziantep 27 GZT 6-7-10-11 Nisan 2000, Sayı 1642-1643-1645-1646),

Alleben Dergisi, Mayıs-Haziran 2000 Sayı 13.

3-Dünden Bugüne Gaziantepte Kasaplık (Tamer Abuşoğlu Gaziantep Tarih ve Kültür Dergisi, Kasım-Aralık 2007 Sayı 11)