Partilerin Milletvekili adaylarını belirlemesinde bu dönem galiba il teşkilatlarının fazla etkisi olmadı. AK Partide olduğunu hiç sanmıyorum, HDP de aynı şekilde tamamen genel merkezin kararıyla liste oluşturmuş.. CHPde öyle biliniyor. Tek fark MHPde olmuş ve ilin görüşü alınmış.. Birkaç isim konusunda teşkilatın talepleri uygun bulunmuş..

Yıllardır genel merkeze aday konusunda en azından birkaç ismi kabul ettiren AK Parti teşkilatı bu kez resmen dışlanmış.. İlk kez Gaziantep teşkilatına hatta Bakan başkanın bazı isimler konusundaki ısrarına rağmen hiçbirini dinlememiş.. Böylece Milletvekili adaylarını belirlemede Gaziantep etkisiz kalmış.. Böylece ne temayül, ne de sonradan usulen yapılan STK oylamaları işe yaramamış.. Aslında yıllardır temayülün işe yaramadığı biliniyordu. Daha 2011 seçiminde temayülde ikinci sırada olan bir isim, listede 12ye bile alınmamış, taban ve oy kullanan üyelerin iradesi hiçe sayılmıştı. Ama buna rağmen aynı düzen devam ettirilmiş, üyeler ve aday adayları büyük çabalarla, dünyanın parasını harcayarak temayüle girmişti. Sonuç sıfıra sıfır, elde var sıfır..

TEŞKİLAT İLK KEZ ÇARESİZ BIRAKILDI

Şimdi daha beteri oldu iktidar partisinde.. Çok iddialı Bakan Başkanın istekleri bile kabul görmedi. Listeye girmesini istedikleri isimler ile girmesini istemediği kişiler için tam tersi yapıldı.. Böylece aynı talepte bulunan teşkilatı da üzmüş oldular. Oysa Fatma Şahinin Bakanlık yapmış bir belediye başkanı olarak hiç değilse listede seçilebilecek sıralamaya 1-2 isim konulması talebi gerçekleşebilirdi.. Maalesef bunu kabul ettiremediği gözleniyor.. Zaten AK Parti listesine baktığımızda bunu net şekilde anlayabiliyoruz.. 1 ve 2. Sıradaki Mehmet Şimşek ile Abdülhamit Gül zaten tepeden otomatikman aday yapıldı. 3ncü sırada Şamil Tayyarın hem listeye hemde bu sıralamaya konulmamasına kimsenin gücü yetmedi. Böylece Şamil Tayyar ile uğraşanlar büyük hayal kırıklığı yaşamış oldu. 4ncü sıradaki Canan Candemiri hiç kimse beklemiyordu. Bu listeye alınması, hak ettiğine inanılan bazı isimlerin dışlanmasını sağladı. 5nci sıradaki Nejat Koçer kendi emeğinin, kendi ilişkilerinin karşılığı olarak bu sıralamada yer buldu. 6ncı sırada Mehmet Erdoğan için de aynı şeyi söyleyebilirim.. Sınırdaki isim olan 7nci sıradaki Serpil Kavak da tıpkı Canan hanım gibi büyük sürpriz oldu herkes için.. 8nci sıradaki Ali Şahin belki de en büyük şoku yaşayan isimlerin başında geldi. Çünkü gerçekten riskli bir yerde.. Ali Şahinin gitmesi ince hesaplara kaldı.. O da barajla ilgili.. 9ncu sıradaki Fikret Tural garanti gördüğü seçilecek sıralamadan riskli yere getirilmesinin mutlaka şokunu yaşamıştır.. Ama Mehmet Şimşekin gelişiyle birlikte Turalın şansı azalmıştır. 10. Sıradaki Erdem Güzelbey, belki de kendisi bile şaşırmıştır 12 kişilik listede olmasına.. 11nci sıradaki Menderes Karaduman mutlaka herkesin şaşırdığı hatta bazılarının ihtimal bile vermediği listenin en dikkat çeken ismi olmuştur. AK Parti il başkanının bile liste dışı kaldığı bir pozisyonda, Karadumanın listeye girmesi büyük başarı olarak görülmektedir.. Şu bir gerçek ki, Menderes Karaduman, listeye alınmaması için çaba gösterenleri çok üzmüştür.. 12. Sıradaki Hakan Tanrıöver ise babası olan eski ANAP yöneticisi Hasan Tanrıöverden aldığı siyaset mirasını, başarılı olduğu bürokratlıkla birlikte devam ettireceğinin sinyallerini vermiştir. Son olarak AK Parti için tek söyleyeceğim şey, milletvekili sıralamasının teşkilatın ve partililerin içine sinmediği olacaktır..

MHP TEŞKİLATI VE ÜMİT ÖZDAĞ GERÇEĞİ

Ümit Özdağ marka isim.. Popülaritesi genel başkan kıvamında.. Gaziantep için tahminlerin üzerinde bir tercih.. Aslında partiler madem kontenjan tercihini yapacaklar, o zaman Ümit Özdağ gibi isimlere ağırlık vermeli. Böylece partiye hareket getirilebilsin.. Elbette ön seçimler ve o şehriin kendi adayını sandıktan seçmesi en doğal olanı.. Ama unutulmamalıdır ki, özellikle Gaziantepte siyaseten kimse kendini yetiştirmeye gerek duymuyor.. Daha ötesi, Milletvekili olabilmek için öğrenmek, bilgi sahibi ve nitelikli bir kimlik oluşturmak işe yaramıyor. Ön seçimlerde oy kullanacak olanlarla iyi temas etmek, onları memnun edecek işler yapmak meclise gitmek için yetiyor.. Böylece birçok ildeki ön seçimlerde donanımlı kişilere siyasi partilerin kapıları kapatılıyor.. Son dönemlerde meclise gidenlere baktığımızda, Ülke ekonomisinden tutturun da, sağlık, eğitim, kültür, sanat, spor ve sosyal konularda neler yapılması gerektiği konularında çok yetersiz insanlar görüyoruz.. Zaten şehrimizde partilere başvuran çok sayıdaki adaylara baktığınızda bunları görebiliyorsunuz.. Bu şehir, hala Celal Doğan kalitesinde, Mustafa Taşar ayarında bir siyasetçiyi çıkarabilmiş değil maalesef.. İşte bu nedenle Ümit Özdağ gibi isimler olduğunda bu tercihi olumlu bulduğumu söylemek zorundayım..

ALİ PERİ VE STK RUHU

Ali Peri Gaziantepte STKların nasıl çalışması gerektiğini gösteren önemli isimlerden birisidir..Daha doğrusu eski STK ruhunun yaşatılmasında önemli rol oynayanlardandır.. Şu anda CHP Milletvekili sıralamasında 3ncü sıradadır.. Yıpranan iktidarın kaybedebileceği sanılan oylarla CHPnin 2 olan Gaziantep milletvekilini 3e çıkartmak için dağ bayır demeden dolaşıyor.. Aslında yıllardır yapıyor bu işi.. Partisinde birçokları evinde, kahvesinde, lokantasında otururken Ali Peri harıl harıl çalışıyordu. Bunları takip ettiğim için yazıyorum elbette.. Doğrusunu söylemek gerekirse yeri 2'ncilik olmalıydı.. Ama kimbilir belki de bu çabası 3ncü milletvekilini getirebilir CHPye..

Ali Periden bahsetmişken, bu siyasetçinin aynı zamanda Gaziantepte en aktif STK Başkanlığını yaptığını da belirtmeliyim.. Sadece Ali Peri değil elbette şehrimizde çok başarılı işler yapan STK başkanları..Bazılarını unutmuş olabilirim diye tek tek isim yazamıyorum birilerini kırmamak için.. Ama onlar şimdi bir kenara çekilmiş, Gaziantepte STKların ne hale getirildiğini üzülerek seyrediyorlardır.. Çünkü eskiden bu şehirde STK başkanları ve yöneticileri, sadece kent çıkarlarını düşünürdü. Şimdi işler değişti STKların çoğunun başındaki kişiler ve yöneticiler, özellikle belediyelerle daha iyi diyalog kurabilmek için görev yapar oldu. Son dönemlerde birkaç tanesi kalmıştı, ama onlar da kolayca etki altına alınarak etkisiz hale getirildiler.. Ve onlar da bu büyülü yaklaşımlardan dolayı, kısa sürecek bir yakınlık neticesi, geçmişte kamuoyuna verdikleri tüm olumlu etkileri bir çırpıda silip attılar.. Artık STKların etkili görünen yöneticileri kendilerini belediyelerin, özellikle Büyükşehirin kanatlarına teslim etmiş görünüyor.. Birkaçı istisna tabii..

GAMEP BÜYÜMELİ MİSYON ÜSTLENMELİ

Bu şehirde Gazetecilerin de desteğe muhtaçlara yardım yapabileceğini, gazetecilerin de gerektiğinde kent ekonomisi konusunda görüş ve fikir beyan edebileceğini, hatta olası kaosun önüne geçme adına duyuru mesajlarını yapabileceğini bizlere Gaziantep Medya Platformu göstermiş oldu.

Nazmi Özkoyuncu Dolphin ajansını kurarak, Türkiyede Gaziantepte de reklam Ajanscılığı yapılabileceğini kanıtlayan bir isim.. Çok ünlü reklam firmalarının ağzını açık bırakan bir medya temsilcisi.. Son haftalarda yaptıkları çıkış ve yardım teşebbüsleri, hepimizi gururlandırıyor. Böylece firmaları taciz ederek reklam isteyen hatta tehdite varan davranışlarda bulunan gazetecilerden bıkan işverenlere nefes aldırıyor.. Nazmi Özkoyuncunun GAMEPi biraz daha gündemde tutmasını, aktif olmasını, hatta Platformu daha genişletip büyütmesini istiyoruz.. Böylece adı gazeteci olan ama yaptıklarıyla gazetecilikle alakası olmayanların farkına varılmasını sağlayacaktır..

HEPİNİZE İYİ HAFTALAR