Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürü Celalettin Ekinci, eğitimdeki kötü talihimizin değiştiğini, istatistiki rakamların Haziran-Temmuz ayında açıklanmasıyla bunun net şekilde görüleceğini müjdeledi. Ekinci, eğitimi düzeltme adına önemli projeleri hayata geçirdiklerini belirtirken, "Yapılan çalışmalar bizi uçuracak. Gaziantep'in eğitimde niye marka değil algısını değiştireceğiz TEOG'lar, LYS, YGS'ler belli olduktan sonra nereden nereye geliyoruz, göreceğiz. Şimdi zaten bir yükseliş trendindeyiz" dedi.

Milli Eğitim Müdürü Celalettin Ekinci ile eğitimdeki sıkıntıları, hedeflerini ve yaptıkları çalışmaları konuştuk.

KÖTÜLÜK DEVAM ETMİYOR

Eğitimle ilgili kentte çok kötü bir algı olduğunu, ancak bu kötülüğün devam etmediğini, ilelebet devam etmeyeceğini belirten Ekinci, "Bunun sonuçlarını Gaziantep yakın zamanda görecek. Haziran-Temmuz ayında, Gaziantepli istatistiki olarak başarı seviyesinin yükseldiğini görecek. Bizim yüzümüzden de görür. Biz yalan söyleyemeyiz. Bakanlık tüm bilgilere sahip. Kamuoyunun karşısına çıkıp da 'ey Antep, biz kötüydük de çok iyi olduk' diye yalan söyleyemeyiz. Bakanlık verileri görüyor. Kötüyken daha da kötü olmuşsun diyecek bana" dedi.

LİDER YÖNETİCİLER PROJESİ

'Ne yapıyoruz da düzeliyor, kendiliğinden mi düzeliyor' diyen Celalettin Ekinci çok sayıda projeleri olduğunu belirterek, "Mesela Türkiye'deki hiçbir yerde olmayan projelerimiz var. İlk yaptığınız işlerden birisi lider yöneticiler projesi. Her ay okul müdürlerimiz biraraya geliyorlar. 35 grupta değişik okul müdürlerimiz biraraya geliyor. Şehitkamil'deki bir müdürle Şahinbey, Nizip'teki okul müdürleri biraraya gelsin, kendi okulları dışındaki okulların fiziksel havasını teneffüs etsin istedik. Bu sırada güzel örnekleri alıyorlar, kötü örneği de görüyorlar. Sorunları konuşuyorlar. Biz ne konuşursanız konuşun eğitim konuşun diyoruz. Şehrin sorunlarını ve çözüm yollarını konuşun bize de iletin, bundan bizde istifade edelim diyoruz. Koca kayayı tek başına kimse kaldıramaz ancak birlikte olunursa kayalar kaldırılır" diye konuştu.

BU KENTTEN ŞAİR VE YAZARLAR ÇIKSIN

Şairler ve yazarlar kulübü projesinin devam ettiğini, sadece okutmak değil, bu kentten şairler ve yazarlar da çıksın istediklerini dile getiren Ekinci, "İnşallah onunda sonuçlarını göreceğiz. Öğrencilerimiz şiir yazıyorlar öğrencilerimiz hikaye yazıyorlar. Zaten kültürel anlamda edebiyatta şiirde belli bir yere gelemezseniz medeniyeti, başarıyı bir yere taşıyamazsınız. Biz bunu destekliyoruz" dedi.

HUKUK HERKESE LAZIM

Müdür atamalarıyla ilgili bazı sendikaların açtıkları davaların sonuçlandığını hatırlattığımız Ekinci, bu konuda hukuken gereğini yapacaklarını söyledi. Ekinci, "Komisyonlar marifetiyle puanlamalar, görevden almalar yapıldı. Hata da olmuş olabilir. İnsanın olduğu her yerde hata olabilir. Haketmediği şekilde belki görevden alınmıştır veya haketmeyen bir kişiye de görev verilmiş olabilir. Bazı davalar bize geri dönüyor. Hukuk herkese lazım. Hukuk karşısında boynumuz kıldan ince. Herkesin de böyle olması gerekiyor. Kim ne kadar doğru yaptığını iddia ederse etsin nihayetinde hukuk benim dediğim der ve doğru olan budur. Hukukun dediği şeyi hiç itiraz etmeden yapmak zorundayız. Arkadaşlarımızdan bizi mahkemeye veren var, halinden memnun olmayan var, haklı olabilirler olmayabilirler. Hakimin kanaati önemli. Biz işlemin gereğini yapacağız Şu ana kadar bize herhangi bir müdürün göreve iadesiyle ilgili birşey gelmedi. Bize gelenleri inceliyoruz, bazılarıyla ilgili bakanlığımıza görüş soruyoruz. Yasal süresi içinde bunların gereğini yapacağız" diye konuştu.

VALİ ATA GAZİANTEP İÇİN BİR ŞANS

Okulların ayın 23'ün de kapanacağını, 500 binden fazla örgün eğitim öğrencisi olan bir ilde yaşadığımızı belirten Ekinci, "Bu büyüklüğü düşündüğümüzde ilk yarı yılı, gönül rahatlığı ile, huzur içinde mutlu kapatıyoruz. Sorunlar var mı var, devam edecek mi, edecek. Derslik ihtiyacımız devam ediyor. Vali Ata Gaziantep için bir şans. Gaziantep"in derslik açığı rutin çalışmayla kapatılacak bir açık değil. Kendisine şükran borçluyuz. Gaziantep'in derslik ihtiyacı tabi ki zaman içinde kapanacak. Şu anda ikinci yarı yıla hazırladığımız 1300'e yakın dersliğimiz var. Bu 10 civarında okul yapar. İkinci dönem açılacak. Derslik açığında peyderpey rahatlama olacak" dedi.

OKULLARIN SAHİPLERİ İŞ BAŞINA GELDİ

'Okul müdürlerimizin hepsi 4 yıllığına görevlendirildiler. Okuluyla ilgili her müdür 4 yıllık plan yapmak zorunda' diyen Ekinci, "Müdür yardımcıları da aynı keza 4 yıl görev yapacaklar. Bu ne demektir bu okulların gerçek manada sahipleri iş başına geldiler.

Artık okula gittiğimizde müdüre ne planlıyorsun, ne gibi çalışmalar yapmak istiyorsun diyerek bunları konuşabileceğim" dedi.

KOKAN TUVALET GÖRMEK İSTEMİYORUM

'Temizlik konusunda zaafiyetlerimiz var. Okulların da temizliği, kişisel bakım, toplumun temizliği,sokakların temizliği önemli' diyen Ekinci şunları söyledi:"Büyükşehir Belediyesi ve Opet ile işbirliği yaptık. 20 bin öğretmenin 20 binini temizlik ve hijen konusunda eğitimden geçireceğiz. Bu 500 bin öğrenciyi etkiler bu 500 bin öğrenci de annesini babasını, bir şehri etkiler. Bunu çok önemsiyorum. Bazı şeyler vardır, parayla çözülmez. İnsanların algılarının değişmesi gerekir. Biz temizlikte de bir algı çalışması yapıyoruz. Öğretmenlerden sonra 500 bin öğrenciyi eğiteceğiz. Sadece bu konuyla ilgili denetim ekipleri kuruyoruz. Bağımsız denetim ekibi okulları gezip fotoğraflandıracaklar. Kokan bir tuvalet istemiyorum artık, öğretmen odasını pırıl pırıl istiyorum. Öğrenci girdiği zaman burası öğretmenler odası demeli."

23 AĞAÇ KESTİK

Bir okulun bahçesinde atölye yapılması için taşıma imkanı olmadığı için 23 tane ağacı kesmek zorunda kaldıklarını anlatan Ekinci, "Yetişkin ağaçlardı. Mevsimsel olarak sökülse kururdu. Oman bakanlığından resmi izin aldık. Ağaç çok önemli ama benim çocuğumda önemli. O ağacı koruyacak benim çocuğum. Yani Antep'te zaten okul arsası sorunu var, bunu bilmeyen var mı? O okula o atölyeyi yapmak zorundayım. İçimiz acıdı ama ağaçları kesmek zorundasın, mecbur kaldık. Lütfen kimse eğitimi siyasete karıştırmasın. Vatandaşımız, halkımız insanların neyi niçin söylediklerini, niyetlerini çok iyi anlıyorlar. Var mı okul arsası. Okul yapacak arsa verebiliyor musun bize. Büyükşehir Belediyesine teşekkür ediyoruz. Her öğrenciye bir ağaç projesiyle 550 bin ağaç dikilecek" diye konuştu.

BELEDİYELERİ ZORLUYORUZ

Okul arsası konusunda belediyelerden yapmaları gerekenden fazla destek aldıklarını belirten Ekinci, "Şöyle bir algı var. Sanki belediyeler yardım etmiyor. Bugünkü belediyeler çok yardım ediyor. Ama geçmişte o kadar çok sorun varmışki, birikmiş birikmiş. Onların da yükleri ağır. Açık çok. Bizde belediyeleri yer verin, yer verin diye zorluyoruz. Onlarda günün ihtiyacına göre veriyorlar, fazlasını da veriyorlar ama geçmişte ihtiyaç çok olduğu için açık bir türlü kapanmıyor. 300 dersliği ikinci dönem teslim alacağız. 1300 derslik inşaatı devam ediyor. Bu toplamda 1500-2000 arası derslik yapar. Yüzümüzün güleceği, tamamen rahatlayabileceğimiz 4 bin dersliğe daha ihtiyacımız var. Hergün biraz daha iyiye gidiyoruz. Gaziantep'te öğretmen açığının çok fazla olmadığını, norm kadroya göre açığımız bulunduğunu söyleyen Ekinci, "Genç bir öğretmen nüfusumuz var. Evlilikler doğumlar, tayinler, askere gidenler bir sirkülasyon sözkonusu" dedi.

25 BİN SURİYELİ ÖĞRENCİ EĞİTİM GÖRÜYOR

Suriyeli öğrencilerde 62 bin hedef kitlemiz var. Hem kamplarda, hem de kamp dışında şu anda 25 bin Suriyeli öğrenci geçici eğitim merkezlerinde eğitim görüyorlar. Biz Suriyeli çocukların tamamına ulaşacağız. Suriyeli öğretmenleri mülakatla alıyoruz. Ellerindeki belgelerle, kimliklerle istihbari çalışmalar yapıyoruz" dedi. Meral KINACILAR