* Gaziantep'in trafiği ve ulaşımı Ankara’dan daha kötü,*THY ve Anadolu Jet ısrarla Gaziantep'teki sefer sayısını arttırmıyor * Gaziantep'in birinci sorunu Suriyeliler, asayiş ve uyuşturucu olaylarıMHP Gaziantep Milletvekili Sermet Atay, ilk çalışmalarını ve Ankara izlenimlerini gazetemize anlattı. Ankara'da kiraların Gaziantep'ten daha ucuz olduğunu, üstelik evlerin sosyal tesisli ve doğa harikası yerlere inşa edildiğini söyledi. Kiraların yanısıra Ankara'da ulaşım, yeme içmenin de Gaziantep'ten ucuz olduğunu belirten Atay, "Gaziantep'te gastronomi diye diye fiyatları uçurmuşuz. Oradaki baklava daha ucuz, oradaki kebap daha ucuz. Alışveriş daha ucuz ve daha çeşitli. Memur açısından bakarsak bile Ankara Gaziantep'ten daha ucuz bir şehir" dedi. Atay uçak bilet fiyatlarına ve sefer sayılarına da değinerek, uçak firmalarının bu kente bakış açılarının mutlaka değiştirmesi gerektiğini söyledi ve “Gaziantep’i yolunacak kaz gibi görmekten vazgeçmeliler” dedi.ozeksi.jpg

1600 TL. KİRA VERDİĞİM EVİ, ANTEP’TE 2.500-3 BİNDEN AŞAĞI TUTAMAMDaha önce Ankara'yı pahalı bir şehir olarak düşündüğünü söyleyen Sermet Atay, milletvekili seçilip gidince bu algısının değiştiğini belirtti. Kiraların daha ucuz olduğunu belirten Atay, “Çankaya'da tuttuğum ev, Türkiye Büyük Meclisi'ne 5 dakika uzaklıkta. İki artı bir salon ama son derece kullanışlı ve geniş ev, kirası 1600 Lira. Üstelik sosyal tesisli. Önünde Kavaklık gibi bir vadi var, su akıyor, spor alanları, tenis kortları, basketbol sahası, yürüyüş alanları var. Doğa harikası bir yer yapmışlar. Böyle bir evi Gaziantep’te 2,5- 3 binden aşağı tutamazsınız. Çünkü bu şehir uçmuş kira ve konut yönünden. Bir tespitim daha oldu, Ankara Gaziantep'ten kesinlikle daha ucuz. Gaziantep'e gastronomi şehri diyoruz ama gastronomi diye diye fiyatları uçurmuşuz. Ama buna karşılık Ankara’da baklava daha ucuz, kebap daha ucuz. Alışveriş daha ucuz ve daha kaliteli üstelik çeşit çok. Oradaki manav buradan daha ucuz, oradaki kafe buradan daha ucuz. Çukurambar'da en lüks kafede bir kahveyi 5 liraya içiyorsunuz, burada içseniz 7-8 lira. Aradaki farka bakın. Memur açısından bakarsak Ankara Gaziantep'ten daha ucuz bir şehir."

SURİYELİ GÖRMÜYORUZTaksi fiyatlarının bile Gaziantep'ten daha ucuz olduğunu belirten Atay, "Ulaşım daha ucuz. Üstelik ulaşım çok çeşitli. Çok büyük şehir olmasına rağmen büyük bir trafik sıkıntısı yok. Gaziantep'in trafiği oradan daha kötü. Adam, trafiğin sıkıştığı yerlere battı çıktı yapmış, sıkıştığı yerde trafiği alta almış, üst taraftan geçirmiş. Tramvay denen bir yüz karası bir şey yok. Şehrin altından insanlar metro ile gidiyor. Uydu kentler yapmışlar, şehri dışarı taşımışlar, oraya da metro götürmüşler. İnsanlar toplu ulaşım araçlarıyla geliyor. İnsanlar birbirlerine gayet saygılı, birbirine karşı sevgililer. Yani Ankara şehri yaşanılabilecek bir şehir. Başkent hakkını veriyor. Birde Suriyeli görmüyoruz. Bizim Gaziantep gibi adım başı karşınıza Suriyeli çıkmıyor, Suriye mahallesi olan bir bölge yok" dedi.

400-500 LİRAYA UÇAK BİLETİ Mİ OLUR ?Sermet Atay, Gazetemizin de sık sık gündeme getirdiği son günlerdeki uçak biletlerinin yüksekliği konusuna da değindi. Atay bu konuda şunları dile getirdi: "Gaziantep'ten İstanbul'a gidiş 350 TL, aynı bilet Adana'da 270 lira. Aramızda yüzde 25 fiyat farkı var. Bazı günler gidiş gelip 800 lirayı buluyor. Hani 300 lira taban fiyattı? Ulaştırma bakanı açıklama yapmıştı, 300 liranın üzerinde fiyat olmayacak diye. 400-500 lira bilet fiyatı mı olur? Bu fiyatlara gidiyor üstelik yer yok. İnsanlar Kahramanmaraş'a, Adana'ya gidiyor. Uçak bilet fiyatlarının yükselmesinde özel sektörün sefer sayısını azaltması ve bu boşluğu THY'nin doldurmaması etkili. Eskiden Pegasus 2 tane uçak koymuştu, birini kaldırdı. Onur'un iki tane seferi vardı birini kaldırdı. Atlas iki tane sefer koyuyordu seferinin birini kaldırdı. Sun Express koyuyordu kaldırdı. Özel sektör buradan çıktı, bu boşluğu kimin doldurması gerekiyor? THY ve Anadolu Jet'in. Ama THY ve Anadolu Jet ısrarla Gaziantep'teki sefer sayısını artırmıyorlar."GAZİANTEP'İ YOLUNACAK KAZ GİBİ GÖRÜYORLARUçak sefer sayılarında Gaziantep'e haksızlık yapıldığını, Suriyeli ve çevre illerden gelen nüfusun gözardı edildiğini söyleyen Atay, "Yav arkadaş sen niye Gaziantep'i Gaziantep olarak düşünüyorsun? Gaziantep'in 2 milyon nüfusu var olarak görüyorsun ya 500 bin Suriyeli var, Kilis, Adıyaman, Kahramanmaraş'ın birçok ilçesini, Şanlıurfa'nın birçok ilçesini hesaba almıyorsun bunları üst üste koyduğunda Gaziantep yaklaşık 3, 4 milyon insana tekabül ediyor. Sen Adana'yı hesap ederken Adana-Mersin olarak hesap ediyorsun ama Gaziantep'i sadece Gaziantep olarak hesap ediyorsun. Biz Adana'dan küçük bir şehir değiliz ki. Ama orada Adana'nın torpili var. Pegasus'un sahibi Sabancı Adanalı. Bir diğer sorun bunların saati erken. Sabah Gaziantep'ten 5 tane uçak kalkıyor. Bunlar Gaziantep'i yatacak havalimanı olarak seçiyorlar, çok ters saatlere uçak saati koyuyorlar. Yani akşam son seferini buraya yapıyor, sabahleyin ilk seferini buradan yapıyor. 06.00'da gidecek insan el insaf 04.00'te kalkması lazım. Allah için vicdan… Hepiniz saat 06.00'ya niye koyuyorsunuz, biriniz 7'ye, biriniz 8'e koyun, ama hep Gaziantep'i yolunacak kaz gibi görüyorlar. THY'de, Onur Air de böyle görüyor" dedi.

THY MÜDÜRÜ DALGA MI GEÇİYOR?Gaziantep havalimanında çeşitliliğin de olmadığını dile getiren Sermet Atay, "Adana'dan Bodrum'a uçabiliyorsun, Adana'dan Trabzon'a uçabiliyorsun ama Gaziantep'ten hiç bir yere uçamıyorsun. Gaziantep'ten sadece Kıbrıs, İzmir, Ankara, İstanbul'a uçabiliyorsun? Niye 4 tane? Gaziantepli Bodrum'a gitmiyor mu? Niye Antalya'ya haftada 3 gün koyuyorsun? Niye Gaziantep'e gereken önemi vermiyorsunuz. THY Genel Müdürü açıklama yapmış yeni uçak alırsak, sefer sayısını artıracağız diye. Bu benim çok zoruma gitti. Ben yeni uçak alırsam, buraya sefer sayısını artıracağım diyor, ölme eşeğim ölme çayır çimen bol olur. Senin hatır için sefer koyduğun iller var. Adana'ya günde kaç uçak koyuyorsun? THY Adana'ya günde 12 tane uçak koyarken, Gaziantep'e 6 tane koyuyor. Adana'ya koyduğunun bir tanesini çekip Gaziantep'e veremiyor musun? İstesen bal gibi verirsin. İstanbul-Ankara arası her saat uçak var hem de Gaziantep'in yarı fiyatına. İstanbul-Ankara'nın bir tanesini çekip Gaziantep'e ver. Ne demek dalga geçer gibi, 'ben yeni uçak alırsam sana vereceğim'. Zaten yaz sezonu geçiyor Allah'tan korkmaz. Tatil dönemi, yurtdışından gurbetçiler geldi gitti, eylülden sonra vereceğin uçağın bana ne faydası var? Eylülden sonra vereceğin uçağın hayrını gör." dedi.

İLK HEDEFİMİZ SURİYELİLER Mecliste halen 15 Temmuz'un izlerinin olduğunu, bombalanan yerlerin aynı şekilde durduğunu anlatan Atay, yemin töreni ve ihtisas komisyonlarının oluşturulmasıyla birlikte çalışmalara başladıklarını belirtti. 18 komisyon olduğunu, Gaziantepli vekillerin hepsinin komisyonlarda görev aldığını belirten Atay, "Bana İçişleri bakanlığı komisyonu başkan vekilliği görevi verildi. 26 kişiden oluşuyor. İlk toplantımızı yaptık. Sonra, komisyon başkanımızla divan olarak bir araya geldiğimizde ben ilk hedefimizin Suriyeliler olması gerektiğini söyledi. Bu probleminin hallolması gerektiğini dile getirdim. Bu hususun artık Gaziantep'te, Kilis'te, Şanlıurfa'da, Hatay'da, Kahramanmaraş'ta çok büyük bir problem haline geldiğini, sosyal problemlere yol açabileceğini, insanlarda infial uyandırdığını, sosyal tepkilerin çoğaldığını, bunun yavaş yavaş büyüyeceğini ve daha vahim olaylar olabileceğini, bunun için o insanların güvenliğini sağlamak suretiyle, insani yaşam şartlarını sağlamak koşuluyla biran önce, seçim hakkı tanımaksınız, yani kalırmısın gidermisin diye sormadan, bu insanları insani bir şekilde kendi memleketlerine yolcu etmemiz gerekiyor dedim" diye konuştu.

ÜRETEN, İSTİHDAM YARATAN SURİYELİLERE LAFIMIZ YOK

Atay, Suriyeliler konusunda Cumhurbaşkanına giderek sorunları arzetme kararı aldıklarını belirterek, "İçişleri bakanlığı komisyonunun ilk faaliyeti, ilk talebimiz Suriyelilerle ilgili olacak. Cumhurbaşkanımıza Suriyelilerin iskanı konusunda biran önce kalıcı çözüm bulunması, nüfus, vatandaşlık kanununun değiştirilmesi ve bunlarla ilgili kanun çıkarılabiliyorsa çıkarılması, bunların artık insani yaşam koşullarının da sağlanarak kendi ülkelerine gönderilmesi gerektiğini ifade edeceğiz. Türkiye üzerinde Suriyeli yükünün kaldırılması gerekiyor. Gaziantep'te ve başka şehirlerde ülkeye katma değer sağlayan, insan çalıştıran, sermaye getiren, işinde gücünde olan, sanayici olan, tüccar olanlara bir lafımız yok. Ama parklarda oturup aylak aylak gezen, parklarda nargile içen, çalışmayan, çalışmadan kazanmadan geçinmeye çalışan, asayişi sıkıntıya sokan, suç işleyen insanların artık bir şekilde Türkiye'den ve Gaziantep'ten uzaklaşması lazım" dedi.

İNŞALLAH MÜKAFATINI ALIRIZSuriyelilerle ilgili sevindirici bir gelişmenin olduğunu söyleyen Atay, ABD, Türkiye ve İran , Rusya ve Türkiye arasında yapılan görüşmede Suriye'nin 3 bölüme ayrılmak suretiyle yapılandırılması üzerinde durulduğunu söyledi. Atay, "Fırat'ın doğusunda Amerika gözetiminde, Orta bölgenin yani sünni kesimin yaşadığı, Halep ve çevresinin yer aldığı bölgenin Türkiye gözetiminde, batı bölgenin, sahil kesiminin de Rusya ve Suriye'ye verilmesi konuşuldu. Önümüzdeki günlerde liderler bunun açılımını yapacaktır. Büyük bir ihtimalle savaşın durması pozisyonunda 3 milyon nüfusun yaşadığı Halep'in ve Halep bölgesindeki ilçelerin imarı altyapısı Türkiye'ye, dolayısıyla Gaziantep'e verilecektir. Bundan da esnaf ve sanayici pay alacaktır. Burası imar edilirken buraya beton, demir gidecek, inşaat işçisi gidecek, halısı, perdesi, kablosu gönderilecek, her türlü insana ihtiyaç olacak. En yakın şehirde biziz. Yani biz buradan aslan payını alırız. Bu kadar çektiğimiz yükün karşılığında inşallah bunun mükafatını alırız diye düşünüyoruz. Burada yaşayanlar geri dönecektir. Umut verici sevindirici bir haber. İnşallah arkası gelir, ben yıl sonuna kadar böyle bir faaliyetin olacağını düşünüyorum" dedi.

VERDİĞİMİZ SÖZÜ UNUTMADIK

Gaziantep protokolü Ankara'ya geldiğinde yapılan toplantıda bütün vekillerin söz aldığını anlatan Atay kendisinin de kentin öncelikli sorunlarıyla ilgili konuştuğunu dile getirdi. Atay, "Seçildik geldik ama verdiğimiz sözü unutmadık. Gaziantep'in birinci sorunu Suriyeliler. İkinci sorunu asayiş ve uyuşturucu olayları. Şehir çok hızlı büyüyor, sorunlar artıyor. Uyuşturucu yaşı çok aşağıya düştü, bunun sosyal sebeplerini araştırmak lazım. Cezayı tedbirlerle bunu çözemeyiz. Nasıl sosyal tedbir? Gelişmiş ülkelerde butik salon dediğimiz butik spor salonları var. 5 bin kişilik değil, 200-300 kişinin spor yapabileceği kapalı spor salonları. Mahallelere jimnastik olur, güreş olur, judo olur, boks olur, tekvando olur yani salon sporlarının yapılabileceği küçük spor salonlarının yapılması lazım. Belediye başkanımızdan, valimizden rica ettim, gerekirse gençlik spor bakanımızın yanına gideceğiz. Yani kötü alışkanlıkların önüne geçmenin yolu gençleri spora yönlendirmektir diye düşünüyorum." dedi.

15 MAHALLEYE BİR BUTİK SPOR SALONU İSTİYORUZGaziantep'in eskiden spor şehri olduğunu, Türkiye'de en fazla amatör lisansın Gaziantep'te olduğunu hatırlatan Atay şöyle konuştu:"Şimdi spor açısından çok dibe vurduk. Bunun sebebi Gaziantep'te spor alanlarına gereken önem verilmiyor. Yeşil alanları alıyoruz imara açıyoruz, koca binalar dikiyoruz. Millet yeşil alan üretirken, biz yeşil alana bina yapıyoruz. Bu dünyanın hiç bir yerinde yok. Nasıl her yere bir cami yapıyoruz, altına taziye evi yapıyoruz, camilerin altında çok boş yerler oluyor. İki tane soyunma odası, ikişer tane duş yeri olacak şekilde 300-400 m2 salon sporu yapılacak alan istiyoruz. Parkları yapıyoruz denilebilir, ama yaz 4-5 ay. Kışın ne yapacak insanlar? Birde açık alanlarda salon sporu yapılmaz. Benim ricam, Valimizden, Belediye başkanımızdan bu yönde atılım yapılması, bizde milletvekilleri olarak ne yapılması gerekiyorsa gidip gençlik spor bakanımıza veya Cumhuraşkanımıza bu konuda arzda bulunalım. Gaziantep'te en azından 10 mahalleye bir tane veya 15 tane mahalleye bir tane olmak üzere butik spor salonu istiyoruz. "ÖNEMLİ KARARGaziantep'te şehrin sorunlarıyla ilgili her ayın sonunda tüm vekillerin biraraya geleceğini belirten Atay, "Bu konuda Büyükşehir belediye başkanımız ayda bir milletvekilleriyle toplantı yapalım ilk toplantımızda eğitimle ilgili olsun dedi. Eğer hayata geçerse ayda bir defa ayın son cumartesi bütün milletvekilleriyle, sayın valimizde, Gaziantep'in sorunlarını ilgilendiren konularda istişarelerde bulunmak üzere toplantı yapacağız. Bunun da birincisi eğitimle ilgili olacak. Eğitim alanlarının yetersizliği, eğitim altyapısının yetersizliği, eğitim kadrosunun yetersizliği konusunda hep birlikte ne yapabiliriz onu konuşacağız." şeklinde konuştu. Meral KINACILAR