HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, İl eş başkanı Mehmet Karayılan ile birlikte Gazetemizi ziyaret ederek Ökkeş Özekşi'ye 1 Kasım seçim sonuçları ve IŞİD'ın kentteki varlığının yarattığı tehlike ile ilgili görüşlerini aktardı. Toğrul, "IŞİD şu an için bir tehlike değil, önümüzdeki süreçte Gaziantep diken üzerinde yaşayacak kent haline dönüşecek. Bana göre Gaziantep'in iyi günleri. Çünkü burayı patlatıp bu geçiş hattını harcamak istemiyorlar" dedi.

PROVOKASYONA GELMEDİK

1 Kasım seçimlerinde oy düşüşlerinde iki etken olduğunu belirten Toğrul, "Biz 7 haziran öncesinde bu toplumda ne olursa bir çatışmanın olmayacağına engel olacağımıza dair bir algı yarattık. bu gerçekten iyi bir algıydı ama şunu düşünemedik. Provokasyona gelmedik ama, yarın olduğunda altında kaldık. Özellikle MHP'den kaynaklı hükümetin kurulamayacağı, tekrar yarın bir seçime gidileceği kaygısı, istikrar söylemi ve tek partinin istikrar getireceğine yönelik bir algı vardı. Toplum korktu, tek başına iktidar olmazsa tekrar seçime gidilecek ve savaş büyüyecek dedi. Seçim bitti ama savaş devam ediyor" dedi.

TOPLUM PİŞMAN

Toplumun şu anda pişman olduğunu, ancak bu pişmanlığın Ak Parti'nin tek başına iktidara gelmesine değil, bu kadar güçlü şekilde iktidar olmasına pişman olduğunu söyleyen Toğrul, "Toplum AKP'nin tek başına iktidar olmasını istedi. Ama bu kadar güçlü şekilde çıkacağını düşünmedi" dedi.

FİİLİ BAŞKANLIK VAR

Türkiye'de fiili olarak başkanlık sisteminin uygulandığını belirten Toğrul, başkanlık sisteminin tartışmaya açılmasıyla ilgili sözlerinin Tayyip Erdoğan'ın başkanlık modelini tartışma anlamına gelmemesi gerektiğini söyledi. Toğru, sözde parlamenter sistemle yönetildiğimizi iddia etti.

GAZİANTEP DİKEN ÜSTÜNDE OLACAK

IŞİD'in önümüzdeki süreçte büyük bir tehlike haline dönüşeceğini söyleyen Toğrul, "IŞİD şu an için bir tehlike değil, önümüzdeki süreçte Gaziantep diken üzerinde yaşayacak kent haline dönüşecek. Bana göre Gaziantep'in iyi günleri. Çünkü burayı patlatıp bu geçiş hattını harcamak istemiyorlar. Almanya'dan gelenin burada kullandığı hücre ile Avusturya'dan gelenin kullandığı hücre evi aynı olamaz. Dünyanın her tarafından gelenler Gaziantep üzerinden geçiyorsa Gazintep'te çok sayıda bağlantı irtibat noktasının olması gerekiyor" dedi.

PEŞAVER ÖRNEĞİ

Türkiye'nin hala IŞİD'i terör örgütü gibi algılamadığını öne süren Toğrul, "Türkiye ısrarla IŞİD'e yardım etmediğini, ÖSO'ya yardım ettiğini söylüyor. Ama ÖSO diye birşey kalmamış. Şu anda ÖSO'ya yapılan her yardım inderek olarak IŞİD'e yapılan yardım. Şu anda binamızda IŞİD militanı ile beraber yaşıyor olabiliriz. Rakka'daki teröristlerle bu bölgedeki teröristlerin teması koptuğunda o zaman bombalar patlayacak. Pakistan, Afganistan örneğine benziyor. Peşavir örneği var" diye konuştu.

MECLİSTE TAKİPÇİSİ OLACAĞIM

IŞİD'le bağlantılı olduğunu tahmin ettikleri, kenar semtlerde çok sayıda dernek olduğunu iddia eden Toğrul, "Antep-Hatay, Kilis hatında yaşanan IŞİD yoğunluğunun araştırılması için önümüzdeki dönemdeki tehlikenin bertaraf edilmesiyle ilgili araştırma önergesi verdim. IŞİD tehditleri ile ilgili konuların mecliste takipçisi olacağım" dedi.

GENÇLİK NEREYE GİDİYOR?

Türkiye-Yunanistan maçında, Paris için 'saygı duruşu'na tekbir ve ıslık çalan gençlerle ilgili endişe duyduğunu belirterek, "Türkiye'de gençlik nereye gidiyor? Şapkamızı önümüze koyup düşünmeliyiz. IŞİD'ın yaptığı eylemi onaylayan bir gençlikle nereye gideriz?" dedi. Meral KINACILAR