Gaziantep'te Suriyeli sayısının 600 binin üzerinde olduğunu ve artık Suriyelilerin şehrimizden gitmeyeceğini belirten Ekici, "asıl mesele Teröristler, huzur ortamı sağlandığında Suriye'deki teröristlerin nereye gideceğiyle ilgili de soru işaretleri var"dedi. Gaziantep'te hayat şartlarının ağır olduğunu, pahalı bir şehir haline geldiğini dile getiren Ekici "Gaziantep neden pahalı? Kentin nüfusu 2 milyon, 700 binde Suriyeli var. 700-800 bin fazlalık var. Bunların tüketimi var, tüketim artınca fiyatlar artıyor. Ev kiraları yüksek, gıda alışerişi yüksek. Şu anda şehirde herkes pahalılığı konuşuyor"dedi.

BAKANLAR BÜROKRATLARI RAHAT BIRAKSIN

Bakanların basit işler için bir şehre gitmemesi gerektiğini de dile getiren Ekici, "Bir bakan bir şehre gittiğinde şehrin valisi, emniyeti, daire müdürleri bakanın peşinde. Bakan 3 gün kalırsa şehirde hayat duruyor, şehirde nefes alınmıyor. Bir bakan o şehirde gittiği işle ilgili çalışmalarını ilgilileriyle yapmalı, valisini, emniyet müdürünü, jandarma alay komutanını, daire müdürlerini rahat bırakmalı. Bıraksın ki herkes çalışsın, bu ülkede çalışmaya ihiyacımız var. Birde küçük küçük yerlerin açılışı için gidiyorlar, basit açılışlar için gidiyorlar" dedi.

BİR HANEDE 15-20 SURİYELİ YAŞIYOR

CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, Vali Ali Yerlikaya 500 bin olarak açıklasa da Gaziantep'te bulunan Suriyeli sayısının 600 binin üzerinde olduğunu söyledi. Ekici, "Sayın Vali geçtiğimiz yıl şehrimizde 365 bin Suriyeli var demişti. Ben o zaman 600 bin demiştim. Vali Ali Yerlikaya Kurtuluş Resepsiyonunda bu kez 500 bin Suriyelinin olduğunu söyledi. Bana göre bu rakam 600 bininde üzerinde. Çünkü çevre köylerde, ilçelerde kaydı kuydu olmayan sınırdan geçip gelen çok sayıda Suriyeli var. Bir hanenin içinde 15-20 kişinin yaşadığını hepimiz biliyoruz. Ve kenar semtlerde küçücük dükkanların içinde 15-20 Suriyeli birarada yaşıyor. Tuvaleti banyosu olmayan yerlerde yaşıyorlar" dedi.

SURİYELİLER GİTMEYECEK

İlk günden Suriye politikasının yanlış olduğuğunu söylediklerini dile getiren Ekici, "4 milyon insan yerinden oynadı, 3 milyonu ülkemizde, 600-700 bini de Gaziantep'te yaşıyor. Suriyede huzur ortamına doğru dönüş başladı. Mutlaka huzur sağlanacak resmileşecek, yeni devlet modelleri ortaya çıkacak. Ama burada önemli bir konu var. Oradaki teröristler nereye gidecek? Dünyanın her tarafından toplanan bu binlerce, onbinlerce terörist nereye gidecek? Tabi bunların hep geçiş noktası Gaziantep'tir. Önümüzdeki dönemlerde bunların sıkıntılarını yaşayacağız. Asıl önemlisi Gaziantep'e gelen Suriyeliler gitmeyecek. Çünkü orada malı mümkü olmayan, ekonomisi en alt seviyede olanlar burada kaldı. Ekonomisi düzgü olanlar batıya göçtü, Avrupaya gitti. Ben bunların gideceğine çok fazla inanmıyorum" diye konuştu.

ASGARİ ÜCRET 2 BİN LİRA OLMALI

Gaziantep'in üreterek tüketmeyi şiar edinmiş, her zaman kendi göbeğini kendi kesen bir şehir olduğunu söyleyen Ekici, adil paylaşımda da Türkiye'ye model olması gerektiğini belirtti. Ekici, "Üretilen elde edilen 100 liranın 80 lirasını yüzde 20'ye paylaştırıyor, yüzde 20'sini de yüzde 80'e paylaştırıyoruz. Bunu adaletli hale getirmemiz gerekir. Aç kalmayan insanlar olmalı. Resmi istatistiklere göre 17 milyon açlık ve yoksulluk sınırında insandan bahsediliyor. Adaletli paylaşımı mutlaka getirmemiz, vergi reformunu mutlaka yapmamız lazım. Yapılacak çok şey var, eğitimde, adalette, vergidede reform yapılmalı. Asgari ücret insan onuruna yakışır olmalı ve asgari ücretin üzerinde devletin aldığı vergi kaldırılmalı. Asgari ücret 2 bin lira olmalı" dedi.

TÜRKİYE'Yİ FELAKETE GÖTÜRÜR

Ekici son KHK’yi de eleştirerek, "Bir terör, ayaklanma veya kalkışmada benim vatandaşım istediği şekilde davranır ve hiç bir şekilde cezai müeyyidesi yok derse bunun belirleyici yönü nedir? İnsanlar sokakta giderken seni terörist hissettim veya terör eylemi yapacak şüphesi uyardırdı diye birbirini mi öldürecekler? Bunun ölçüsü nedir. Gaziantep milletvekili açıklama yaptı silahlanmada milyonlardan bahsediliyor. Ciddi bir silahlanma var. Ürperdik gerçekten, rakamlar korkunç bir şey. Bunlar Türkiye'yi ciddi fekalete götürür, bundan derhal vazgeçilmeli"dedi.

GAZİANTEP PAHALI ŞEHİR

Gaziantep'te hayat şartlarının ağır olduğunu, pahalı bir şehir olduğumuzuda dile getiren Ekici şunları söyledi:"Gaziantep neden pahalı? Gaziantep'in nüfusu 2 milyon, 700 binde Suriyeli var. 700-800 bin fazlalık var. Bunların tüketimi var, tüketim artınca fiyatlar artıyor. Ev kiraları yüksek, gıda alışerişi yüksek. Yani 4 kişinin tüketeceği suyu 6 kişi tüketiyoruz, iki kişi hesapta yok. İki kişinin tüketeceği gıdayı 6 kişi tüketiyor. Fiyatlar ondan dolayı yükseliyor. Bunlar doğru değil, bunlara yerel çözümlerde bulmak lazım. Belediyelere ciddi görevler düşüyor. Belediyelerin Suriyelilerle ilgili bir müdahale şansları yok ama buradaki yaşamı dizayn etmek için daha sağlıklı bir ortam sağlamak için, daha ucuz bir ortam sağlamak için de çaba harcamaları gerekiyor. Belediyelere bu anlamda çok ciddi görevler düşüyor."

BAKANLAR VALİ,EMNİYET MÜDÜRÜ,JANDARMA KOMUTANINI RAHAT BIRAKMALI

Ekici, bakanların basit işler için sık sık bir şehre gitmemesi gerektiğini de gündeme getirerek şöyle konuştu:"Bir bakan bir şehre gittiğinde şehrin valisi, emniyeti, daire müdürleri bakanın peşinde. Bakan 3 gün kalırsa şehirde hayat duruyor, şehirde nefes alınmıyor. Güvenlik tedbirleri had safhaya çıkıyor olsun güvenlik tedbirleri alınsın ama bana göre bir bakan o şehirde gittiği işle ilgili çalışmalarını ilgilileriyle yapmalı, valisini, emniyet müdürünü, jandarma alay komutanını, daire müdürlerini rahat bırakmalı. Bıraksınki herkes çalışsın, bu ülkede çalışmaya ihiyacımız var. Ama maalesef iş yapayım diye o şehre giden bakan 3-4 gün hayatı felç ediyor. Küçük küçük yerlerin açılışı için gidiyorlar, basit açılışlar için gidiyorlar. Park temeli, cami temeli atmaya gidiyorlar, bu ülkeye camide, hastanede yapılmalı ama bir bakan cami temeli, park temeli atmaya park açılışına gitmemeli, açılan yerleri tekrar bir daha açmaya gitmemeli. Bakan niçin gitmeli o şehirle ilgili, o bölgeyle ilgili bir görev varsa, bir inceleme araştırma varsa gitmeli. Ha ziyarete gidebilir ama onunda bir adabı şekli vardır, bu adabı şekli aşmıştır, tüm bakanları daha dikkatli ve daha hassas davranmaya davet ediyorum. Şehri allak bullak ediyorlar."

BU DOĞRU MU?

Ekici, son günlerde kendilerine gelen bir şikayeti de gündeme getirerek, "İş-Kur'da Ak Parti dışında bir partiye kayıtlıysanız sizi işe almıyorlar. Bu vatandaşın şikayeti. Bizim partimize istifalar geliyor soruyoruz niye diye. Adam oğlumu işe koyacağım CHP'de kaydın var diye almıyorlar. Bu çok ciddi bir sorun. İşkur'a yönlendirenler bunu söylüyor. Ayrıştırmamak lazım" dedi.

EKONOMİDE CİDDİ SIKINTI VAR

Ekonomide ciddi sıkıntı olduğunu da söyleyen Ekici, "Özellikle KOBİ'ler çok sıkıntı var. Dolar 4 lirayageldi.Bundan daha büyük felaket olur mu? Büyüme var diyorlar, işsizlik artıyor" dedi. Meral KINACILAR