Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, Gaziantepli sanayicinin kazandığı parayı şehrinde yatırıma dönüştürdüğünü belirterek, “Şehirde domino etkisi sanayileşme ile oluyor” dedi.
Dünya Bankası’nın “Rekabetçi Şehirler Bilgi Tabanı’’ projesi kapsamında Gaziantep’i dünyanın en rekabetçi 7 şehrinden birisi olarak belirlenmesi dolayısıyla başlattığı incelemeler devam ediyor. Bu kapsamda GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu’nu ziyaret eden Dünya Bankası uzmanları Austin Kilroy ve Z. Joe Kulenovic, Gaziantep’in sanayi hamlesi ve ekonomik büyümesi hakkında bilgi aldı.
Gaziantep’in özellikle son 20-30 yılda kaydettiği ekonomik başarıyı raporlamak istediklerini kaydeden Auistin Kilroy, “Bunu dünyaya duyurmak için sizlerle görüşmeler gerçekleştiriyoruz. Arzumuz bu başarınızın, sadece Türkiye’de değil dünyadaki diğer şehirlerde de örnek alınmasını mümkün kılmak. Ne oldu da bu başarıyı elde ettiniz” diye konuştu.
Sanayi geçmişlerinin çok eskiye dayandığına, 1740 yılında Marsilya Limanı kayıtlarında Gaziantep’ten ithal edilmiş dokuma kumaş kayıtları bulunduğuna dikkati çeken Konukoğlu, Birinci Dünya Savaşı’nda çalışabilen nüfusun çoğunluğunu şehit vermelerine karşın bugünkü noktaya geldiklerini anlattı.
“Sanayinin en önemli noktası beyin gücüdür. Sanayi altyapınız da varsa o şehir sanayileşmeye her zaman mahkumdur” diyen Konukoğlu, 1950 yılından sonra Gaziantep’in çok hızlı şekilde sanayileşme sürecine girdiğini, 1970’lerde özellikle eski teknolojiden sıyrılıp yeni teknolojiye geçtiğini söyledi.
Gaziantepli sanayicinin kazandığı parayı şehrinde yatırıma dönüştürdüğüne vurgu yapan Konukoğlu, “GSO Onursal Başkanımız Sayın Abdulkadir Konukoğlu’nun ‘Dünyada Türkiye, Türkiye’de Gaziantep’ sözü vardır. Gaziantepli kendi şehrine yatırım yapmayı sever’’ diyerek, başarı sırlarından birisini paylaştı.
Şehirde beyin göçü olmadığının altını çizen Konukoğlu, 1980’li yılların başında eğitimlerini tamamlayan gençlerin Gaziantep’e dönmesiyle de ihracat hamlesi başladığının, pazar ve ürün çeşitliliğini hedef olarak koyduklarını ve bugün 177 ülkeye ihracat yaptıklarının altını çizdi.
GSO olarak şehrin önünü açmak, sanayicinin rekabet gücünü artırmak için ellerinden gelen çabayı ortaya koyduklarını ve birçok proje yürüttüklerini anlatan Konukoğlu, 5. Organize Sanayi Bölgesi’nde arsa dağıtımını tamamladıklarını, Polateli-Şahinbey OSB çalışmalarının yanı sıra lojistik maliyetini düşürecek ve zaman tasarrufu sağlayacak Dörtyol-Hassa Tünel Projesi’ne devam ettiklerini kaydetti.
“Şehirde domino etkisi sanayileşme ile oluşuyor” diyen Konukoğlu, Gaziantep’in 2023 yılında 30 milyar dolarlık ihracat hedeflediğini sözlerine ekledi.
Dünya Bankası Ankara Ofisi’nde görevli Avrupa ve Orta Asya Uzmanı Can Selçuki’nin de bulunduğu görüşmenin sonunda Adil Konukoğlu, misafirlerine yöresel hediyeler takdim etti.