Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde düzenlenen “Gaziantep’in Marka Kent Stratejileri” konulu toplantıya katılan Gaziantepliler Derneği Başkanı Tahir Tekin Öztan, “Gaziantep’i gastronomi kenti yapmak istiyoruz” dedi.

Gaziantepliler Derneği Başkanı Tahir Tekin Öztan ve yazar Ahmet Ümit, Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde düzenlenen “Gaziantep’in Marka Kent Stratejileri” konulu toplantıya katıldı. Çok sayıda öğretim görevlisi ve öğrencinin katıldığı söyleşide Öztan, Gaziantep mutfağı hakkında bilgi de verdi.

İLKLERİ YAŞADI

Öztan, ilk kez kendisinin özel bir üniversitede ders verdiğini söyleyerek, “Antep yemekleriyle ilgili bir kitap yazdım. İnovasyon önemli. Ama önce mutfağımızın aslını koruyup, daha sonra inovasyon yapmalıyız. Türk mutfağının aslını korursak en büyük iyiliği yapmış oluruz. Kebap ateşte pişen her şeye denir. Kebap o yüzden ateşin bulunduğu yılda bulunmuştur. Kebap sosyalleşmenin en büyük aracıdır. Kebabı dünyada en iyi kim yapıyor ? Türkiye yapıyor. Türkiye’de ise kebap en iyi Gaziantep’te yapılıyor. Kebap sağlığa zararlı diyorlar. Kebabın neresi sağlığa zararlı. En sağlıklı yemek kebaptır. Ama hangi kebap? Gaziantep kebabıdır. Gaziantep insanı yaratıcıdır. Meyve ve sebzeyle yenen tek mutfak Gaziantep kebabıdır” dedi.

TÜRK MUTFAĞINI İYİ ANLATMAK LAZIM

Dünyaya Türk mutfağını iyi anlatmak gerektiğini söyleyen Öztan, “Gaziantep mutfağının en büyük özelliği sosyalleşmedir. Bunu yaşatmamız lazım. Mesleğimde birçok ilkleri yaptım. Benim dükkanımda psikolog çalışıyor, hatta manikürcü de var. Bugün hangi restorana giderseniz gidin çalışanların elleri suya girmesi nedeniyle mantar oluyor. İşte bu yüzden manikürcü var” diye konuştu. Üniversitelerde gastronomi bölümünün daha yeni açıldığını söyleyen Gaziantepliler Derneği Başkanı Tahir Tekin Öztan, “Pratik ve teorik bir araya gelmediği sürece hiçbir başarı elde edemezsin. Eğer gastronomiye giden öğrenci mutfağa sokmazsan hiçbir şey öğrenemez. Gaziantep’te gastronomi kenti olmaya adayız. Bir kent gastronomi kenti olacaksa 24 saat yemek olmalı o kentte. Bir ülkenin tanıtımı en iyi o ülkenin mutfağıyla olur” şeklinde konuştu.

YEMEK SÖZÜ

Türkiye’ye gelen turistlerin ilk söylediği şeyin ‘kebap’ olduğunu söyleyen Öztan, “Bu kebabı neden anlatmıyoruz. Kebabı uçurmalıyız” dedi. Öztan ayrıca, 5 Nisan’da Gaziantep’e gidecek olan YTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Müdürlüğü öğrencilerine de Antep mutfağının yemeklerini ikram etme sözü verdi. Yazar Ahmet Ümit ise, Antep’in çok geniş bir kültüre sahip olduğunu söyleyerek, “Antep’le ilgili tarihi ile ilgili bir kitap projem var. O projeyi hayata geçireceğim” diye konuştu.