Geçen yıl Ağustos ayında kiracıları tarafından bıçaklanarak öldürülen Hıdır Çalar cinayetiyle ilgili olarak, 4 Suriyeli hakkında müebbet hapis cezası istemiyle dava açıldı. Cinayetin ardından kentte günlerce süren olaylarda Suriyeliler darp edilip, ev ve işyerlerine saldırıldı, araçları yakıldı. Olaylar, sorunlu olan ve bulundukları yaşam koşulları kötü olan Suriyelilerin kamplara gönderilmesiyle durduruldu.NELER OLMUŞTU?İç karışıklığın sürdüğü Suriye'den kaçan 300 bini aşkın kişinin yerleştiği Gaziantep'in Ünaldı Mahallesi'nde, geçen yıl 11 Ağustos gecesi, 62 yaşındaki Hıdır Çalar öldürüldü. Hıdır Çalar'ın, evinde bulunan Suriyeli kiracıları tarafından öldürüldüğünün ortaya çıkmasıyla, kentte tansiyon yükseldi. Cinayetin işlendiği mahallede Suriyeli sığınmacılara yönelik başlayan tepkiler, kentin diğer semtlerine de sıçradı. Ellerine aldıkları sopa ve bıçaklarla sokağa çıkan çoğunluğu genç onlarca kişi, önlerine çıkan Suriyelileri dövüp bıçakladı, Suriyelilere ait ev ve işyerlerini tahrip edip, araçlarına zarar verdi. 4 GÜN SÜREN GERGİNLİKPolisin müdahalesine rağmen 4 gün süren gerginlik, yapılan sağduyu çağrıları ve Valilik kararıyla sorunlu olarak nitelendirilen Suriyeliler ile yaşam koşulları sağlıksız olan sığınmacıların kamplara gönderilmesi ile sonlandırıldı. Gerginlik sürecinde 8 bine yakın Suriyeli bulundukları yerlerden tahliye edilerek kamplara gönderilirken, kendini güvende hissetmeyen binlerce Suriyeli de başka kentlere göç etti.

5 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Gaziantep'te gerginliğe yol açan cinayetin ardından inceleme başlatan polis, öldürülen Hıdır Çalar'ın evinde oturan Suriyeli kiracıları gözaltına aldı. Gözaltına alınan ve birbiriyle akraba olan Yusuf Zeyno, Mustafa Tatari, Kasım Al Ömren, Muhammed Zeyno ve Ahmad Alahmad adlı 5 Suriyeli, olayla ilgilerinin bulunmadığını öne sürdü ve cinayeti kendileri gibi kiracı olan ve Çalar'ın iki katlı evinin üst katında oturan birbiriyle kardeş olan 3 Suriyelinin işlediğini söyledi. Gözaltında suçlamaları reddeden 5 şüpheli, tutuklanarak cezaevine konuldu. Ancak, daha sonra yapılan itirazlar ve olayla ilgisi bulunmadığı saptanan şüphelilerden Ahmad Alahmad serbest bırakıldı.

11'İ ÖLDÜRÜCÜ, 42 BIÇAK DARBESİ

Ölümüyle kentte tansiyonun yükselmesine yol açan Hıdır Çalar'ın, Adli Tıp Kurumu'nda yapılan otopsisinde 11'i öldürücü 42 bıçak darbesiyle yaşamını yitirdiği ortaya çıktı. Aradan geçen süre içerisinde yakalanamayan ve Suriye'ye kaçtığı tahmin edilen cinayet şüphelisi 3 kardeş için tutuklamaya yönelik arama kararı çıkarıldı. Gaziantep'te günler süren gerginliğe yol açan cinayetin ardından Cumhuriyet Savcısının tutuklu 4 şüpheli hakkında cinayete azmettirme suçunu işledikleri için hazırladığı iddianame 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi.

ÇAY İÇMEYE ÇAĞIRIP ÖLDÜRMÜŞLER

İddianamede Hıdır Çalar'ın olay günü kiracısı olan kayıp 3 Suriyeli kardeş tarafından çay içmeye davet edilerek odaya girmesinin sağlandığı belirtilerek, "Suriye uyruklu aynı zamanda kardeş olan suça sürüklenen çocukların Hıdır Çalar'ı kesici, delici ve ezici aletlerle vücudunun muhtelif yerlerine vurarak birlikte kasten öldürdükleri ve olaydan sonra ülkelerine kaçtıkları anlaşılmıştır. Hıdır Çalar, oda halinde kiraladığı evinde kalan Suriyeliler ile kira ile elektrik ve su faturalarının ödenmesi nedeniyle zaman zaman tartıştığı, evden çıkarmak istediğini söylediği, cinayet şüphelilerinden evi boşaltmasını istemesi nedeniyle aralarında husumet oluştuğu değerlendirilmiştir. Cinayetten 1 ay önce evden çalınan 5 bin lira ile ilgili olarak Suriyeli kiracılar hakkında soruşturma yapılmasının da etkisiyle cinayete karar verdikleri, Yusuf, Kasım, Mustafa ve Muhammed'in azmettirmesi sonucu hakkında yakalama emri çıkarılan Abdo Al Hummade, Hani Al Hummade ve Yaser Al Hummade adlı suça sürüklenen çocukların da verilen karar doğrultusunda Hıdır Çalar'ı çay içme bahanesiyle eve çağırarak öldürdükleri anlaşılmıştır" denildi. 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen ve önümüzdeki günlerde görülmesine başlanacak dava kapsamında tutuklu 4 Suriyeli ‘adam öldürmeye azmettirme’ suçlamasıyla müebbet hapis cezası istemiyle yargılanacak. DHA