Ekonomist Mahfi Eğilmez'in, Türkiye ve Dünya Ekonomisini değerlendirdiği toplantıda konuşan OSB Başkanı Deniz Köken, Gaziantep'in Türkiye'den 1 puan fazla büyüdüğünü söyledi.


KÖKEN: 2018 İYİ OLACAK


Toplantının açılışında konuşan Deniz Köken, Kasım ayı sonu itibariyle Gaziantep’te, Organize Sanayi Bölgesi’nde, büyüme oranının 8.3 oranında olduğunu, ihracat rakamlarının da her ay artarak devam ettiğini söyledi. Köken, "Civarımızda yaşanan sıkıntılar bizi etkiledi. Irak ve Türkiye arasındaki yaşanan durumu doğru değerlendirmemiz bize artı olarak döndü. Eskiden Irak'ta iki gümrükten geçilirdi bu kapıların kapanması sıkıntı yarattı ama o da yavaş yavaş düzene girdi. Tahmin ediyoruz, Suriye politikasının tamamında ABD çok müdahale etmezse ve doğru adımlar atılırsa inanıyorum ki, 2018 yılı için daha iyi gelişmeler olacağı kanısındayım. Bizim dışımızdaki gelişen şartlar haliyle bizi de içine çekiyor" diye konuştu.

EĞİLMEZ: GAZİANTEP TÜRKİYE'NİN ÜZERİNDE BÜYÜYOR

Mahfi Eğilmez konuşmasında, Türkiye ve Dünya Ekonomisi 2017 Yılı ve 2018 Konjenktürünü değerlendirdi. Eğilmez, "Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nin, Kasım itibariyle 8.3 büyümesini baz alırsak eğer; Türkiye’den bir puan daha fazla büyümüş oluyor. Gaziantep Türkiye’nin altında büyüyor olursa başka bir sıkıntı vardır. Genellikle yüzde 90 Türkiye’nin, bir ya da bir buçuk üzerinde büyüyor" dedi.

ABD KRİZDEN ÇIKMIŞ GİBİ


Küresel sisteme değinen Eğilmez şunları söyledi:"Hepimiz bu sitemin içine dahil olduk. Dışında kalamıyoruz. Artık para her yerde başı boş dolaşır oldu. Ama Gümrük Vergisine tabi olarak dolaşıyor. Dolaşmayan tek şey emek. Sermaye emeğin ayağına gidiyor. 193 tane ekonomi var. Bunlardan 39’u gelişen ekonomi, 154’ü ise; gelişmekte olan ekonomi. Türkiye de, gelişmekte olan ekonominin içerisinde. 2008 yılında küresel krize girildi. ABD ilk krize girmekle birlikte, buna ilk önlem alan ülke oldu. ABD ülkesi artık krizden çıkmış gibi görünüyor. Krizle birlikte Büyüme çöktü. Yüzde 10’lara varan işsizlik oranına ulaşıldı. Şu anda yüzde 4’lerde. Çözemedikleri konu enflasyon."


DÜNYA ŞOKLAR YAŞIYOR


2010’da itibaren avro bölgesinin de krize girdiğini söyleyen Eğilmez, "ABD krizinden biraz daha kötü oldu. Büyüme düştü ve ciddi krize girdiler. İşsizlik yüzde 10’lara geldi. Almanya bu durumdan sıyrılmayı başardı. Enflasyon burada da düşük. Çin büyük bir ekonomiye sahip. Çin; 6.7 büyüyor. Ama bu yetmiyor. Enflasyon ve işsizlik sorunu yok. En büyük sorunu ise; iç borç. Kendi içlerinde borçlanma fazla. Son bir yıl; dünya açısından şoklarla doludur. Dünyada Trump’un ABD Başkanı olarak seçilmesi, FED'in faiz oranlarının arttırması, Kuzey Kore’de yaşanan füze sorunu, Ortadaoğu’daki sorunlar, İngiltere’nin Avrupa Birliğinden ayrılması, Trump’la ilgili olan soruşturma; Türkiye’de ise; yaşanan darbe girişimi, Rus uçağının düşürülmesi, vize meselesi, Zarrab olayı ve şu anda gündemde olan Kudüs meselesi bütün bunlar dünyada şok etki yarattı" diye konuştu.


TÜRKİYE BÜYÜYOR


Türkiye’de sanayi üretiminin arttığını, 3,5-4 civarında bir artış ortalaması yakaladığını dile getiren Eğilmez, "Sanayide büyük yatırımlar olmamasına rağmen büyümesinde etken olan kapasite kullanımının artması, istihdamda düşüş olmaması verimi de arttırıyor. Türkiye’de son dönemde iniş çıkış olmasına rağmen büyüme söz konusu. İnişler çıkışlar yatırım yapacak sanayiciyi zora sokuyor. Türkiye’nin Avrupa Birliği müzakerelerinin olduğu dönemlerde, Türkiye’ye, doğrudan sermaye girişi yılda 20-22 milyar dolarlara çıkmıştı bu bir rekordu Cumhuriyet tarihinde. Önümüzdeki bir yıl içinde Türkiye’nin, borcu, harcı, kredisi ve yabancı para mevduatı; 170 milyar dolar. Bu borçları yenilememiz gerekiyor. Bu 170 milyar vadesi dış borçlar ve mevduat hesaplara, 40 milyar dolar cari açığı eklersek, Türkiye’nin 1 yıl içinde bulması gereken dış finansman 210 milyar dolar. Bu büyük bir rakam" diye konuştu. Ayşegül BAĞCI