Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Yavuz Coşkun, Gaziantep’te ev kiralarının çok yüksek olduğunu ve bu durumdan dolayı birçok öğrencinin zor durumda kalarak kayıtlarını sildirdiğini söyledi. Coşkun, "Kirayı Suriyeliler geldi diye 800 liraya yükseltmek doğru bir uygulama değil. Bu fırsatçılık, doğru bir anlayış değil" dedi.Rektör Coşkun, Senato Toplantı Salonu’nda üniversitenin çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi.

ÜNİVERSİTE TOPLUMLA BÜTÜNLEŞTİ

Coşkun, Gaziantep Üniversitesi’nin son yıllarda önemli ilerleme kaydettiğini ve marka bir üniversite modeli olma yolunda ilerlediğini belirtti. Coşkun, Gaziantep Üniversitesi’nin toplumla bütünleşen bir yapısı olduğunu hatırlatarak şöyle konuştu: “Gaziantep Üniversitesi toplumla bütünleşen katma değer üreten artık Ar-Ge’leri raflarda bekleyen değil ama mutlaka içerisine odaklı, bu ürünlerin toplumun gelişimine; sanayi, teknik, estetik her açıdan eğitim alanında gelişmesine yönelik araştırma geliştirme anlayışı içerisinde, hayatın içerisinde soluk alan bir üniversite olduğunu hep söyledik. Üniversitemizde 15 fakültemiz var, 4 enstitümüz, 5 yüksekokulumuz, 10 meslek yüksekokulumuz ve 22 araştırma ve uygulama merkezimiz var. Son 6 yıllık geçmişe baktığımızda, göreve başladığımızda fakülte sayısı 5 iken, 15 oldu. Üniversitemizde 39 bin 539 tane öğrencimiz var ama ikinci dönemde gelecek öğrencilerle biz 40’ıncı yılımızda 40 bin öğrenciyi bulduk.”

BUNUN ADI FIRSATÇILIK

Gazianteplilere seslenen Rektör Coşkun, “Öğrencileri para kazanma aracı olarak görmemek lazım” diyerek şunları söyledi: "Buradaki öğrencileri para kazanma aracı olarak görmememiz lazım. Kiraya verirken öğrencilerin buralara zor şartlarda geldiğinin bilinciyle kiraya vermek gerekli. Geçici olarak para kazanmak bu şehre bir şey getirmez ama kalıcı olarak 40 bin öğrencinin bu memlekete bu şehre çok daha fazla katkısı olacağı bilinciyle hareket etmek lazım. Kirayı Suriyeliler geldi diye 800 liraya yükseltmek doğru bir uygulama değil. Bu fırsatçılık, doğru bir anlayış değil.”

EV KİRALARI YÜZÜNDEN ÖĞRENCİLER KAYITLARINI ALDIRIYOR

Ev kiralarının yüksek olmasının öğrencileri olumsuz bir şekilde etkilediğini, bazı öğrencilerin kayıtlarını sildirmek zorunda kaldığını anımsatan Rektör Coşkun, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gaziantep’e okumak için gelen öğrencilerimiz barınma sorunu nedeniyle kaydını aldırmak zorunda kaldı. Bu yüzden hiç olmazsa devletin kiralama yöntemiyle yurt bulması konusunda biz Gaziantep Üniversitesi ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi mutlaka devleti harekete geçirmek ve Gaziantep’te buna dair bir imkan yaratılması konusunda birlikte çaba gösterdik çünkü devletin böyle bir yöntemi var. Kredi Yurtlar Kurumu’nun belirlediği yöntemle çünkü yoksa kiralama yöntemiyle olsa bile çocukların barınamaması söz konusuydu. Gaziantep’te kiraların çok arttığını bu anlamda da öğrencilerin barınma ihtiyacının da zorlaştığını biliyoruz. Bu anlamda Büyükşehir Belediyesi ile çok güzel bir çalışma çıkarıldı. Biz, 5 bin 200 kişilik bir yurt projesini ortaya çıkardık. Şimdi yeni yurtlar yapıyoruz. Yurt sayısını artırırsak bu sorunu ancak o şekilde çözeriz.”

ADAYLIĞI DÜŞÜNMÜYORUM, TEKLİF GELİRSE DEĞERLENDİRİRİM

Genel seçimlerde milletvekili adayı olup olmayacağı konusundaki sorulara da açıklık getiren Coşkun, aday olmayı düşünmediğini ancak teklif gelmesi halinde değerlendireceğini belirtti. Coşkun, "Esas itibariyle her seçim döneminde ismim çokça zikrediliyor ama ben çok şükür bu şehre ve üniversiteye hizmet noktasında çok iyi işler yaptım. Hizmet nerede olursa olsun birgün biryerde kapım çalınırsa o zaman düşünürüz ancak bugün için böyle bir düşüncemiz yok."

ONKOLOJİ HASTANESİ İÇİN 3-4 YILDIR UĞRAŞIYORUM

Onkoloji hastanesiyle ilgilide konuşan rektör Coşkun, Gaziantep Üniverstesi'nin içine yeni bir onkoloji hastanesi yapılması için 3,4 yıldır uğraştığını belirtti. Coşkun, "Biz 3-4 yıldır şunu görüyoruz bu memlekete hizmet veriyoruz. Onkoloji hastanesi benim zamanımdan önce açıldı. Üniversitenin de kurucu üyesiyim onkoloji hastanesinin yapılması konusunda emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz ama burada sıkıntı var, onkoloji hastanesinin hastaları yolda transfer olurken sürekli şikayet alıyoruz. Onkoloji hastalığı sadece bir yerin hastalığı değil öyleyse bunun ana gövdede yapılması gerekir. Bizim kampüs içinde bir onkoloji hastanesi yapma fikrimiz 3,4 senedir var ama mevcut onkoloji hastanesi de hizmet vermeye devam edecek bütün doktorların aynı yerde olduğu bir yerde tedavi olmak mı istersiniz, yoksa sürekli yer değiştirilen tomografi başka yerde diğeri başka yerde bir yerde mi tedavi olmak istersiniz. Bu hizmetlerin burada yapılması gerekiyorsa yapalım" şeklinde konuştu.