Son yıllarda sadece rant hesabı güdülerek adeta başıboş bırakılan ve kontrol mekanizmasının çalıştırılmadığı için, çarpık yapılaşmanın beton yığınına döndürdüğü Gaziantep’in adeta GRİ kent haline dönüşmesi endişe yaratıyor. Yeşil alanların işgal edilerek beton yığınına dönüştürülmesi sonucu Gaziantep’in özellikle uydudan tüm olumsuzluğunun çıplak şekilde ortaya çıkmasını gündme taşıyan Ökkeş Özekşi’nin GRİ Kent tanımlamasına STK’nın yetkili isimleri de katıldı.

Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Sıtkı Severoğlu, durumun gerçekten endişe verici olduğunu söylerken, kişi başına düşen yeşil alanın artırılması gerektiğini belirtti. Gaziantep Müteahhitler Derneği Başkanı Rıdvan Köksüzer ise, kentsel dönüşümün bütün olarak yapılmasına işaret ederken, Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Kenan Seçkin ise yeşil alanların kentsel dönüşümle artırılması gerektiğini söyledi. Soruna farklı gözle yaklaşan Gaziantep Kulübü Başkanı Kamil Gereççi de, Gaziantep'in yeşil fakiri bir kent olduğunu, gerek nüfus artışları gerekse buna bağlı olarak yapılan yanlış imar planlarının bu kentin yeşilini yok ettiğini ifade etti.

SAĞLIKLI BİR ORTAMDA YAŞAMIYORUZ

Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Sıtkı Severoğlu, bu kentte yaşayanların yeteri kadar yeşil alan olmamasından dolayı sağlıklı bir ortamda yaşamadığını söyledi.

Severoğlu, daha yeşil bir Gaziantep'in bütün kentte yaşayanların arzusu ve en doğal hakkı olduğunu belirtirken, "Yasalar ve yönetmelikler, kentlerde kişi başına 10 metrekare yeşil alan yapılmasını öngörüyor. Maalesef Gaziantep'te kişi başına düşen yeşil alan yetersiz. Hatta bunun yarısının altında. Bu nedenle Gaziantep'te hem mevcut yeşil alanlarla ilgili hassasiyet gösterilmeli hem de yeni yeşil alanların kente kazandırılması konusunda çalışma yapılmalıdır. Bu bizim gelecek nesillere karşı da borcumuz ve görevimiz. Daha yeşil bir Gaziantep'te yaşamak istiyoruz. Uzaydan çekilmiş kentin fotoğrafları bir yana, biz bu kentte yaşıyoruz ve yeşil alan yetersizliğinin farkındayız. Bu nedenle daha yeşil bir Gaziantep hepimizin hedefi olmalı. Daha yeşil bir Gaziantep istiyoruz" diye konuştu.

YANLIŞ İMAR PLANI KENTİ YOK ETTİ

Gaziantep Kulübü Başkanı Kamil Gereçci, Tarihsel konum olarak Sacır Deresi'nin üzerinde oluşan kentin, daha önce bağ ve bahçelerin, yeşilliğin simgesi olduğunu belirterek, "Daha sonra gerek nüfus artışları ve buna bağlı olarak yapılan yanlış imar planları bu kentin yeşilini yok ederek şu andaki sonucu doğurmuştur. Elimizde son kalan yeşil parça olan 100. Yıl Kültür Parkı ve bunun Gölet'e kadar olan gelişme sahasının korunmasının önemi ortadadır" dedi.

RANT CANAVARININ KATKISI VAR

1960'lı yıllarda ABD'li bir doktor olan Mr. Aizli’nin başlatmış olduğu Dülük ormanı ağaçlandırmasının, daha sonra Muhterem Okutur, Mahmut Tüzün gibi idealist ormancıların gayretleri ile şimdiki duruma ulaştığını ifade eden Gereççi, "Bu insanların çekilmesiyle beraber orman varlığımız olduğu yerde kaldı. Herkesin gözünü bürüyen rant canavarı bu gri tablonun oluşmasına en büyük katkıyı sağlamıştır" dedi.

TEK BİR YEŞİL YAPRAĞI BİLE KORUMALIYIZ

'Bu saatten sonra yapılması gereken şey bir tek yeşil yaprağı bile korumak olmalıdır' diyen Gereççi, "Kenti yönetenlerin üzerlerine büyük sorumluluk düşüyor. Orman çevresinde yoğun yapılaşmalar başlamıştır. Orman manzaralı konutlardan çok doğal hayatın içinde yaşandığı ormanlar gerekiyor. Ormanlar geliştirilmelidir. Aksi halde bunun faturasını doğa bizden çıkarır ve bedelini hep beraber ağır şekilde öderiz" diye konuştu.

KENTSEL DÖNÜŞÜM BÜTÜN OLARAK YAPILMALI

Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Rıdvan Köksüzer, Gaziantep'in gri bir kent olduğunu, kişi başına düşen yeşil alanın çok az olduğunu söyledi.

Çarpık yapılaşan bölgelerin etkisiyle özellikle havadan bakıldığında kentin görüntüsünün hiç de hoş olmadığını belirten Köksüzer, "Yeşili artırmanın, griden kurtulmanın tek yolu kentsel dönüşüm yaparak yüzde 60-70 çarpık yapılaşmanın olduğu mahalleleri dönüştürmek. O zaman gri görüntüden kurtuluruz. Modern yapılaşan yerlerde yeşil alan var. Ancak Perilikaya, Vatan, Düztepe, Hoşgör gibi yerler yeşil yoksunu. Yeşil sorunu ancak kentsel dönüşümle çözülür. Şu ana kadar yapılanlara ben kentsel dönüşüm demiyorum. Eski yerleri yıkıp yeni yerler yapmak kentsel dönüşüm değildir. Parça parça yapılan kentsel dönüşüm doğru değil. Bir bütün olarak kentsel dönüşüm yapılmalıdır. Kentsel dönüşüm planı şehrin bütününü kapsamalıdır" diye konuştu.

GÜZEL PROJELER YAPILIYOR

Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Kenan Seçkin, Gaziantep'in gri görüntüsünden kurtulması için belediyelerin yaptığı çalışmaları yabana atmamak gerektiğini söyledi. Seçkin, "Yeşil alanlar kentsel dönüşümle artırılmalı. Şu anda Hobi bahçelerinin olduğu yer, Et Balık'tan Arıtma Tesisine kadar yeşil alan çalışmaları var. Ekolojik park, Yeşil Vadi ve Karataş'ta yapılan parkları önemsemek lazım. Kentsel dönüşümle biraz daha fazla yeşil olan ortaya çıkarılacaktır. Tamam gri bir kentiz ama, hazırdaki yeşil alan projelerinin de takdir edilmesi gerekir" diye konuştu.