CHP Gaziantep İl Başkanı Sait Köse, düzenlediği basın toplantısında gündemi değerlendirdi. Köse, emniyet müdürü değişiminden, hava kirliliğine, TRT'nin yerinden, Telekom'un yerinin satılmasına kadar birçok konuda önemli açıklamalarda bulundu.

EMNİYET MÜDÜRÜ HANGİ ÇÖZÜMÜN ORTAĞI OLACAK?

Görevden alınan Gaziantep Emniyet Müdürü Ali Gezer hakkında yorumda bulunan Köse, "Gaziantep'te yine olağanüstü gelişmeler yaşanıyor. Bir yıl çalışma süresini doldurmayan emniyet müdürü görevden alınıyor. Hafta sonu ulaşım sorunu ile ilgili Kent Konseyi toplantısı yapılıyor. Ulaşımdaki sıkıntıyı çözmekten bahsediyoruz. Sorunun çözümünde büyük etken olacak, Emniyet’e müdürü dayandıramıyoruz. Gaziantep Valimiz Erdal Ata, 3,5 yıllık görev süresi içerisinde 4. Emniyet müdürü ile çalışmaya hazırlanıyor. Son dönemde bir Emniyet Müdürü Gaziantep’te 1 yıl görev yapamamış. Emniyet Müdürleri, daha şehri tanımaya başlarken görevlerinden alınmıştır. Bir Yıl içerisinde kentin sorunlarını anlamaya, tanımaya yeterli bir süresi olmayan görev değişikliklerinde yeni gelecek olan emniyet müdürünün konulara hakim olup bu konularda hangi çözümün ortağı olacağını biz çok merak ediyoruz" diye konuştu.

GAZİANTEP'İ SAHİPSİZ BIRAKTILAR

CHP İl Başkanı M.Sait Köse, ülkeyi bir sıkıntı sarmalının içine sokan AKP iktidarının, son dönemde kontrolü iyice kaybettiğini ileri sürdü. Köse,“Bakın Gaziantep’te 9 milletvekili 9 belediye başkanı bulunan AKP, Gaziantep’i sahipsiz bırakmış, sıkıntıların ortasına atmıştır. Üstelik bunu biz değil, AKP kurucularından Ökkeş Eruslu söylüyor” dedi.

İzmir merkezli 11 ilde yapılan yasa dışı dinleme operasyonlarını da değerlendiren Sait Köse, “CHP’nin kişi hak ve özgürlükleri dinleniliyor veya dinlenilmiyor, bunların ötesinde bir olay. Hakikaten devletin güvenliği ve insanların daha iyi yaşıyor olabilmesi anlamında, bu ülkede yaşayacaklarsa devletin birtakım yaptırımları söz konusu olabilir. Ama bu hiçbir zaman bir yasal olmayan dinlemeyi gerektirmez. Benim mahremime saygı gösterdiğini söyleyen bir AKP’nin benim hak, hukuk ve mahremiyetime el uzatması ve bunların hangi bir anlayış içerisinde olduğunun açık ve net bir delilidir. AKP iktidarının benim içime kadar girmesi, beni dinlemesi ve eşim ve çocuğumla yaptığım kavgayı ve sevgiyi dinliyor olması haksızlıktır. Kamusal alanda beni dinliyor olabilir. Telefonumdan zaten beni dinliyorlar. Onlara bu hak verilmemiştir. Bu kişi hak ve özgürlüklerine bir tecavüzdür. Tecavüzde bir suçtur. Dün paralel dediğiniz bugün uygulamaya geçtiğiniz 11 ildeki operasyon, dün sizin yarattığınız el ele kol kola olduğunuz birbirinizle can ciğer olduğunuz bir süreçten bugün hangi bir çıkar çatışmasına dönüştü ki siz artık bu operasyonları düzenliyorsunuz. Bunlar doğru olmayan ve temelde kabul edilmeyen işlerdir" diye konuştu.

EĞİTİMİ ÇÖZEMEZSENİZ GELECEK SORUNU DA ÇÖZEMEZSİNİZ

Türkiye'de 300 bin atanmayı bekleyen öğretmen olduğunu söyleyen Köse, "Bakanlığın yapmış olduğu açıklama 6 Şubat'ta 15 bin öğretmenin göreve getirileceği. Bu bir haksızlık değil midir ? Gerek kaynak israfı gerekse bu ülkenin çocuklarının böylesine kapılarda bekleşiyor olma hali 300 bin içerisindeki 15 binin hangi 15 bin olacağını da kendileri çok iyi biliyorlar. Geriye kalan 285 bin atanmayı bekleyen öğretmenimizin ve bu öğretmenlerimizden eğitim alacak öğrencilerimizin durumu ne olacak. Gaziantep'te 3 bin derslik gereksinimi olduğu buna paralel olarakta 3 bin öğretmen eksiği olduğu yetkililer tarafından ifade edilmekte. Bu kadar dersliği hangi sürede yapacaksınız?" dedi.

ÖĞRENCİLERİN DE YURT SORUNU VAR

Gaziantep'te eğitime paralel bir başka sorunun üniversite öğrencilerinin yurt sorunu olduğunu belirten Köse, "Bu sorun için 7 blok 433 daireden oluşan özel bir şirketten kiralanan ve her birinine 913 lira kira değeri biçilmiş olan konutlardan ancak bir bölümünün teslim edildiğini biliyoruz. Bu iş için Eylül ayından bu yana özel şirkete ödenen paranın 3 Trilyona yakın bir para olduğunu biliyoruz. Bu şirkete 3 trilyona yakın parayı hangi hesaptan ya da fasıldan ödediğinizi biz çok merak ediyoruz" dedi.

GAZİANTEP'E SIĞINAN SURİYELİLER BİR İNSANLIK DRAMI

Suriyelilerle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Köse, "Bunların ne yasal bir statüsü var ne de Birleşmiş Milletler tarafından alınan herhangi bir destek söz konusu. Ama bunların barınma, beslenme ve burdaki faliyetleri kontrolsüz bunun yanında bunların zaman zaman uğradığı iş kazalarıyla kaybetmiş olduğu canlarının vicdani hesabını kim verecek?. Biz CHP olarak bu tür sığınmacıların mutlaka devlet güvencesiyle, devletin bir şekilde korumacılığıyla ama yerel halkında bu işten rahatsız olmadan koşullarının sağlanacağını herkesin bilmesini istiyoruz. Bir tekstil atölyesinde çıkan yangında canlarını kaybedenlerin faturası o işyerinin sahiplerine çıkacak, peki siz bunları alırken hiç mi düşünmediniz? Herbirini maaşa bağladık diyorsunuz peki bu insanlar o zaman niye çalışıyor? Demekki verdiğiniz sadaka onlara da yetmiyor. Gaziantep maalesef marka değil. Gaziantep sıkıntıların içerisinde sanayisi olan ayakta kalmaya çalışan ve oradaki istihdam edilen insanların da bugün iş güvencesi olmaksızın sokağa konulduğu bir süreci yaşıyoruz. Suriyelileri olası bir seçmen yapma gayretlerinde olduklarını biliyoruz, bu konunun takipçisiyiz." dedi.

HATA DEVLETİN HATASI

Elektrik faturalarının geç gelmesi ve yüksek meblağda olmasını da değerlendiren Köse, " 3 ay geçmiş Tedaş'ın faturası gelmemiş . Onbeş gün sonra yirmi beş gün sonra Tedaş bu açıklamamız üstünden kolları sıvayacaktır faturalarını yazacaktır vatandaşların. Peki bu faturaların birikmiş 3 aylık 4 aylık gecikmiş elektrik faturalarını kim ödeyecek? Bunu eğer devlet affedecekse biz onun yanındayız. Biz istiyoruz da böyle bir affı. Hata devletin hatasıdır vatandaşına bu eziyeti çektirmemesi gerekir, 3 ay birikmiş 2 ay birikmiş bir elektrik faturasının bedelini biriktirip biriktirip gönderirseniz vatandaş bu faturayı ödeyemez" şeklinde konuştu.

DAĞITILAN KÖMÜRLER HAVAYI KİRLETİYOR

Gaziantep kent meydanında hızlı bir şekilde artan hava kirliliğini değerlendiren Köse, bu durumu ücretsiz dağıtılan kömürlere bağladı. Köse, "Kentin en büyük sorunlarından biri de sabahları açık havalarda hissettiğimiz kent kirliliği, hava kirliliği hiçkimsenin bunu çözmek gibi bir iradesi yok, çözme yetkisi de, yeteneği de yok. Siz 49 bin ton kömür dağıtmışsınız bu kömürler sizin sadakanızmış gibi verilmiş. Türkiye'nin altında kömür çok ama nitelikleri itibariyle bugün Gaziantep, Diyarbakır, Maraş bir yerlerde verdiğiniz, dağıttığınız bu kömürlerin hava kirliliğine olan olumsuz etkileri sizin boynunuzun borcu vicdanınız sızlaması gereken bir durumdur" diye konuştu.

38 MİLYONUN HESABI NE OLACAK ?

Fevzi Çakmak'taki Telekom'un belediye tarafından ucuz fiyata satıldığını savunan Köse, "Şahin kent konseyinde bunun bir yanıtını vermedi. Bu konuda bizimde inşaat mühendisleri Odasının da itirazları var, itirazın sonucununda takipçisi olacağız. Telekom alanı 12 milyon metrekare. Gaziantep'te bir şirkete satıldı arkasından aynı alan imar değişikliğiyle Turizm kompleksine dönüştürüldü. Bunu şimdi kime nasıl şekilde peşkeş çekeceklerinin merakı içerisindeydim. O alan bugün bana söyleseler neyim var neyim yok biriktiririm, konudan komşudan borç alırım orayı 50 milyon liraya satın alırım. 12 milyona sattılar aradaki 38 milyonun hesabı ne olacak?" dedi.

DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE BU KADAR BÜYÜK SAĞLIK KOMPLEKSİ YAPILMIYOR

Bir süre önce hastane yapılmak için ayrılan TRT arazisiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Köse, "Sayın Şahin TRT'nin yeriyle ilgili olarak benim konuşmamdan sonra Kent konseyinde bir yanıt verme zarureti hissetti. Yapılan alan yeşil bir alandır bu alanın bir kısmının korunacağıyla ilgili bir açıklaması oldu sayın Şahin'in. Dünyanın hiçbir yerinde şimdi buradan vazgeçtik ama bir başka yerde yapacağız dediği 1800 yataklı bir hastane kompleksi yapılmıyor. Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar büyük bir sağlık kompleksi yapılmıyor yapılmaması gerekiyor.1800 yataklı bir hastaneyi bir noktada yapıp altından kalkılmayacak sorunlara yol açacağınıza gelin bunları 300 yataklı 500 yataklı hastaneler şeklinde ve kentin muhtelif yerlerine dağıtın insanların sağlık hizmetlerine yaklaşması için çok daha iyi bir iş yapmış olursunuz sizin akıl hocalarınız eğer bunlara yetmiyorsa biz CHP olarak bunları öğretiriz, anlatırız sizin yapamadığınız bir yerde de biz yaparız, yapacağız da. Bölge hastaneleri olarak 300 yataklı hastaneler yapın insanlar yolda doğuruyor, yolda ölüyor demeyin. Trafik keşmekeşini yaratan sizsiniz sonuçta bunun çözümünü siz değil biz size gösteriyoruz gidin orda hastanelerinizi 300 yataklı yapın insanlarıda orada istihdam edin hemde hizmeti insanların ayağına götürmüş olun" şeklinde konuştu.

CHP İL BİNASININ ELEKTRİĞİ KESİLDİ

Parti il merkezinde yaşanan elektrik kesintilerini de değerlendiren Köse, "Sayın arkadaşlar bir takım ihmalkarlıklardan kaynaklanan elektrik kesintilerini bizde yaşayabiliriz. CHP'nin böyle bir olayla karşılaşmış olması 24 bin üyesi olan bir parti için belki hoş değil. Bende biliyorum ama zaman zaman böyle hatalar olabilir bunu da büyütmemek gerektiğine inanıyorum. Ben zaten akabinde yarım saat içinde yeniden elektriğimiz açıldığını da ekliyorum kaldı ki bizimde aynı zamanda devletin ve yerel yönetimin güvencesi altında olmamız gerekir. Biz bir muhalefet partisi olarak elektrik ve suyumuzun 24 saat açık olmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

ÜYELERİMİZLE ÖN SEÇİM YAPACAĞIZ

Yaklaşan seçimlerde CHP'den çıkacak adayların durumuyla ilgili önseçim yapılacağını söyleyen Köse, "CHP demokratik bir partidir iliyle, ilçesiyle kayıtlı bütün üyeleriyle birlikte bir önseçim yapacağız. İl başkanlığımızın ve ilçe başkanlığımızın ortak iradesi bu yöndedir" şeklinde konuştu. Haluk ŞAHİN