Eğitim Bir Sen Gaziantep Şube Başkanı Mithat Sevin, öğretmen, derslik ve hizmetli açığının yanısıra bu sene okullarda müdür ve müdür yardımcısı sıkıntısı da yaşandığını belirterek, "Yaklaşık 328 tane okulun müdürü yok. Özellikle yeniden değerlendirme sürecinden sonra müdürlerin göreve başlatılması veya onaylarının çıkartılması gecikti. İkinci aşamada devam edecek okul müdürlerinin imzası yine gecikmeli olarak çıktı. Bu da okullarımızda büyük oranda kaos ortamının oluşmasına neden oldu" dedi.

ÖĞRETMEN AÇIĞI BÜYÜK ORANDA GİDERİLDİ

Eğitim Bir Sen Gaziantep Şube Başkanı Mithat Sevin, Gaziantep'in maalesef eğitimde yine sorunlarla sıkıntılarla boğuştuğunu söyledi. İlk etapta en büyük eksikliğin öğretmen açığı olduğunu, ancak 4 bin olan öğretmen açığının 2600 öğretmenin atamasının yapılmasıyla büyük oranda karşılanmış olduğunu ifade eden Mithat Sevin, "Derslik ihtiyacımız ise devam ediyor. Derslik başına düşen öğrenci sayısında yine bakanlık tarafından belirlenen hedefe pek yaklaşabilmiş değiliz. Yeni dersliklerin yapımına büyük oranda ağırlık verilmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

KAOS ORTAMI OLUŞTU

Bakanlığın yönetici atama yönetmeliğinde yapmış olduğu değişiklikten sonra okulların eğitim öğretim dönemine büyük oranda müdürsüz, müdür yardımcısız başladığını dile getiren Sevin, "Özellikle yeniden değerlendirme sürecinden sonra müdürlerin göreve başlatılması veya onaylarının çıkartılması gecikti. İkinci aşamada devam edecek okul müdürlerinin imzası yine gecikmeli olarak çıktı. Bu da okullarımızda büyük oranda kaos ortamının oluşmasına neden oldu. Okullarımızın çoğunda görevinden alınan müdürlerin görevden alındıkları için eğitim öğretime müdahale etmediklerini gördük, odalarından dışarı çıkmadıklarını gördük. Yeniden yapılacak bu atama sürecinin bir an önce neticelendirilerek eğitim kurumlarımızdaki yönetici kaosunun biran önce sona erdirilmesi, bu müdürlerimizinde biran önce göreve başlatılması en büyük temennimiz. Süreç 15 Kasım gibi sona erecek. Şu anda yaklaşık 328 tane okulun müdürü yok. Bine yakın müdür yardımcısı demektir. Bunlar yeniden görevlendirilecekler" diye konuştu.

KİMLERE REFERANS OLDUK?

Okul Müdürlerinin atamasında liyakata bakıldığını, kimsenin sendikal aidiyatına, siyasi fikir düşencesine bakılmadığını belirten Sevin şunları söyledi: "Türk Eğitim Sen'den 61 müdür elenirken, bizim sendikadan 64 müdürümüz elendi. Şu anda mülakata girip de elenen arkadaşlarımız da çok. Ortaya bir prensip koyduk. Gerçekten de sendikal aidiyatı, siyasi fikir düşencesi ne olursa olsun gerçekten de kendisini eğitime vermiş, eğitime adamış, okuluna katma değer sağlayacak, kendisini yetiştirmiş, geliştirmiş, aynı zamanda işi yapabilecek, deneyimli, becerikli, yetenekli, kabiliyetli arkadaşlarımızın hepsine referans olduk. Benim üyemde olsa yetersizse, eğitim öğretimle alakası kalmamışsa, emeklilik yaşı gelmiş de 65 yaşını doldurmak için okulunda oturmak isteyen arkadaşlarımıza kesinlikle referans olmadık. Bu ciddi anlamda bizi rahatsız etti, günlerdir telefonlarımız susmuyor. Komisyonun takdiri de çok önemlidir. Az çok hepimiz eğitimciyiz. İnsanın oturması, kalkması, konuşması, hitabı, giyim tarzı, bu kişinin yöneticilik becerisini kabiliyetini yeteğini ortaya koyar, bunlar birer göstergedir. Şube müdürlerinin tamamı sınavla atandı. İl şube müdür yardımcılarının hepside birbirinden değerli, kaliteli insanlar. Zanda bulunmak bu arkadaşlarımıza haksızlık olur."

ÖZEL İDARELER KAPANDI, OKULLAR HADEMESİZ KALDI

Okullarda hizmetli açığının da had safhada olduğunu anlatan Sevin, daha önceki yıllarda iş kur kapsamında milli eğitim bakanlığı bütçesiyle değişik sayılarda hizmetli elemanın görevlendirildiğini, ama şu anda İş-Kurdan hizmet alımıyla personel görevlendirmelerinin hala yapılmadığını belirterek şunları söyledi:"Çalışma var, yapılacak deniyor, ama şu ana kadar gerçekleşen bir şey yok. Gaziantep'te bin okulumuz var. Her okula bir tane hizmetli düşüyor. Bazı okullarımızda öğrenci sayısı çok bu okullara daha çok hizmetli gerekiyor. Dediğim gibi eskiden Valilik tarafından hizmet alımı yönüyle özel idare bütçesiyle çözülerek bunlar telafi edilebiliyordu. Özel idareler kapandığı için bunun İş kur kapsamında milli eğitim bakanlığı bütçesiyle yapılması gerekiyor."

Mesleki teknik okullarda Gaziantep'in derslik başına düşen öğrenci sayısında Türkiye'de son sıralarda yer aldığını ifade eden Sevin, "Başarıda teknik liseler genel liselere göre biraz daha iyi. Eğitimde rakibimiz Şanlıurfa'ydı. Onlar sondan birinci, biz ikinciliği alıyorduk. Yine 78-80 arasında bir yerdeyiz. Tabi eğitim uzun soluklu bir iş" dedi. Meral KINACILAR