Halep'in yüzde 70 yapısının ve motiflerinin Osmanlı'ya ait olduğunu söyleyen Abidin, Gaziantep ile Halep'in doku olarak birbirine çok benzediği söyledi. Halep'in şimdilerde harabeye döndüğünü söylerken duygusal anlar yaşayan ve konuşmakta zorlanan Abidin'in "Halep'i özlediğim zaman İstanbul'a gidiyorum. Orada kendimi buluyorum" sözleri salonda alkış tufanına sebep oldu.

İSTANBUL SEVGİLİ, HALEP İSE ANA

İstanbul'un hayatta etkilendiği iki kentten birisi olduğunun altını çizen Mahmud Zeyn El Abidin, "Benim hayatımda etkilendiğim iki kent var. Biri İstanbul diğeri Halep. İstanbul'u bir sevgili olarak kabul edersem Halep bir anadır. Halep'i anlatırken sanki Gaziantep'i anlatıyormuş gibi oluyorum. Çünkü o kadar çok ortak yanlarımız var ki" dedi.

GAZİANTEP İLE HALEP AYNI DOKUDA

"Halep'i özlediğim zaman İstanbul'a gidiyorum. Mısır çarşısını geziyorum. Orada kendimi buluyorum" diyen Abidin bu sözleri sarf ettiğinde salonda alkış tufanı koptu. Hem kendine hem de dinleyenlerine duygusal anlar yaşatan Abidin, "Öyle oluyor bazen. Halep'in geleneksel evlerini anlatırken yine Gaziantep evlerini anlatır gibiyim. Halep'teki geleneksel evler tamamen bitişik nizam, içe dönük ve avlusu var. Gaziantep ve Halep aynı dokuda. Antep evlerinde mağaralar var. Halep evleri de yine öyle. Yine Halep Kalesi, Gaziantep Kalesi'ne çok benziyor. Farkı sadece ölçekleri. Doku olarak da yapı olarak da inanılmaz bir benzerlik var" diye konuştu.

HALEP'TEKİ ESERLERİN YÜZDE 70'İ OSMANLI'YA AİT

Halep'in Osmanlı zamanında çok değer ve kimlik kazandığını kaydeden Mahmud Zeyn El Abidin şu ifadelere yer verdi; "Osmanlı döneminde en önemli vakıf Hüsreviye Külliyesidir. Ve Hüsrev Paşa tarafından Mimar Sinan'a yaptırılıyor. Tipik bir Osmanlı yapısı. Yapılarda Osmanlı motifleri de hakim. Yani tamamen bir Osmanlı kimliği taşıyor. Halep Osmanlı zamanında çok değer kazandı. Şu anda Halep'te doku olarak var olan eserlerin yüzde 70'i Osmanlı döneminden. Bu bizim için önemli bir veri. Halep'e yapılarda taş işçiliği kullanılır. o yüzden taş işçiliği oldukça gelişmiştir." NARİN DEMİRCİ