Gaziantep'te en fazla yoğunluğun Prime Mall bölgesi olacağını dile getiren Girişken, "TRT arazisi, Düşkünler Yurdu, yolun diğer tarafında Üniversite alanı olarak görülen yerin hepsi kentsel dönüşüm alanı ilan edildi ve bu bölgeler yüksek yapılaşmaya hazırlanıyor. Prime Mall'ede yüzde 20 konut yapılaşması verildikten sonra bu bölge Gaziantep'in en yoğun bölgesi olacak. Nüfus ve trafik yoğunluğu açısından hiç olmazsa Prime Mall'e konut yapılaşma hakkı verilmesin" dedi.

KENTLER MAHVOLDU

Kentlerde sadece yüksek yapılaşmanın değil, yoğun yapılaşmanın da kısıtlanması gerektiğini belirten Girişken, geçmişte verilen yüksek yoğunlukların çirkin kentler meydana getirdiğini ifade etti. Girişken, "Yükseklik bir problem ama, asıl meselenin pek yakında yükseklik değil yoğunluk olduğunu anlayacağız. Bu yoğunluğu adam 20 kat yerine 5 katlı da kullansa aslında şehre daha az zarar vermiş olmuyor. Ranta dayalı inşaat sektörünün gelişmesi, konut algısının rant odaklı olarak geliştirilmesinin bir sonucu olarak kent merkezlerindeki yoğunluklar aklımıza hayalimize gelmeyecek boyutlara ulaştı ve şu anda biz bunun sancılarını çekiyoruz. Yüksek yapılaşmanın etkileri görülmeye başlandıktan sonra, bu yanlıştan geri adım atılmaya başlandı. Son 10 yılda belediyelerin kontrolsüz bir şekilde, kimi zaman pervasız şekilde imar tadilatları yoluyla noktasal, yoğunluk artırıcı, yükseklik artırıcı müdahaleler yapması kentleri mahvetti" diye konuştu.

İMAR TADİLATLARI ZORLAŞTIRILMALI

'Kent merkezlerinde daha düşük yoğunluklu ve daha insancıl konut yapılarına, yapılaşmaya ihtiyacımız var' diyen Girişken şunları söyledi:"Bunun için yönetmelikle ilgili değişiklikler yetmez, muhakkak yerel idarelerin, belediyelerin plan tadilatı yapmasına, imar tadilatını zorlaştırıcı ağır şartlar ve hükümler getirilmesi lazım. Bizzat devletin tepesinden imar tadilatlarının yönetilemez bir boyuta geldiğini ve kentlere büyük zararlar verdiğini açıklayan, bunu durdurmaya yönelik politikalar geliştireceklerini söyleyen politikalar kamuoyuyla paylaşılmadığı sürece, ne yazıkki yerel idareler bu yöntemden vazgeçmeyeceklerdir. Belediyelerin imar tadilatları yoluyla noktasal yoğunluk artırıcı, yükseklik artırıcı müdahaleler yapmasının önüne geçilmelidir. Umuyorumki çok geç olmadan yoğunluklara verilen yoğunluklar hakkındaki yanlışlıklar da görülür ve buradanda geri adım atarız."

PRİMEMALL ÇEVRESİNDEKİ YOĞUNLUK ARTIŞI ÇOK KRİTİK

Karataş'ın Gaziantep'in şuanda görünen en yoğun bölgesi olduğunu, özellikle Akkent'in çok yoğun bir bölge olduğunu anlatan Girişken, büyükşehirin yoğunlaştığı bölge olan Prime Mall bölgesine de dikkat çekerek şöyle konuştu:"PrimeMall'ın önemi şuradan geliyor. Primemall ve çevresindeki bölge geçiş noktası, üniversite ile şehir merkezini bağlaması, tıp fakültesi ile diğer yöndeki bağlantıyı bağlaması, çevre yolu çıkışından kentin batısına, güneyine erişimin sağlanması dolayısıyla buradaki yoğunluk artışı çok kritik. Akkent bir son nokta. Akkent mecburi bir istikamet değil, orada yerleşim bitiyor. Oradan Düztepe'den şehir merkezine iniyorsunuz. Ama Primemall çok önemli bir aksın geçtiği bölge. TRT arazisi, Düşkünler Yurdu, yolun diğer tarafında Üniversite alanı olarak görülen yerin hepsi kentsel dönüşüm alanı ilan edildi ve hepsi yüksek yapılaşmaya hazırlanıyor. Ne yazıkki. En Prime Mall 'ın kendisine yüzde 20 yapılaşma hakkı verildi. Prime Mallede bir konut yapılaşması verildikten sonra orası Gaziantep'in en yoğun bölgesi olacak. Hem trafik, hem nüfus yoğunluğu anlamında" Meral KINACILAR