*En çok yangın Kocaoğlan'da oluyor

*253 personeli, 376'ya, 38 aracı 57'ye çıkardık

*2 bin 440 işyerini denetledik, 720'si sure istedi

*Park eden araçlar yüzünden sokağa giremiyoruz

İTFAİYEDE RİSK HARİTASI DÖNEMİ

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Cafer Yılmaz, Türkiye'de bir ilke imza atarak Gaziantep'in risk haritasını çıkardıklarını söyledi. Gittikleri her olayın verisini elektronik ortama girdiklerini söyleyen Yılmaz, "Şu anda hangi olaya kaç dakikada ulaşıyoruz, gittiğimizde kaç ton su, ne kadar köpük kullanıyoruz, kaç dakikada müdahale etmişiz tüm bu verileri kaydediyoruz. Şehrin risk haritası çıktığında en çok hangi olaya gidiyorsak, buna göre makina parkını, buna göre eğitimli insan sayısını değiştirebileceğiz. Böylece, itfaiyemizi daha hızlı, daha etkin hale getirebileceğiz" dedi. Cafer Yılmaz ile itfaiyenin faaliyetlerini, gelecek projelerini konuştuk.

-"İtfaiye olarak yangının dışındaki her olaya gidiyor musunuz? Bir kriter var mı?"

VATANDAŞ KAPIDA KALMIŞ BİZİ ARIYOR

-"İtfaiye denince akla sadece yangın geliyor ama, arama, kurtarma, deprem, sel her türlü başı sıkışan vatandaşa ulaşıyoruz, her alana yetişiyoruz. Vatandaş karda yolda kalıyor bizi arıyor, sel baskını, fırtına oluyor bizi arıyor. Asansörde sıkışmış, gece yarısı kapıda kalmış, çilingir bulamamış bizi arıyor. Kedisi, kuşu, köpeği herhangi bir canlının bir yerde başı derde girdiğinde, bize haber geldiğinde gideceğiz, talimatımız bu. Bu şehirde birinin başı derde girdiğinde ve bize ulaştığında biz gideceğiz. Kim bize muhtaçsa, başı derde girmişse gideceğiz. Komuta merkezimiz 110'a bir ihbar geldiğinde sakinleştireceğiz, bilgiyi alacağız, nazik olacağız. Vatandaşla iletişimi iyi yapmamız lazım."

-"Personel sayınız nedir? İtfaiyede neye öncelik veriyorsunuz?"

GENEL KURMAYDAN EĞİTİM ALDIRIYORUZ

-"253 personelimiz vardı, 376'ya çıkardık. Müdahale, önleme ve eğitime önem veriyoruz. Olay komuta eğitimi aldırmaya başladık. İstanbuldan geldiler, yurt dışından bir firma ile görüşüyoruz. Önce personelin bu anlayışla yoğrulması lazım.Mühendisler aldık. Makina, kimya vs. Bir yere gittiğinde ekibin daha profesyonel cevap vermesi gerekir. Kimyasal, biyolojik, reaktif, nükleer eğitimi alan 11 kişilik bir ekibimiz var. Bu ekibe Konya'da Genel kurmaydan eğitim aldırıyoruz. Bu ekip Asım Bey zamanında kurulmuş, hatta bir makinada almışlar. Ancak teknoloji gelişiyor. Bir adım daha öne götürelim dedik"

-"Makina parkurunuz yeterli mi? Yeni yatırımlarınız var mı?"

4X4'LERLE HER YERE ULAŞACAĞIZ

-"Tabi personel tek başına yetmiyor, makine parkınızı da güçlendirmeniz lazım. Ona başladık. Önce su takviyesini güçlendirmek için 6-7 tane hem suyu olan hem de müdahale edebilen araçlar aldık. Daha önce sadece su taşırmış, biz buna bir pompa aldık, başına monitör koyduk, şu anda hem su taşıyor, hem de 60 metre ileriye suyu götürebiliyor. Bu sene 4 tane aracımız devreye girecek. 4x4'ler, bunlar hızlı. Üzerlerine hem su koyacağız, hem köpük koyacağız. Ayrıca dar alanlarda, bizim ağır araçların çıkamadığı yerlere bu 4x4'lerle çok çabuk ulaşılacak. Bunları şehir içindede kullanacağız.

BU MERDİVEN BÖLGEDE YOK

-"Mobil araçlar yaptırmaya başladık. Mobil jeneratör yaptık. 3 tane merdivenimiz vardı, 3 tane daha geliyor. İki tanesi 42'lik, bir tanesi 64'lük. 64'lük merdiven de dünyada üretilen en son teknoloji. Almanya'da üretiliyor. Çok yüksektesin ama aşağı ile konuşabiliyorsun. Bu 3 merdiven bize neredeyse 10 Milyon liraya mal olacak büyük bir büyük yatırım. Bu bölgede yok, Türkiye'de belki İstanbul'da vardır. 38 aracımız vardı şu anda 57'ye çıkardık."

GÖLETLER İÇİN ÖZEL EKİP

-"Can kurtaran ekibi kurduk. Gaziantep Üniversitesi ile anlaştık, onların spor okulları var, yüzme okulları var. 16 kişilik bir ekip kurduk. Sertifikalarını alacaklar. Ekipleri yaz aylarında Alleben ve diğer göletlere yerleştireceğiz. Olası bir vakada hemen müdahale edecekler. Arama, kurtarma, yangın ekipleri, su altı ekipleri oluşturacağız. Yangıncı arkadaş aldığı eğitimle arama kurtarmada yapabilir ama biz istiyoruz ki daha hızlı, daha etkin olalım. Zamanımızı, emeğimizi daha iyi kullanalım. Bu nedenle profesyonel ekipler kuruyoruz."

İSTASYON SAYIMIZ ARTTI

-"5 olan istasyon sayısını 17'ye çıkardık. Oğuzeli'nde 2 tane istasyon kurduk, İbrahimli'ye kurduk, İslahiye, Araban, Yavuzeli, Nizip, Karkamış'a kurduk, çadır kentlerde varız. İstasyonların kimisi mobil prefabrik, kimisi kendi binasında. Zamanla hepsini kendi binasına taşıyacağız. Amacımız daha hızlı, daha güçlü müdahale etmek."

-"İyi ki,şunu yaptık veya yapıyoruz dediğiniz bir projeniz var mı?"

GAZİANTEP'İN RİSK HARİTASINI ÇIKARACAĞIZ

-"En büyük projelerimizden biri de, müdahalede istatistik toplamak. Şu anda hangi olaya kaç dakikada ulaşıyoruz, gittiğimizde kaç ton su, ne kadar köpük kullanıyoruz, kaç dakikada müdahale etmişiz bunların hepsini elektronik ortama aktarıyoruz. Bu çalışmalara 2015'te başladık. Bir süre sonra şehrin risk haritasını çıkaracağız."

TÜRKİYE'DE İLK

-"Bu şehrin risk haritası çıktığı zaman Cumhuriyetin olayları bunlar, Küsget'in olayları bunlar, İbrahimli'nin olayları bunlar, İslahiye, Nizip'in olayları bunlar diyebileceğiz. Bir süre sonra yangınlara ne kadar sürede müdahale ettiğimizi göreceğiz. Ev, fabrika, arazi yangınlarına ne kadar sürede müdahale ediyoruz, emeğimizi gücümüzü ona göre planlayacağız. Veriler sağlıklı şekilde giriliyor. Bunu kendi bilgi işlem dairemizle yapıyoruz, dışarıdan satın almadık. Türkiye'de ilk yapılıyor. Acil durum risk haritasında en çok yangın nerede oluyor bunu görebiliyoruz. Nereye gitmişsek yangın, trafik kazası, fırtına, sel, gittiğimiz her olayı kaydediyoruz. Risk haritasından sonra kurgumuzu, müdahalemizi, bilinçlendirmeyi, imar planlamasını, altyapıyı bu şekilde küçük küçük rötuşlarla daha güvenli bir hale getireceğiz. Mesela o semtin eğer dönüşümü yoksa, geri dönüşüme alın veya sanayilikten çıksın diyeceğiz. Risk haritası böyle bir yorum yapmamıza imkan verecek."

-"Yaptığınız istatistiklere göre, ilimizde en çok yangın nerede oluyor?"

EN FAZLA YANGIN KOCAOĞLAN'DA

-"2015'te en çok yangın olan yer Kocaoğlan mahallesi. Burada terlikçiler, tekstil, sanayi var. İkinci sırada sanayi mahallesi geliyor. Bunları, Seyrantepe, Göllüce, Çakmak, Mücahitler, Zeytinli, İncilipınar izliyor."

-"İşyerleri yangınla ilgili gerekli önlemi alıyor mu?"

720 İŞ YERİ SÜRE İSTEDİ

-"2015 yılında yangın önlemi almış mı diye toplam 2 bin 440 işyerini denetledik. Bunlardan 720 tanesi bizden süre talep etmiş olup düzeltmelerini yapıyorlar."

-"Asılsız ihbar çok geliyor mu?"

HER İHBARA GİDİYORUZ

-"Yılda 80-90 asılsız ihbar geliyor. Bu konuda vatandaşı uyarmak lazım. 110'u da gereksiz aramayın. Çocuklar arıyor, abi ne yapıyorsunuz, durum nasıl nasıl gidiyor diyor. Şurada yangın çıktı diye arayanlarda var, gidiyoruzki birşey yok. Her ihbara çıkmak zorundayız, risk alamayız."

-"Yangına müdahale konusunda yeterince bilinçli miyiz?"

ÖNLEME KÜLTÜRÜ ÖNEMLİ

-"Doğru bilinen yanlışlar o kadar çok ki. Herkes kendini uzman zannediyor. Bilinçlendirme için broşürler dağıtıyoruz. Tedbir önemli. İtfaiye niçin var, gidip kurtarmaya var. Önleme ise bir kültürdür. Bunu da eğitimlerle, tanıtımlarla, projelerle anlatmamız lazım. Okullar, kamu kurumları, fabrikalarda duyarlılık ve yangın güvenliği eğitimi konusunda geçen yıl 27 bin insana ulaşmışız. Eğlenerek öğrenelim diye bir kitap çıkardık. Hedef çocuklara ulaşmak. "

-"İlimizde çok fazla fabrika yangını oluyor. Fabrika yangınlarının önüne geçilmesi noktasında çalışmalarınız var mı? Fabrikalar yangın önlemlerini yeterince alıyor mu?"

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ İLE ANLAŞTIK

-"İtfaiye olarak 6 bin 832 çıkış yapmışız, bunun sadece 66 tanesi Organize'de fabrika yangını. Bunun haricinde 1035 bina, 275 işyeri yangını olmuş. Fabrikalarda yağmurlama sisteminden tutun, yangın pompalarına, yangın dolaplarından tutun, profesyonel yangın ekiplerine kadar bulunması, arama, kurtarma ekipleri olması lazım. 50'den fazla işçi çalıştıran her fabrikada söndürme ekibi, kurtarma ekibi yani 10 kişilik bir ekip bulunması lazım. Büyük fabrikalarda var. Fabrikalarda bu personelin oluşturulmasını sağlayacağız. Gaziantep Üniversitesi ile anlaştık, bütün sanayicilerin bu ekibi kurması için harekete geçeceğiz. 10 kişilik ekibi eğiteceğiz, arama, kurtarma, müdahale ekibi, profesyonel ekip gelinceye kadar küçük müdahaleler yapacak."

-"Ekip oluşturmamayla ilgili fabrikalara cezai bir yaptırım var?"

SANAYİCİLERE YAZI GÖNDERDİK

-"Fabrikalara bunun cezai bir yaptırımı yok. Fakat yönetmelik, sen bunu kur diyor. Milyonlarca dolar harcanarak fabrikalar kuruluyor, onu önce koruma altına almamız lazım. Acil durumlara önem vermek lazım. Bu ekiplerin kurulması için işverenlerle yakın çalışacağız, Sanayi odası, OSB'ye bunları kurmasını salık vereceğiz. Olası bir şeyde belki biz çıkış yapmayacağız bile, oradaki ekip halledecek. Böyle bir hayalimiz projemiz var. Bunun altyapısını kurduk, üniversite ile anlaştık. Sanayicilere yazıda gönderdik, bilgide verdik."

-"Şehrimizde trafik sorunu malum. Olaylara zamanında gidebiliyor musunuz?"

ARAÇ PARKLARI BÜYÜK SORUN

-"Gaziantep itfaiyesi olarak hem önleme, hem bilgilendirme, hem eğitim, hem denetim hem de en güçlü en hızlı müdahaleyi yapmak için elimizden geleni yapıyoruz. Bazen iki üç dakikada olay yerine varıyoruz ama gittiğimizde sokağa giremiyoruz. Vatandaşımız maalesef yola yanlış park etmiş, ya eve çıkmış, ya başka bir yere geçmiş. Araç sahibini bulamıyorsunuz. Bu konuda daha bilinçli olmamız lazım. Her an bir ambulans, bir itfaiye ekibi can ve mal kurtarmak için olay yerine gelebilir, faaliyette bulunabilir diye düşünmemiz lazım. Böyle düşünerek trafiği açmamız lazım. O kültürü o mantığı bizim beslememiz lazım." Meral KINACILAR