Başbakan Ahmet Davutoğlu, Gaziantep Sanayi Odası'nın 25'inci kuruluş yıldönümü nedeniyle Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen 'Gaziantep'in Yıldızları' ödül törenine katıldı. Davutoğlu “İstiklal harbini yakan şehir Gaziantep’tir. Gaziantep’in destanını yazılması gerekiyor. Gaziantep’in destanına film, bu Şahinbey’e olan borcumuzdur" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Gaziantep'in ihracat ve üretim noktasında sergilediği performans, Türkiye ortalamasının üzerindedir. Sanayiciyi daha üretim ve katma değer sağlamaya çağırıyorum. Ekonomik olarak kendi kendine yeterli olmayan ülkenin siyasi olarak ayakta durması zor” dedi.

Gaziantep Sanayi Odası tarafından düzenlenen Gaziantep’in Yıldızları Ödül Töreni, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, eski Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın katılımlarıyla Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapıldı.

Başbakan Davutoğlu, şehirlerin kaderini siyasiler olduğu kadar iktisadi liderlerin de belirlediğini vurgulayarak, “Gaziantep'in ihracat ve üretim noktasında sergilediği performansın, Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu söyledi. Davutoğlu, “Gaziantep iradesiyle hükümetin, açık desteğiyle Gaziantep Mezopotamya ve Akdeniz arasında kadim ticaret yolu arasında merkezi çekim alanı oluşturacağız. Biz de destekleyici projelerle önümüzdeki dönemde Gaziantep'in bu potansiyelini daha çok harekete geçireceğiz. Ulaşım ve lojistik projelerimiz var. Önümüzdeki dönem hayata geçirileceğini düşünerek planlama yapan sanayicilerimiz bilsin ki bu çalışmalar Gaziantep'i sanayi üssü yapacak. Bunun için tüm sanayicilerimizi daha fazla performansa davet ediyorum. Yeni hükümeti kurduğumuzda da sanayicilerimizden rekabet gücünü artırmak için Ar-Ge'ye daha fazla yatırım yapmasını istedik. Ar-Ge'yi geliştirerek küresel rekabet gücünü artıracağız. Bakın Avrupa yaşanan krizlerde bu ortaya çıktı. Sanayi üretimi olmayan ya da zayıf olan ya da tüm potansiyelini çevrede olan ülkelerin hizmet sektörüne yönlendirmeleri ülkelerin ekonomik krizden çıkamamasının sebebidir. Gaziantep'i 30 yıl sonra Ortadoğu'nun, Akdeniz'in tüm bölgenin en önemli kavşak şehri, üretim üssü haline getirelim" diye konuştu.

GAZİANTEP'İN DESTANININ YAZILMASI GEREKİYOR

Davutoğlu, “İstiklal harbini yakan şehir Gaziantep’tir. Gaziantep’in destanını yazılması gerekiyor. Gaziantep’in destanına film, bu Şahinbey’e olan borcumuzdur. Her yerde Gaziantep yapmışsa bizde yaparız bilinci oluşmuşsa ekonomik alanda Gaziantep’i bir adım önde görüyoruz. Gaziantep’in ihracatta 36 milyon dolardan 136 milyon dolara, Gaziantep’in dezavantajı, avantaja dönüştürdüğünü görürsünüz. Gaziantep'i ekonomik hayatta hep önde görüyoruz. Gaziantep ciddi bir rekabet gücü kazanmıştır bunu destekleyecek projeleri hayata geçireceğiz. Amanos Tüneli en kısa zamanda tamamlanacak bu GAP havzasını İskenderun'a bağlayacak. Konya'da dün zikrettim Konya Gaziantep hızlı tren projesi hayata geçirilecek. Hepinizi şimdiye kadar gösterdiğiniz performanstan daha fazlasını göstermenizi istiyoruz. İthalata olan bağımlılığın azalması ve Ar-Ge geliştirilmesi ile küresel ekonomiye rekabet gücünün artırılması. Üretemeyen bir ekonominin krizlere karşı durması mümkün değil. Ar-Ge için her türlü teşviki vereceğiz marka sayısını artırmanızı istiyoruz. Ne talep ediyorsanız yapılacak. Ne istiyorsanız siyasi irade olarak yanınızda olacağız. Gaziantep daha fazla istihdam, daha fazla yatırım istiyoruz. Tek boyutlu bir ekonomi değil Gaziantep-Kilis Polateli organize bölgesi çalışmaları sürüyor. OSB için her türlü desteği vereceğiz. Gaziantep’te 10 OSB var. İlçelerimizde de OSB’ler var. Gazi şehir olduğu gibi esnan şehirde olduğunu gösterdi. Bize sığınan kapımızı açmak bizim boynumuzun borcudur. Gaziantep kurtuluş savaşında nasıl mücadele ettiyse bugünde Halep’te aynı şey yaşanıyor. Ekonomik istikrar olmaz ise siyasi istikrar olmaz” dedi.

SANAYİNİN MİMARLARI

GSO Başkanı Konukoğlu, bugün hem ödül törenlerini gerçekleştirmenin hem de GSO’nun 25. yıl dönümünü kutlamanın heyecanı ve gururunu yaşadıklarını söyledi. Konukoğlu, “sanayinin mimarları” olarak tanımladığı üyelerine teşekkür ederek şöyle devam etti:

“Memleket sevdasıyla çalışan, üretmeye, istihdam yaratmaya ve ihracat yapmaya devam eden siz değerli sanayicilerimizi bir kez daha yürekten kutluyorum. Bu vesileyle, 1989 yılında Odamızın kuruluşunu gerçekleştiren değerli büyüğümüz Sani Konukoğlu başta olmak üzere bugüne kadar görev yapan yönetim kurullarımıza, meclis başkanlarımıza, üyelerimize ve personelimize teşekkür ediyorum. Hayatını kaybetmiş sanayicilerimizi rahmetle anıyorum. 278 kurucu üye ile yola çıkan Odamız, bugün itibariyle 3 bin 882 üyeye ulaşmıştır. 120 bin kişiye iş imkanı sağlayan üyelerimiz 6,5 milyar dolar ihracat gerçekleştiriyor. Her zaman birlik beraberlik içinde hareket eden GSO, şehrimizin ekonomik kalkınmasına öncülük etmiştir.”

“GAZİANTEP, BİR YILDIZ GİBİ PARLAMAKTADIR”

Bugün güçlü sanayisi, üretim ve ihracatıyla dinamik bir ekonomiye sahip olan Gaziantep’in bölgesinde bir yıldız gibi parladığını vurgulayan Konukoğlu, şunları kaydetti:

“Son 25 yılda aldığımız ciddi mesafe, hem nasıl çalıştığımızın çarpıcı bir göstergesi hem de gelecekte neleri başaracağımızın ispatıdır. Gaziantep olarak gururluyuz. Çünkü son 25 yılda; Türkiye ihracatı 13 kat artarken, Gaziantep ihracatı 56 kat artış gösterdi. İhracatçı firma sayımız 14 kat artarak 1.700’e, ihracat yaptığımız ülke sayısı 3 kat artarak 173’e yükseldi. Dış ticaret fazlası veren sayılı şehirlerden biriyiz. Bu süreçte, Gaziantep sanayisi yıllık elektrik tüketimi 14 kat artarak 4,6 milyar kilovat saate ulaştı. Bildirge veren işyeri sayısı 3 kat artarak 30 bine, marka başvurusu 26 kat artarak 3 bine ulaştı.”

Yatırımların hız kesmeden devam ettiğini ifade eden Konukoğlu, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) Türkiye’nin en büyüğü olduğunun altını çizdi. Gaziantep OSB’de şu anda 850 firmanın faaliyet gösterdiğini, arsa dağıtımını tamamlayalı 6 ay olmasına rağmen 5. Sanayi Bölgesinde 30 firmanın üretim yaptığını ve 85 firmanın inşaatına devam edildiğini anlatan Konukoğlu, şöyle konuştu:

“Sanayimizin gücünü geliştirmek için hiç yorulmadan çalışmayı ve üretmeyi görev edindik. Bunun en iyi göstergesi, ‘Türkiye’nin En Büyük 1000 Sanayi Kuruluşu’ arasında 57 firmamızın, ‘Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçısı’ arasında 67 firmamızın yer almasıdır.”

“SANAYİCİMİZ, DÜNYADAKİ RAKİPLERİYLE EŞİT KOŞULLARDA YARIŞMALI”

GSO Başkanı Konukoğlu, Türkiye’nin ekonomik başarılarına dikkat çekerek, “2002’den sonra büyük bir başarı hikayesi yazan Türkiye’nin, 2023 yılı hedeflerine ulaşabilmesi için ikinci bir atılım dönemine ihtiyacı var. Bunu gerçekleştirmenin yolu; nitelikli işgücü, yüksek katma değerli üretim, ihracat, araştırma ve geliştirme, inovasyona dayanan yeni bir sanayi hamlesi yapılmasından geçiyor. Bu kapsamda, yerli üretimi özendirici tedbirler artırılmalıdır. Devlet alımlarında, daha çok yerli malı tercih edilmelidir” diye konuştu.

Sanayi sektörünün, milli gelirden aldığı payın artırılması gerektiğine işaret eden Konukoğlu, sanayi yatırımlarının da daha cazip hale getirilmesi gerektiğine vurgu yaparak, şunları kaydetti:

“Yatırımların doğru alanlara yapılması ve teşviklerin doğru uygulanması için Türkiye’nin sanayi envanteri acilen çıkarılmalıdır. Sanayicimiz, dünyadaki rakipleriyle eşit koşullarda yarışmalıdır. Özellikle imalat üzerindeki vergi, sigorta pirimi ve enerji maliyetleri rakip ülkelerle aynı seviyeye çekilmelidir. Ayrıca, iş güvencesi sağlayan ve çalışanın hakkını koruyan kıdem tazminatı fonu mutlaka kurulmalıdır.”

“MESLEKİ EĞİTİM ÖN PLANDA TUTULMALIDIR”

Konukoğlu, Türkiye’nin en büyük potansiyelinin ‘’genç nüfusu’’ olduğunu ifade ederken, “genç nüfusumuzu iyi eğitebilirsek, ekonomik büyümemize ivme katabileceğimizi ve uluslararası rekabette avantaj elde edebileceğimizi” vurguladı. Konukoğlu, “Bu nedenle, mesleki eğitim ön planda tutulmalıdır. Meslek ve teknik lisesinden mezun olan öğrencilerin, üniversitede kendi alanlarıyla ilgili bölüme girmesi kolaylaştırılmalıdır. Unutmayalım ki 21. yüzyılda, biz de eğitim politikalarımızı kalkınmamızda bir araç olarak kullanmalıyız” dedi.

“ÖNCELİKLİ DÖNÜŞÜM PROGRAMLARINI ÇOK OLUMLU BULUYORUZ”

Konukoğlu, hükümetin açıkladığı ‘Öncelikli Dönüşüm Programlarının’ iş dünyasının beklentilerini karşıladığını belirterek, “Öncelikli Dönüşüm Programlarını, iş dünyası olarak son derece olumlu buluyoruz. Ekonomide yeni bir reform dönemini başlatan Sayın Başbakanımıza ve tüm bakanlarımıza şükranlarımızı sunuyoruz. İthalata olan bağımlılığımızı azaltacak, teknolojiyi geliştirecek ve yerli üretimi destekleyecek olan eylem planlarının etkin şekilde uygulanması sayesinde özel sektörün rekabet gücü artacaktır. Türkiye arzu ettiği sanayi vizyonuna kavuşacaktır” diye konuştu.

Konukoğlu, Türkiye’deki organize sanayi bölgelerinde inşaat taban alanının yüzde 15 artırılarak yüzde 70’e çıkarılmasına ilişkin yönetmelik değişikliğinden dolayı Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanı Fikri Işık’a teşekkür etti. “Türkiye’de yakalanan istikrar ve güven ortamının kıymetini çok iyi bilip, hep beraber sahip çıkmamız büyük önem taşıyor” diyen Konukoğlu, Gaziantep iş dünyası olarak ülkemizin geleceğine güvendiklerini ve bu gelecek için çalıştıklarını vurguladı.

Gaziantep’in Cumhuriyetin 100. yılında 30 milyar dolarlık ihracat yapmayı, 350 bin kişiye istihdam sağlamayı, dünyanın bütün ülkelerine ihracat gerçekleştirmeyi, katma değeri yüksek teknolojik ürünlerin üretim üssü olmayı, en az 20 ulusal ve uluslararası marka yaratmayı hedeflediğini hatırlatan Konukoğlu, GSO olarak bu doğrultuda projelerini hayata geçirmeye devam ettiklerini belirtti. Gaziantep’in verilen en küçük desteği bile katlayarak artıran, ülkesi adına katma değere dönüştüren örnek bir şehir olduğuna dikkati çeken Konukoğlu, ‘’Sayın Başbakanımızdan, Hassa-Dörtyol tünel ihalesinin 2015 yılında yapılması için desteklerini bekliyoruz’’ diyerek, bölge sanayicisinin denize ulaşımını kısaltacak projelerine destek istedi.

“SANAYİ VE TİCARET HAMLESİNİ ANADOLU’YA YAYMALIYIZ”

GSO Başkanı Konukoğlu, dünyada artık ülkelerin değil şehirlerin yarıştığına işaret etti. Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için daha yüksek oranlarda büyümesi gerektiğinin altını çizen Konukoğlu, “Bunun için sanayi ve ihracat hamlesini, Anadolu’ya yaymalıyız. Bütün şehirlerin daha hızlı koşmasını sağlamalıyız” diye konuştu.

Sözlerine son vermeden önce, Türkiye’ye sığınan Suriyeliler ile ilgili bir konuya dikkat çeken Konukoğlu, şunları kaydetti: “Gerek Gaziantep’te gerekse diğer illerde yaşayan Suriyeli sığınmacıların işe yerleştirilerek, kayıtlı ekonomiye kazandırılması gerekiyor. Bir işyerinin, en fazla yüzde 10’u Suriyeli çalışan olabilir. Veya her Suriyeli aileden en fazla 1 kişinin çalışmasına izin verilebilir. Bu konuda ilgili yasal düzenlemenin bir an önce hayata geçirilmesini bekliyoruz.”

GSO Başkanı Konukoğlu, törene katılan konuklarına teşekkür ederek, “Gaziantep bugüne kadar çok güzel şeyler başardı, şimdi daha büyük hayalleri var. Gece gündüz demeden daha çok çalışacak, daha fazla yatırım yapacak, daha fazla istihdam yaratacak, daha fazla ihracat yapacak ve yeni Türkiye’yi birlikte inşa edeceğiz. Huzurlarınızda ödül alacak tüm sanayicilerimizi ve onların en büyük destekçisi olan değerli eşlerini, bütün çalışma arkadaşlarını kutluyorum. Törenimize katıldığınız, bu mutlu günümüzü bizimle paylaştığınız için hepinize teşekkür eder, sevgi ve saygılarımı sunarım” diye konuştu. İHA