Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu, organize perakende sektörünün tüm aktörlerini Sanko Park’ta “Anadolu Sohbetleri” toplantısıyla bir araya getirdi. “Gaziantep’i İstanbul’dan alkışlıyoruz” diyen TURYİD Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Demirer, Gaziantep’in UNESCO tarafından gastronomi alanında “Yaratıcı Şehirler Ağı”na alınmasının çok önemli bir gelişme olduğuna dikkat çekti.

Demirer, “Gaziantep’i tebrik ediyoruz ve alkışlıyoruz. Gastronomi yılın 12 ayıdır. Dünyada yıllık ev dışı gastronomi büyüklüğü Türkiye’de 20 milyar dolar, Avrupa’da 70 milyar dolar, ABD’de ise 700 milyar dolardır. Turizm gelirinin yüzde 75-80’ni gastronomiden gelir. Gastronomiye meraklı olan turizme de meraklı olur. Gaziantep’te turizm de kültür de var. Sektörümüzü daha ileri noktalara taşımalıyız" dedi.

AVM OLMAYAN İL KALMAYACAK

AYD Başkanı Hulusi Belgü, sektörün, 14 milyar doları yabancı olmak üzere toplam 52 milyarlık dolarlık yatırım hacmine ulaştığını belirterek, "Sektörümüzün her yıl yüzde 20-25 büyümesi söz konusu. Bazı İllerimizde AVM yok ama 5 yıla kadar AVM olmayan İl kalmayacak. Hatta ilçelerde bile açılıyoruz” diye konuştu. ​Gıda Perakendecileri Derneği, (GPD) Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ise​ ciddi bir kamu işi yaptıklarını, sektörün her gün 15-16 milyon insana hizmet verdiğini bildirdi.