Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Gaziantep’in sanayi alanında ve diğer birçok alanda önemli başarılara imza attığını belirterek, "Gaziantep’le ve Gazianteplilerle gerçekten iftihar ediyoruz. Gaziantep’e büyük destekler verdik. Gaziantep Üniversitesi sadece bu yıl 53 milyon yatırım ödeneği vermişiz Gaziantep Üniversitesi’ne. Eğitime öncelik verdik ve büyük kaynaklar ayırdık. Sadece 2013’te baktığınızda eğitime 109 milyon kaynak vermişiz. Kalkınma ajansımız ile Gaziantep’te çalışmalar yürütüyoruz. İpekyolu Kalkınma Ajansı ile bu bölgede 52 milyon hibe destek sağladık” diye konuştu.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Kalkınma Ajansları'nın kapanış toplantısına katılmak üzere geldiği şehrimizde Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’i makamında ziyaret etti. Gaziantep'in çok önemli başarılara imza atan bir ilk olduğuna vurgu yapan Yılmaz, "Sadece bir rakam vermek gerekirse bundan 12 yıl önce 2002’de tüm Güneydoğu’nun ihracatı 700 milyon bile değildi. Geçtiğimiz yıl 7 milyar dolar ihracatı Gaziantep tek başına gerçekleştirdi. Geçmişte 9 ilin yaptığı ihracatın 10 katını sadece Gaziantep Gaziantep gerçekleştirdi. Bu Gaziantep’in dinamizmini gösteriyor. Çok önemli bir ihracat üssü haline geldi Gaziantep" şeklinde konuştu.

YATIRIMLARA DESTEK VERDİK

Bakanlık olarak Gaziantep Üniversitesi’ne ve Gaziantep’te birçok yatırıma önemli destekler verdiklerinin altını çizen Bakan Yılmaz, “Gaziantep Üniversitesi’ne de hükümet olarak büyük destekler verdik. Gaziantep Üniversitesi bugün çok farklı bir yere geldi. Sadece bu yıl 53 milyon yatırım ödeneği vermişiz Gaziantep Üniversitesi’ne. Gaziantep çok göç alan bir şehir ve bu göçü iyi absorbe eden bir şehir. O anlamda örnek şehirlerden birisi gerçekten. Gaziantep sadece girişimci bir şehir değil aynı zamanda bütünleştirici bir şehir. Gaziantep ilimizde eğitime öncelik verdik ve büyük kaynaklar ayırdık. Sadece 2013’te baktığınızda eğitime 109 milyon kaynak vermişiz. Kalkınma ajansımız ile Gaziantep’te çalışmalar yürütüyoruz. İpekyolu Kalkınma Ajansı ile bu bölgede 52 milyon hibe destek sağladık” ifadelerini kullandı.

ŞAHİN'E BAŞARILAR DİLEDİ

Şahin’e yeni görevinde başarılar dileyen Yılmaz, “Bu önemli sorumluluğu hakkıyla yerine getireceğine yürekten inanıyorum. Bizler de hükümet olarak elimizden gelen tüm desteği vereceğiz. Hep bir arada ülkemize, Gaziantep’e hizmet etmeye çalışacağız. Yeni büyükşehirler çok çok önemli. Kalkınma Bakanlığı olarak biz de yeni Büyükşehir Kanunu’nu çok önemsiyoruz. İlk defa bir plan bütünlüğü getirmiş olacak. Hizmetler tek elden yürümüş olacak. Kalkınmada en önemli nokta cazibe merkezi olabilmek. Nitelikli insan gücü için ve nitelikli sermaye için. Hangi yöre nitelikli insanı cezbedebilirse bu rekabet ortamında o yöre o ülke ön plana çıkmış olacak” diye konuştu.

FARKIMIZ BELLİ

Yılmaz, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bakan Yılmaz’a Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı olan Fatma Şahin’in çok önemli proje taahütlerinde bulunduğu ve bunları gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceği sorusuna Yılmaz, “Bizim AK Parti olarak farkımız o zaten. Biz hiçbir zaman yapamayacağımız şeyleri söylemeyiz. Söylediğimiz şeyi de yapmak için elimizden gelen tüm gayreti sarf ederiz. Vatandaşımız bize güven duyduysa son 10-12 yılda onun özünde de bu var. Vatandaş geçmiş siyaset anlayışını gördü; AK Parti’nin siyaset anlayışını da gördü. Bizim anlayışımızda güven esastır. Dolayısıyla ne söylediysek dolayısıyla da aynı şeyi söyleriz” şeklinde cevap verdi.

YORUM YAPMAMIZA GEREK YOK

Yılmaz, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili "Bugünkü şartlar çerçevesinde benim gelecekle ilgili siyaset planımın olmadığını paylaşmak isterim" sözleri için, "Kendileri zaten ifade ediyorlar. Bizim yorum yapmamıza gerek yok diye düşünüyorum" dedi. Bir gazetecinin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Ağustos ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili, "Bugünkü şartlar çerçevesinde benim gelecekle ilgili siyaset planımın olmadığını paylaşmak isterim" sözlerine ilişkin yorumunu sorduğu Yılmaz şöyle konuştu: "Kendileri zaten ifade ediyorlar. Bizim yorum yapmamıza gerek yok diye düşünüyorum. Ancak biliyorsunuz Başbakanımızla Cumhurbaşkanımız görüşecekler. Onun sonucunu bekleyelim."

TOPLANTIYA KATILDI

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Zeugma Mozaik Müzesi'nde düzenlenen 2'nci Kalkınma Ajansları Konferansı'nın kapanış oturumuna katıldı. Gaziantep Valisi Erdal Ata, Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil ile kalkınma ajansları temsilcilerinin katıldığı konferansın sonuç bildirgesinin okunmasının ardından konuşan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin son 12 yılda büyük değişim geçirdiğini söyledi.

ÖNEMLİ ADIMLAR ATILDI

Kalkınmada önemli adımlar atıldığını belirten Bakan Yılmaz, Türkiye'nin ekonomik hacminin 1 trilyon dolar seviyelerine yaklaştığını anlatarak şunları söyledi: "Türkiye'nin kalkınma sürecinde geçtiğimiz yıllarda 2001 yıllarından 2014 yıllarının başlarına kadar büyük bir aşama kaydettik. Son 10-12 yılı değerlendirdiğimizde şunu görüyoruz: Türkiye her açıdan daha kalkınmış bir ülke haline geldi. Ekonomiden başlayacak olursak, 2002 yılında 230 milyar dolarlık bir ekonomimiz vardı. Kişi başına gelirimiz 3 bin 500 dolar civarındaydı. İhracatımız 36 milyar dolardı. Nüfusumuz 66 milyondu. Ar-Ge çalışmalarının milli gelire oranı yüzde 0.53 civarındaydı. Enflasyonu yüksek, faiz oranları yüzde 60'ın üzerinde olan bir ülkeydik. Borçların milli gelire oranına baktığımızda kamunun yüzde 70'i borçlu bir ülkeydik. Bütün bu rakamlara baktığımızda ve bugünle mukayese ettiğimizde, ekonomik anlamda geldiğimiz yer çok açık ve net. Geçen yıl itibariyle söylüyorum; Türkiye, 820 milyar dolarlık bir ekonomik bir hacme ulaştı ve giderek 1 trilyon dolar seviyelerine yaklaşıyoruz."

YENİ REFORMLAR GEREK

Türkiye'nin yeni bir sıçrama yapması gerektiğini belirten Bakan Yılmaz, bunun gerçekleşmesi için ekonomik politikalarda yeni reformların gerçekleşmesi gerektiğini ifade ederek, "Daha yenilikçi bir ekonomik bir yapı. Teknolojinin, bilginin daha fazla katma değere dönüştüğü bir ekonomik yapıyı hedeflememiz gerekiyor. Sosyal boyuta baktığımız zaman, artık mutlak yoksulluk meselesini geride bırakmış, sadece göreli yoksullukla uğraşan bir ülke haline gelmemiz gerekiyor. Geçtiğimiz yıl Meclisimizde kabul eden 10'uncu 5 yıllık plan 2014-1018 dönemini kapsıyor. Bir anlamda 2023 vizyonumuzun ilk 5 yıllık planını ayrıntılı bir şekilde planlayan, ortaya koyan bir doküman niteliğinde. Bu planı ben çok önemsiyorum. Türkiye'nin bir reform programı aslında bu plan. Bu planı biz oturup Kalkınma Bakanlığı'nda hazırlamadık. Yerelde ve Türkiye'de sorunları, potansiyelleri belirledik ve hangi konulara ağırlık verilmesi gerektiğini belirleyerek yol haritası çıkardık. Bu çalışmada 25 kritik alan belirledik. Bence bütün yapılan çalışmalarda 10'uncu planda çizilen çerçeve çok çok önemli. Son 2-3 yılda düşük teknolojili üretimden orta teknolojili üretime geçtik. Önümüzdeki dönemde bu değişim devam ederken yüksek teknolojili üretime de geçişin sağlanmasına uğraşacağız." LEYLA ÖZEKŞİ POLAT

KİMLER EŞLİK ETTİ

Ziyarette; Gaziantep Valisi Erdal Ata, Gaziantep AK Parti Milletvekilleri Derya Bakbak, Ali Şahin, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, AK Parti Gaziantep İl Başkanı Ahmet Uzer bulundu.