TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Mehmet Ebreç Usalp, Gaziantep'teki hava kirliliğinin sadece kalitesiz kömür ve yanlış kalorifer yakmadan kaynaklanmadığını belirterek, "Zira Gaziantep'in hava kirliliği Erzurum, Kars ve Kayseri gibi kışı yoğun yaşayan illerin bile en az 2 katı. Bu nedenle baktığımızda Gaziantep'in hava kirliliğininde kalitesiz kömürün yanısıra, araçlardan da kaynaklandığını söylemek gerekir. Doğalgaz kullanımının artmasına rağmen kirliliğin de artması bunun en iyi göstergesidir" dedi.

GAZİANTEP YAŞANILAMAZ ŞEHİR HALİNE GELDİ

Usalp, yıllardır her platformda Gaziantep'in hava kirliliği konusunda ciddi sıkıntıların olduğunu dile getirdiklerini, ancak maalesef konu ile ilgili olan kurum ve kuruluşların atılması gereken adımları atmaması neticesinde gelinen noktada Gaziantep'in yaşanılamaz bir şehir haline geldiğini söyledi.

BU SADECE GAZİANTEP'E ÖZGÜ

Türkiye'de ve gelişmiş ülkelerde nüfus ve sanayisi büyük illerin hiçbirisinde insanların şehir merkezlerinde istediği gibi cirit atamadığını ve işinin kapısına veya alışveriş yapacağı yerin kapısına kadar aracıyla gitmediğini bu lüksün sadece Gaziantep'e özgü olduğunu belirten Usalp, "Bu zihniyetin değişmesi gerekmektedir. Gaziantep gibi tarih ve sanayi ve kültür şehrinde yaşayanların bu kurallara uymaları gerektiğini, Gaziantep'in bir köy olmadığını ve burada yaşayan herkesin kendisinden önce diğer insanların sağlık ve huzurunu düşünmek zorundadır" dedi.

NE GİBİ TEDBİRLER ALINABİLİR?

Usalp, alınacak tedbirler ile Gaziantep'in hava kirliliğinin kısa zamanda limitler dahiline düşürülebileceğini, kapıcılara kalorifer yakma eğitimi vermekle kirliliğin önlenemeyeceğini, denetimlerin sıkmaştırılması gerektiğini ve hatta 2-3 defalarda kirliliğe sebep olanların basın, sosyal medya vs. ile deşifre edilmesi gerektiğini söyledi.

BAZI BÖLGELERDE PARKOMAT VE OTOPARKLAR PAHALI OLMALI

Kirliliğin önlenmesi konusunda yapılabilecek çözümlerden bazılarına değinen Usalp, "Şehir içi trafiğine özel araç girişlerini en aza indirmek için caydırıcı tedbirler alınmalıdır. Örneğin Gaziantep Lisesi, Rüştü Uzel, Karagöz Caddesi, Stadyum, Çetinkaya Kavşağı vb. tespit edilecek bölge sınırları içerisinde, otopark ve parkomatların diğer yerlere göre 3-5 kat daha pahalı olmalı" dedi.

FAKİRE KÖMÜR YERİNE DOĞALĞAZ DESTEĞİ VERİN

Şehir içerisinde faaliyet gösteren toplu taşıma araçlarından (taksi, dolmuş, otobüs, halk otobüsü vb.) ile öğrenci ve personel servislerinin doğalgaz (CNG) ile çalışır duruma getirilmesi gerektiğini söyleyen Usalp, "Düşük gelir düzeyinde bulunan vatandaşlarımıza dağıtılan kömürler yerine aynı maliyetlerde doğalgaz desteği verilmeslidir" dedi.

ŞEHİR İÇİNE GİREN ARAÇLARDAN PARA ALINABİLİR

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesi ve ilgili odaların organizasyonu ile gönüllük esasına dayalı 'fahri çevre müfettişliği' vb. adıyla bir yapılanma sağlanması gerektiği üzerinde duran Usalp, "Sosyal ağlar üzerinden paylaşımlarla anında bilgi akışı sağlanarak çevre kirliliğine yol açanlara karşı yaptırım uygulanması sağlanmalıdır" diye konuştu.

Yıllar önce dile getirdikleri ve en son Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da kısmen açıkladığı özel araçların şehir içerisine girmelerinin engellenmesi gerektiğini söyleyen Usalp, "Şehir içine giren araçlardan para alınabilir. Bunlar şimdiden planlanmalı ve gerçekleştirilmelidir" dedi.

ÇOK KATLI VE ASANSÖRLÜ OTOPARKLAR YAPILMALI

Şehrin merkezi noktaları sayılan girişlerine Gaziantep Lisesi, Rüştü Uzel Endüstri Meslek Lisesi, Karagöz Caddesi, Stadyum, Çetinkaya Kavşağı, vb. yerlere çok katlı ve asansörlü elektronik otoparklar yapılması gerektiğini, bu parklara araçlarını bırakanların alacakları kart ile toplu taşıma, özellikle de elektrikli lüks konforlu minibüs vb. araçlarına ücretsiz binerek şehir merkezine girmelerinin sağlanması gerektiğini ifade eden Usalp, "Buna rağmen şehir merkezine girmek isteyen özel araç sahiplerinin yıllık olarak harç puluna benzer bir bedel ödeyerek, kent menkezine girmeleri, tüm bunlara rağmen girmek istemeyen araçlar için her kullanıma yönelik 5-10 TL gibi bir bedel tespit edilerek araç sahibinden tahsil edilmesi gibi alternatifleri şimdiden tartışmaya açmak ve araştırmalarını yapmak zorundayız" dedi.

TEK YÖNLÜ, TRANSİT YOLLAR PLANLANMALI

'Dinamik kavşak, sarı ışığın iptali, bazı noktalarda sola dönüşlerin kaldırılması gibi çözümler olması gereken ama geç kalınmış çözümlerdir' diyen Usalp şöyle konuştu:"Bu çözümler o bölgelerdeki trafiği en az yüzde 15-20 gibi rahatlatmıştır. Ancak şehrimiz o kadar hızlı büyüyorki, bu çözümlerin bile yetersiz kaldığını görüyoruz. Bu nedenle tek yönlü yol, transit yol, (metro marketten merkeze, merkezden Küsget bölgesine Alleben üzerine transit yol gibi) Düztepe'den inen yoldan (6 şeritli yolun bitiminden) İstasyon meydanına ve İpekyoluna çıkış verecek şekilde transit tünel geçişi hayata geçirilmelidir. Demokrasi meydanının altı, eski çocuk hastanesi ve devlet hastanesinin altı stadyumun altı gibi yerlere yer altı otoparkları gibi radikal kararları şimdiden planlamak ve tartışmaya açarak gerçekleştirmek zorundayız. Çünkü dünyanın en hızlı büyüyen 3-4 şehrinden birisi olan Gaziantep'in trafik sorununun çözümü bile ancak bu gibi radikal kararlarla mümkün olacaktır." Meral KINACILAR