Gaziantep Kent Konseyi'nde gündeme gelen, Onkoloji Hastanesi'nin kira konusu, bu hastanenin kurulmasına öncülük ederek, kanser hastalarını başka şehirlere gitme çilesinden kurtaran gönüllülerini üzdü. Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Şube Başkanı Dr. M. Alaattin Demircan ve Yönetim Kurulu üyesi Dr. Mustafa Özgün, Onkoloji Hastanesi'nin tapusunun Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu'nda olduğunu belirtirken, "Mülkiyet hakkı kurumumuza ait olan binanın kullanımı Genel Merkezimizin, Şubemizin ve Rektörlüğün ortak kararı ile kanuni mecburiyetten kaynaklanan sembolik bir kira bedeli ile Valilik makamında yapılan bir protokolle 49 yıllığına üniversiteye verilmiştir" dediler. Dr. Alaaddin Demircan ve Dr. Mustafa Özgün, 22 Kasım 2014 tarihinde yapılan Kent Konseyi'nde gündeme gelen Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu'nun hastane için üniversiteden aldığı kira polemiğine açıklık getirdi ve son noktayı koydu.

BU HASTANE GAZİANTEP HALKININ ESERİ

Özgün ve Demircan, kanserin günümüzde erken teşhisle birlikte büyük oranlarda tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu, bunun içinse tam donanımlı onkoloji merkezlerine ihtiyaç olduğunu belirterek, "İlimizdeki bu önemli ihtiyacı gidermek için Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Gaziantep Şubesi'nin girişimleri ile 1999 yılında Gaziantep Onkoloji Hastanesi'nin temeli atılmış ve 2006 yılında hizmete girmiştir. Büyük bir sanayi merkezi ve ülkemizin 6 büyük şehri olan Gaziantep 150 yıldan beri bölgenin tıp merkezi konumundadır. Güney Doğu ve Doğu Anadoludan ve komşu ülkelerden çok sayıda hasta tedavi için hastanemize gelmektedir. Bu ulvi hizmet o dönemin bakan ve milletvekilleri, valisi büyükşehir belediye başkanı rektörü, genel merkezimiz hayırsever kişi ve kuruluşlar ile aziz Gaziantep halkının eseridir" dediler.

SEMBOLİK KİRA ALINIYOR

Hayırseverlerin ayni ve nakdi yardımlarıyla hastane binasının yapımında kullanılmış isimlerin şeref köşesine yazıldığını ve büyük bağışçılara bölümlerin isimlerinin verildiğini hatırlatan Özgün ve Demircan, "Gaziantep Onkoloji Hastanesi inşaatı bittikten sonra bilimsel yönden tercih ve teveccüh edilen ve multidisipliner bir hastane olabilmesi için yapılan görüşmeler sonucunda hizmetin Gaziantep Üniversitesi tarafından yürütülmesi kararı alınmıştır. Mülkiyet hakkı kurumumuza ait binanın kullanımı Genel Merkezimizin Şubemizin ve Rektörlüğün ortak kararı ile kanuni mecburiyetten kaynaklanan sembolik bir kira bedeli ile Valilik makamında yapılan bir protokolle 49 yıllığına üniversiteye verilmiştir" dedi.

PROJELERİMİZ ENGELLENDİ

Onkoloji Hastanesi'nin 2006 yılından itibaren büyük bir ihtiyaca cevap verdiğini, bu hizmete ihtiyacı olan kanser hastalarının hizmetin ayaklarına getirildiğini ifade eden Demircan ve Özgün şunları söyledi:"Emsali çoğalan kurumlar içerisinde halen en büyüğü, en imkanlısı ve hizmet açısından en kapasitelisidir. Ancak iyileştirilmeler yapılamamıştır. Bu sebepten alınan kira bedellerinin ve bazı taahhütte bulunan hayırseverlerin katılımlarının tekrar Onkoloji hastanesine dönmesi için projeler hazırlanmış, bu birikimler hastanemizin eksiklerinin tamamlanması, günümüzün koşullarına uyarlanması için kullanılmasına izin verilmemiştir. Özellikle büyük ihtiyaç duyulan kemoterapi ünitesi, yataklı birimler ve eczane ünitelerine yönelik 3 bin metrekare kapalı olan ek bina projesi kurumumuz tarafından hazırlanmış fakat yapım kampüse uzaklık, kadro güçlükleri ve benzeri sebeplerden rektörlük tarafından projelerimiz engellenmiştir Onkoloji Hastanesi ile Ünivesite kampüsü arasındaki kısa mesafe bir zamanlar tedavi için İstanbul'a gidenler için ne kadar uzak olabilirki? Veya birtakım ihtiyaçların giderilmesi ne kadar zor olabilir ki?"

KASADA 1 MİLYON 561 BİN TL VAR

Demircan ve Özgün, kamu yararına çalışan bir dernek olan büyük hassasiyet ve dikkatle hesapları yönetilen, kayıtları açık ve şeffaf olan, yapılan denetimlerde takdir gören kurumun her zaman kanserle mücadelesinin devam edeceğini belirtti. Tüzüğe göre kira almak zorunda olduklarını, kiranın 2006 yılında yıllık 100 Bin lira ile başladığını belirten Demircan ve Tümer, "Kira TEFE-TÜFE'ye göre artmaktadır. Derneğin 1 milyon 561 Bin TL parası var. Her yıl bir hukukçu ve hesap uzmanı gelerek bizi kontrol eder" dedi. Haber Merkezi