Suriye’nin IŞİD denetimindeki Carablus kentinden kaçak olarak Türkiye’ye girmeye çalışırken ‘dur’ ihtarına ateşle karşılık veren 12 kişilik grupla askerler arasında çatışma çıktı. Gruptakilerden 2′si Suriye tarafına kaçarken, 2′si yaralı 10 kişi yakalandı. IŞİD üyesi bu kişilerden üzerinde patlayıcı bulunan birinin ‘canlı bomba’ olduğu saptandı.

Sınır hattında devriye görevi yapan askerler bugün öğle saatlerinde Karkamış İlçesi’ne bir kilometre uzaklıktaki Karanfil Mahallesi’nde devriye görevi yaparken IŞİD denetimindeki Carablus bölgesinden Türkiye tarafına geçmeye çalışan kalabalık grubu fark etti. Sınır hattına yönelik askerler gruba ‘dur’ ihtarında bulundu ve Suriye tarafına dönmeleri uyarısı yaptı. Ancak, kalabalık gruptakiler bu uyarıya yanlarındaki tüfeklerle ateş açarak karşılık verdi.

ASKERLE GRUP ARASINDA ÇATIŞMA ÇIKTI
Askerlerle, Carablus’tan gelen grup arasında çatışma çıktı. Sınır hattına sevk edilen takviye birliklerin de destek vermesinin ardından sınırı geçmeye çalışan gruptaki 2 kişi vurularak etkisiz hale getirildi. Bu sırada gruptaki 2 kişi yeniden Suriye tarafına kaçtı, diğer kişiler de etrafını saran askerler tarafından teslim alındı.

Yanlarındaki tüfeklerine ve çantalarına el konulan 8 kişiden birisinin üzerinde yapılan incelemede ise patlamaya hazır bomba bulundu. ‘Canlı bomba’ olduğu belirlenen ve alandan uzaklaştırılan IŞİD üyesinin vücuduna sardığı patlayıcı bölgede sinyallerin kesilmesinin ardından uzmanlar tarafından etkisiz hale getirildi.

YARALILARIN TEDAVİSİ SÜRÜYOR
Çatışmada askerler tarafından vurularak yaralanan Suriye’nin Halep nüfusuna kayıtlı Ömer Hacı Bed ile Abdulselam İbrahim bölgeye çağrılan ambulansla Nizip Devlet Hastanesi’ne götürüldü. Acil serviste ilk müdahalesi yapılan yaralılardan Ömer Hacı Bed, hayati tehlikesi bulunduğu saptanınca Gaziantep’e sevk edildi.

HEPSİ SURİYELİ VE IŞİD ÜYESİ
‘Canlı bomba’ teröristin vücudundaki patlayıcıların da etkisiz hale getirilmesinin ardından 8 kişi sorgulanmak üzere Karkamış İlçe Jandarma Komutanlığı’na götürüldü. Burada yapılan incelemede, hepsinin Suriyeli olduğu saptanan 8 kişinin terör örgütü IŞİD üyesi oldukları ve Carablus’tan Türkiye’ye geçerken yakalandıkları belirlendi. Sorgulamaları süren 8 IŞİD üyesinin Türkiye’ye ne amaçla geldiği ve üzerinde patlayıcı bulunan canlı bombanın hedefinin neresi olduğunun belirlenmesine çalışıldığı bildirildi.

Karkamış’ta tedirginliğe yol açan çatışmaların ardından güvenlik güçleri Carablus sınırında zırhlı araçlarla önlemlerini en üst seviyeye çıkardı.

VALİLİK BİR AÇIKLAMA YAPTI
Gaziantep Valiliği de biri canlı bomba 10 IŞİD’linin yakalanmasına ilişkin açıklama yaptı. Yakalanan kişilerin yanlarında patlayıcı bloğu bulunan canlı bomba yeleği, el bombası ve fünye ele geçirildiği belirtilen açıklamada şöyle denildi:

“İlimiz Karkamış Türkyurdu Sınır Karakolu sorumluluk alanında Suriye istikametinden ülkemize geçme teşebbüsünde bulunan 13 kişilik bir grup tespit edilmiştir. Güvenlik güçlerimiz tarafından yapılan ‘Dur’ ihtarına rağmen sınırı geçmeye çalışan gruba ikaz ateşi açılmış, şahısların eylemlerine devam etmeleri üzerine açılan ateş sonucu 2’si yaralı olmak üzere 10 yabancı uyruklu şahıs yakalanmış, 3 kişinin de Suriye istikametine geri kaçtığı anlaşılmıştır. Yakalanan yabancı uyruklu şahıslar silahlı terör örgütüne üye olmak ve özel güvenlik bölgesini ihlal nedeniyle gözaltına alınmışlar, yaralıların sevk edildikleri hastanelerde tedavileri devam etmektedir.

Olay yerinde yapılan aramalarda; 1 adet canlı bomba yeleği, 12 adet demir bilyelerle güçlendirilmiş patlayıcı madde bloğu, 2 adet el bombası fünyesi ve 2 adet elektrikli fünye elde edilmiştir.”