Bölgemizde esen olumsuz hava ve terör olaylarının yanısıra, birkaç münferit olay Gaziantep'te turizmi olumsuz etkiledi. Gaziantep Bölgesel Turist Rehberleri Odası (GARO) Başkanı Mehmet Severoğlu'na göre 80'in üzerinde tur iptal edildi. Balkan Ülkeleri Şube Koorditatörü Derya Polat, Gaziantep’in güvenlikle ilgili kötü imajının giderilmesi yönünde uyarılarda bulundu. Bizde 10 kişiden birinin Suriyeli olduğu şehrimizde, bir güvenlik sorunu olup olmadığını kentte yöneticilik yapanlara sorduk. Ancak onlar çok farklı yanıtlar verdi.

SURİYELİ MİSAFİRLERİMİZE RAĞMEN

Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Cahit Nakıboğlu, Gaziantep'in hiç bir güvenlik probleminin olmadığını söyledi. Kentimizde şu ana kadar bir iki tane münferit olaylar olduğunu, başka şehirlerde hergün bu tür olaylar olduğunu dile getiren Cahit Nakıboğlu, "Emniyetimiz, jandarmamız, valilik, dört dörtlük çalışıyor. Uçaklar full dolu geliyor ve gidiyor. Güvenlik zafiyeti olsa gelirler mi? Bu kadar Suriyelimiz var. Nüfusun dörtte biri kadar ne oluyor, elhamdürillah bir asayiş problemimiz mi var? Turistler gönül rahatlığı ile gelebilirler. En güvenli şehir her bakımdan 24 saat. Her gün ekipler misafirler var, gruplar var. Hiçbir sıkıntımız yok" diye konuştu.

TURİST SAYISI 100 BİN ARTTI

İl Kültür ve Turizm Müdürü Ergün Özuslu, Gaziantep'te münferit olaylar olduğunu, ancak şehrimizin güvenli bir şehir olduğunu söyledi. Özuslu, "Bizim güvenlikle ilgili bir sıkıntımız yok. Bütün ören yerlerimiz tarihi turistkik yerlerimiz şehrimiz çok güvenli. Gelip insanlar rahatlıla turistik faaliyetlerini gerçekleştirilebilirler. Şehrimizde turistik açıdan bir sıkıntı yok. Güvenli bir şehiriz. Turistler gönül rahatlığı ile gelebilirler. Herhangi bir sıkıntı yok. 10'a yakın tur iptal edildi. Şu anda herhangi bir sıkıntımız yok. Geçtiğimiz yıl 320 bin olan turist sayımız bu yıl 429 bine yükseldi. 100 bin turist arttı. Bunlar konaklama istatistiklerimiz" diye konuştu..

BU ALGIYI YIKMALIYIZ

GTO Meclis Başkanı Ali Yener ise, Gaziantep'in güvenlikle ilgili olumsuz algısını yıkması gerektiğini belirterek, "Bunun için uluslararası organizasyonlar yapılmalı. Örneğin bir Gurme festivali olabilir. Turizm rehberleri, TURSAB önderliğinde büyükşehir bu işe öncülük yapmalı" dedi.

BÜYÜKŞEHİR ÇATI ÖRGÜT OLMAK ZORUNDA

Turizmle ilgili tüm kesimlerin aynı masada toplanması gerektiğini, bunun için Gaziantep büyükşehir belediyesinin çatı örgüt olmak zorunda olduğunu söyleyen Yener, "Gaziantep'in kültürel ve sosyal alanda ileri gitmesi ve gelişmesi Gaziantep büyükşehir belediyesinin önderliğinde olmalı. Muhatapları sanayi odası ticaret odası, ilçe belediyeleri de olmalı. Hepsi bir masanın etrafında birleşmeli. Nasıl birleşebiliriz, huzur kenti olduğumuzu dünyaya duyurmalıyız. Urfa'da sıra geceleri tuttu, ciddi turist alıyor ama Halfeti burnumuzun dibinde satamıyoruz. Herkes elini taşın altına koymalı. Konunun muhatapları bir masanın etrafında toplanmalı. Kültür turizmi başlatmalıyız. Başı ve finali Antep olan bir kültür ve gurme turizmi başlatmalıyız" diye konuştu.

BİR BAYAN GECE 1'DE SOKAĞA ÇIKIP GEZEBİLİR

Gaziantep Servis Araçları İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı İsmet Özcan, Gaziantep'in güvenli bir şehir olduğunu, istisnai olayların dünyanın her yerinde olacağını söyledi. Suriyelilerin gelişiyle dilencilikte bir artış olduğunu söyleyen Özcan, "Terör olayları yönünden olsun, asayiş olayları yönünden olsun, diğer illerle kıyaslarsak Gaziantep gerçekten güvenli bir şehir. Yerli ve yabancı turistler gönül rahatlığı ile ilimize gelebilirler, gezebilirler. Hatta dışarıdan bir bayan tek başına Gaziantep'e gelerek gecenin 12'sinde, 1'inde çok rahat bir şekilde gezebilir. Diğer illere bakarsak güvenli bir kentiz. Ankara'da, İstanbul'da bazı sokaklara kimse giremiyor. Şehrimizde her sokağa rahatlıkla girilebilir" diye konuştu. Meral KINACILAR