HDP Milletvekili Mahmut Toğrul, Gaziantep'in gerçek kimliğinden uzaklaştırıldığını ve artık tanınmayacak hale getirildiğini söyledi. Toğrul, "Gaziantep'in yaşanabilir bir kent olmaktan uzaklaşmasını önleyebiliriz” demek yerine, adeta herkes duruma seyirci kalmayı tercih etmekte ve var olan durumdan rahatsızlık hissetmemektedir. Gaziantep'in adı dünyada herkese korku salan il olarak geçmeye başlamış bir durumdadır" dedi.

İŞ YAPAMAZ HALE GELDİLER

"Bir zamanlar tarihiyle, kültürüyle, kebabıyla, baklavasıyla, Antep fıstığıyla, gastronomisiyle, çalışkan insanlarıyla, küçük sanayide gelişmiş her türlü malzemeyi üretebilen ve hatta Gaziantep sporuyla dünyada sempati ile bakılan Gaziantep" diyen Toğrul, "Şimdi özelikle IŞİD terör örgütü üyelerinin barındığı ve çok rahat sınır güzergahını kullanarak ellerini kollarını sallayarak geçtikleri bir kent olarak anılmaya başlanmıştır. Tüm bunlardan kaynaklı sanayici ve esnaf iş yapamaz hale gelmiştir. Suriye ve Irak’ta yaşanan savaş ve kaos sonucu Gaziantep'e göç etmek zorunda kalan geçici koruma altındaki Suriyeli mültecilerin de kente gelmesi ile birlikte, ciddi bir planlamanın olmamasından ve önlemler alınmamasından kaynaklı da çeşitli sorunlar ile gündeme gelmektedir" şeklinde konuştu.

SUÇ İŞLEMEDE ÖN PLANDA

Gaziantep'in sanayisiyle, Tarihi ve Kültürüyle, Gastronomisiyle ve farklılıkları ile anılmadığının altını çizen Toğrul, "Özellikle başta Suriye ve dış politikamızdan kaynaklıda Gaziantep denince akla artık ilk olarak IŞİD terör örgütü ve yasa dışı olaylar akla gelmektedir. Gaziantep, Türkiye'nin gelişmiş ilk 8 ekonomisi içerisinde yer almasına rağmen, diğer bir taraftan insan öldürme ve yaralama suçlarında ilk sıralarda yer almaktadır. Suç işleme konusunda Türkiye ortalamasının üzerinde yer almaktadır. Neredeyse her gün tecavüz olayları, sokak ortasında infaz edilenler, intihar edenler, hırsızlık ve gasp ile gündeme geliyor olması üzüntü vericidir"

DAVUTOĞLU'NA SORDU

Gaziantep'te son günlerde İl Turizm Müdürlüğü, AFAD, OSB ve devlet kurumlarındaki ani değişikliklerle de gündeme geldiğini belirten Toğrul, "Eskiden Gaziantepli olup da, kentte hizmet verecek bürokrat ve müdürler aranır iken şimdi ise bir gece içinde sorgusuz sualsiz müdürler görevden alınmakta ve yerine yeni kişiler atanmaktadır" dedi.

İŞTE SORULAR

"Gaziantep'in yaşanabilir bir kent olması ve tarihsel mirasına denk bir konuma sahip olmasına dair bir çalışmanız ve planlamanız olacak mıdır? Gaziantep adının IŞİD terör örgütü ve yasa dışı olaylarla sürekli gündeme gelmesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Kentin bu tür olaylarla ve IŞİD terör örgütü ile anılmaması için bir çalışmanız var mıdır? Gaziantep'te genel olarak sanayici ve esnafın yaşadığı sorunlara dair bir tespitiniz var mıdır? Eğer tespit ettiniz ise bunlar nelerdir? Sanayicilerin ve esnafların sorunlarını gidermeye yönelik bir çalışmanız olacak mıdır? 2002'den bu yana özellikle son zamanlarda ne kadar büyük ve küçük ölçekli işletme yaşanan sorunlardan kaynaklı kapanmıştır? KOSGEB'deki usulsüz krediler sonucu suçu işleyen müdür ve memurlar ile usulsüz kredi alan firmalar hakkında neler yapılmıştır? Mağdur edilen onlarca firmaların hak edilmiş kredilerinin 3 yıldır ödenmemesinin sebebi nedir? Suriye ve Irak'ta yaşanan savaştan sonra Gaziantep'e gelen mülteci sayısı kaçtır? Bu gelen mültecilerin genel olarak yaşadıkları sorunlar nelerdir? Yaşanan sorunların çözümüne dair planlamanız nedir? Geldikleri günden bu yana yaşamını yitiren insan sayısı kaçtır? Bunlardan kaçı toplumsal olaylar sonucunda yaşamını yitirmiştir? Suç işleme konusunda Türkiye ortalamasının üzerinde yer almasının sebebi nedir? Suç işlenme oranı diğer illere oranla kaçtır? Suç işlenme oranın azaltılmasına dair bir çalışmanız mevcut mudur? Gaziantep hapishanelerinde IŞİD ve El Nusra bağlantılı terör örgütü elemanı sayısı kaçtır? Adı geçen kurumların müdürlerinin değiştirilmesinin nedeni nedir? Gaziantep'teki kurumların kaçının başındaki müdürler Gaziantep nüfusuna kayıtlıdır? Yerelin sorunlarını en iyi yerel yöneticilerin çözüm üretebileceği konusunda ne düşünmekte misiniz?" BÜLTEN