Ülkemizin en büyük sorunlarından işsizlik. Türkiye'de Temmuz ayı içerisinde yüzde 9.8 seviyesini gördü. Gaziantep sokaklarında esnafa işsizliği sorduk, birbirinden ilginç cevaplar aldık. Türkiye'de yaşanan işsizliğe paralel olarak Gaziantep'te de artan işsizliğe, yurda kaçak yollarla giren Suriyelilerin ucuz işgücü eklenince işsizlik daha da arttı. Esnaf, işsizliğin nedenini alınan göçe ve yeni istihdam alanlarının açılmamasına bağladı.

İşsizliğin esas nedeninin Suriyeli mültecilerin ucuz iş gücü teşkil etmesi olduğunu belirten esnaf, "Günümüzde okumuş insanlarda direk iş bulamıyor. Yeni istihtam alanlarının açılmaması işsizliğin en büyük nedeni. Boş gezen Türk işçiler var, Suriyeliler ucuz çalışırken olan Türk işçisine oluyor. Bizler yanımızda Suriyeli işçi çalıştırmaya karşıyız ama bizim insanımızda iş beğenmiyor, verdiğin ücretten memnun değiller, aza kanaat etimiyorlar" dediler.

İŞTE ESNAFIN GÖRÜŞLERİ

HÜSEYİN KAVUNCU (KİTAPÇI)

"TÜRKİYE ÜRETTİĞİNDEN ÇOK TÜKETİYOR"

"Türkiye'de ve Gaziantep'te işsizlik eskiye oranla azaldı ama son zamanlarda yaşanan yoğun göçler nedeniyle arttı. Bu durumun esas nedeni Suriyeli mültecilerin ucuz iş gücü teşkil etmesidir. Ekonominin istikrarlı olmaması, iş sahiplerini haliyle etkiliyor. Küçük esnaf, küçük atölyeler, ciddi bir işgücünü bünyesinde barındırıyor. Krizdende esas etkilenenler bunlar. Bu adamlar küçük işletmeler ama yanlarında 7-8 kişi çalıştırıyorlar. Ülkemiz büyük çapta şirketler ve fabrikalar kurmak amacıyla küçük esnafları birleştirme yoluna gitti, amaç kollektif şirketler kurmaktı, ama bu gerçekleşmedi. Gaziantep Belediyemizin bu oluşturmuş olduğu kurslar vasıtasıyla eski önemini kaybetmiş meslekler, yemenicilik, demircilik gibi mesleklere önem verildi, kobiler vasıtasıyla onlar desteklendi, bu mesleklere verilen önem küçük esnafın yaptığı işlere de verilmeli. Günümüzde okumuş insanlarda direk iş bulamıyor. Yüksek öğrenimini yapmış üniverste mezunları için devlet istihdam alanları açmalı. Günümüzde yaşanan işsizliğin bir nedeni de ihracat ve ithalat dengesizliği. İthalat arttığında ülkemizde üretim azalır şuanda Türkiye ürettiğinden çok tüketiyor, her yer yabancı ürünlerle dolu. Alışveriş merkezleri ve marketlerde satılan çoğu ürün yabancı marka, bu durum da işsizliği tetikliyor. İşsizlik konusunda özel sektörde de suç var. Özel sektörde çalışan özürlüler için devlet yardım yapıyor fakat yapılan yardımlar ne hikmetse yerine ulaşmıyor, fabrikalar o fiyat farkını işçilere vermiyorlar kendileri alıyor ondan sonra da bizim insanımız çalışmıyor diyorlar . "

EŞREF SAVAŞ (KIRTASİYECİ)

"GAZİANTEP'E SURİYELİLERİN GÖÇLERİ İŞSİZLİĞİ TETİKLEDİ "

"Türkiye'de işsizlik ülkemizin en önemli 3 sorunundan bir tanesi. Yeni istihtam alanlarının açılmaması işsizliğin en büyük nedeni. İşsizliği esnaf boyutunda düşündüğümüzde, esnaf git gide daralıyor. Yanındaki elemanları işten çıkarıyor. Bu da ülkemizde işsizliği tetikliyor. Hükümetin bu konuda küçük esnafa yönelik bir çalışması yok, önümüzdeki yıllarda işsizlik daha da artacağa benziyor. Ekonomi bakanı Ali Babacan büyüme hızının yüzde 3 seviyelerine düşeceğini söyledi. Bu söylem önümüzde ne kadar zorlu bir süreç olduğunu gösteriyor. Ülkemize ve Gaziantep'e alınan göçler özellikle bunlar Suriyelilerin göçleri işsizliği tetikledi. Suriyeliler ülkemizde hem ucuza çalışıyorlar hem de kayıtdışı çalışıyorlar. Bu durum nedeniyle Suriyeliler daha çok talep görüyor. Bu bizim insanlarımızın işsiz kalmasına yol açıyor. Bir diğer noktada ülkemizde her yerde üniversiteler açıldı. Eğitim seviyesi düştü, üniversite mezunlarına istihdam alanı açmadan üniversiteler açmak doğru değil. Adam üniversiteden mezun oluyor askeri ücretle bir iş bulabilirse giriyor ya da boşta geziyor. Bu adamlar nasıl evlensin de ev bark sahibi olsun?"

ALİ KAPLAN (BAKKAL)

"ZENGİNLER SURİYELİLERİ UCUZA ÇALIŞTIRIYOR OLAN TÜRK'E OLUYOR"

"Sadece bizim mahallede 700-800 Suriyeli var. Bu adamlar 80-90 hanenin üstünde, bunlar 30 TL'ye çalışırlarsa kimse 70 TL verip Türk işçisini işe almaz. Bu durumda Türk işçisi açıkta kalır. Zenginler Suriyelileri çalıştırıyor hem az para veriyor, hem sigortasız çalıştırıyorlar daha zengin oluyorlar, fakir adamda daha fakir oluyor. Benim Mahallemde 8 aydır boş gezen Türk işçiler var, Suriyeliler ucuz çalışırken olan Türk işçisine oluyor. Gaziantep genelinde işsizliğin sebeblerinden biri bu. Devletimizin gençleri elinden geldiğince destekliyor ama gençlere daha fazla istiham yaratmalı Yerel yönetimlerimizde bu boyutta hükümetimize yardımcı olmalı."

ALİ MERCİMEKOĞLU (ANAHTARCI)

"İŞSİZLİK ÜLKEMİZDE VE ŞEHRİMİZDE HER GEÇEN GÜN ARTMAKTA"

"Gaziantep'te ve ülkemizde işsizliğin artmasının nedeni gelmiş geçmiş iktidarların ekonomiyi düzene bindirememeleridir. Bu nedenle işsizlik ülkemizde ve şehrimizde her geçen gün artmaktadır. Yaşım 61 ben 7 yaşımdan beri çalışıyorum. Önceden insanlar çocuklarını meslek öğrenmesi için ustaların yanına veriyorlardı şimdi öyle birşey yok, kalmadı bu da işsizliğin nedenlerinden biri. Herkes ucuz diye yanında Suriyeli işçi çalıştırıyor ben hiç çalıştırmadım şimdiye kadar."

KEMAL ÇUKADAR (FISTIKÇI)

"BİZİM İNSANIMIZ İŞ BEĞENMİYOR"

"Türkiye'de işsizlik falan yok, var diyen yalan söylüyor. Bizler yanımızda Suriyeli işçi çalıştırmaya karşıyız ama bizim insanımızda iş beğenmiyor, verdiğin ücretten memnun değiller, aza kanaat etimiyorlar. İşsizliğin artmasının bir nedeni de, devlet herkese erzak veriyor, para veriyor, yardımlar yerine ulaşmıyor . Bu hayatta çalışmadan kimseye ekmek verilmemeli. Yardım yapılacaksa da sakat insanlara yapılmalı. Bu hayatta çalışacaksın, rızkı veren Allahtır. İnsanlar kahvehanede oturarak iş sahibi olamazlar." Haluk ŞAHİN